Το ταξικό πρόσημο του Κυριάκου Μητσοτάκη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το ταξικό πρόσημο του Κυριάκου Μητσοτάκη

08:53 | 12/5/16
to-taksiko-proshmo-toy-kyriakoy-mhtsotakh

Αλλάζει το μίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένοντας ωστόσο ότι το αίτημα των εκλογών παραμένει επίκαιρο και επενδύοντας στη «συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία» - Ευθύνες στους Ευρωπαίους εταίρους για την αποδοχή του μίγματος της μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης

Στις συνέπειες των μέτρων από τη συγκεκριμένη συμφωνία επικεντρώνουν τώρα στη ΝΔ με κύριο στοιχείο αφενός μεν να αποδομήσουν τη ρητορική της κυβέρνησης ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, αφετέρου να αντεπιτεθούν ιδεολογικά στο ΣΥΡΙΖΑ στην κατεύθυνση που έχει περιγράψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την «πολιτική κυριαρχία» της ΝΔ.

Προς σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του προέδρου της ΝΔ που έκανε λόγο για «ταξικό πρόσημο» σε βάρος των ανέργων και των πιο φτωχών σε ότι αφορά την πολιτική του υπουργείου παιδείας για τα ολοήμερα σχολεία προκειμένου να υποστηρίξει την άποψη ότι «η κυβέρνηση πλήττει τους πιο αδύναμους». Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης εμφάνισε αυτή την άποψη ως την μία όψη του νομίσματος που θέλει την ίδια στιγμή την κυβέρνηση να εχθρεύεται την ιδιωτική παιδεία και εν γένει οτιδήποτε σχετίζεται με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Παράλληλα η ΝΔ εστιάζει στο κόστος της συμφωνίας που κατά την άποψη της Συγγρού η κυβέρνηση φέρνει την ευθύνη για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά την ίδια στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης –μιλώντας στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ- επέρριψε ευθύνες και στους Ευρωπαίους που αποδέχονται το μίγμα της μνημονιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με κύριο χαρακτηριστικό τις αυξήσεις φόρων.

Στην ίδια λογική η Συγγρού επιχειρεί να αντιστρέψει τη βάση της συζήτησης που έχει θέσει ο Αλέξης Τσίπρας για το χρέος και προχωρά πέραν της αρχικής κριτικής που ανέπτυξε ότι πρόκειται για μια αβέβαιη ρύθμιση που υπολείπεται του κεκτημένου του Νοεμβρίου του 2012. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι το χρέος είναι «βολικό άλλοθι» για τον πρωθυπουργό προκειμένου να αποφύγει να μιλήσει για την ανάπτυξη και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Σ’ αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί η αναπροσαρμοσμένη γραμμή της ΝΔ που θα επικεντρώσει σ’ αυτό που αποκαλείται «προβλήματα της καθημερινότητας». Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόκειται για επιβεβλημένη κίνηση από τη στιγμή που ουσιαστικά η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών είναι γεγονός και τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση δεν τίθεται θέμα ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας.

Πάντως οι συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ τονίζουν ότι δεν αλλάζει κάτι ως προς την επικαιρότητα του αιτήματος των εκλογών καθώς μέσω αυτού «η ΝΔ ήθελε να αναδείξει το κόστος που έχει για τη χώρα η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία». Σύμφωνα με το κλίμα που υπάρχει στις συσκέψεις που γίνονται από προχθές στη Συγγρού με στελέχη και βουλευτές του κόμματος, η ΝΔ αν και θα κρατήσει στην επιφάνεια το αίτημα των εκλογών εντούτοις η ένταση της προβολής του θα είναι σαφώς μικρότερη και θα αντικατασταθεί από το σύνθημα «Συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών