Eurogroup: Η μάχη συνεχίζεται | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Eurogroup: Η μάχη συνεχίζεται

19:18 | 9/5/16

Στο Eurogroup χτυπά η καρδιά της διαπραγμάτευσης, έστω και εάν δεν υπάρξει συνολική και οριστική συμφωνία απόψε, καθώς η συγκεκριμένη συνεδρίαση θα κρίνει ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων μέσα στο μήνα - Σενάρια σπασίματος του πακέτου σε υποδόσεις

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χτύπησε το καμπανάκι για την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup, όμως το ερώτημα είναι εάν θα χτυπήσει η καμπάνα για την Ελλάδα απόψε ή εάν θα παραπεμφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το Euroworking Group της Πέμπτης και ενδεχομένως για τις 24 Μαϊου.

Το πρόσωπο-κλειδί και σε αυτό το Eurogroup είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και αυτό καθώς φαίνεται να έχει δημιουργηθεί κλίμα, με άπαντες τους υπόλοιπους παίκτες να έχουν τοποθετηθεί θετικά για μία συμφωνία, πλην του Γερμανού υπουργού Οικονομικών που δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.

Η ελληνική πλευρά αξιολογεί μάλιστα ως πιο σημαντικές ακόμη και από τις δηλώσεις Γιούνκερ, Πιτέλα, Μοσκοβισί, αυτές των δύο βασικών παικτών του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και κυβερνητικού εταίρου της Μέρκελ, Γκάμπριελ και Σουλτς.

Ωστόσο είναι ορατό το ενδεχόμενο η Αθήνα, που έχει ψηφίσει ήδη μέτρα, να επιτύχει μεν την έναρξη της συζήτησης για το χρέος (αν όχι απόψε, τότε στις 24 Μαϊου όπως είπαν Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε), αλλά με αντάλλαγμα επιπλέον μέτρα και έναν κόφτη, που ακόμη κι αν δεν περιλαμβάνει νομοθέτηση κι άλλων συγκεκριμένων εφεδρικών μέτρων τώρα, θα επικρεμάται ως απειλή λιτότητας για το 2018

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI, αυτήν την ώρα συζητείται το κοινό ανακοινωθέν για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει τα επόμενα βήματα για τις διαπραγματεύσεις και θα συνδέει την εφαρμογή των επόμενων βημάτων με την εκταμίευση των δόσεων.

Στην ουσία, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, διαφαίνεται πως το χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, θα "σπάσει" σε υποδόσεις. 

Το πρακτορείο ΜΝΙ κάνει επίσης λόγο για τεχνικές δυσκολίες που ενδεχομένως θα επιλυθούν στο EuroWorking Group της Πέμπτης.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών