14:47 | 9/5/16
Δεσμεύονται 1.400 MW λιγνίτες και νερά - Τι προβλέπει το νέο ενεργειακό μνημόνιο
Η νέα συμφωνία με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης, σύμφωνα με το κείμενο που διέρρευσε χθες, δεν περιλαμβάνει κάποιες εκπλήξεις σε σχέση με τα ήδη γνωστά για τον ΑΔΜΗΕ, με την «είδηση» να κρύβεται στα μάλλον σφιχτά χρονοδιαγράμματα. Την ίδια στιγμή το ενεργειακό πακέτο του μνημονίου, περιλαμβάνει ρητές προβλέψεις για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που μπαίνουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης.Σύμφωνα με το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας, όπως σημειώνει σε κείμενό του στο energypress.gr, η πρώτη δημοπρασία θα πρέπει να διενεργηθεί το Σεπτέμβριο του 2016, κάτι που αποτελεί και βασικό παραδοτέο, με τις ποσότητες που θα πρέπει να δημοπρατηθούν εντός του 2016υ να αντιστοιχούν στο 8% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2015. Θυμίζουμε ότι το 2015 η ζήτηση σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ ήταν στις 51.430 GWh, που σημαίνει ότι μέσα στο 2016 θα πρέπει να δημοπρατηθούν 4,114 GWh. Αυτό σημαίνει ότι ήδη από την πρώτη φάση των δημοπρασιών θα δεσμευτεί παραγωγικό δυναμικό λιγνιτών και υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ για τις δημοπρασίες ίσο με περίπου 1.400 MW.
Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ότι θα πρέπει η συμφωνία για το σχεδιασμό των ΝΟΜΕ να περάσει από το ΚΥΣΟΙΠ και να έχει ως αντικειμενικό στόχο τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και τη χονδρεμπορική αγορά κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2017 και τον περιορισμό του στο 50% μέχρι το 2020.
Η υιοθέτηση του μηχανισμού και της σχετικής νομοθεσίας αποτελεί προαπαιτούμενο και θα πρέπει να έχει θεσπιστεί, περιλαμβανομένων και των απαιτούμενων ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν από το ΛΑΓΗ και τη ΡΑΕ.
ΑΔΜΗΕ
Το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνει την υιοθέτηση από το ΚΥΣΟΙΠ του πλήρους πλάνου διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016 στη βάση της διαδικασίας που προτάθηκε από τους ανεξάρτητους αποτιμητές. Το Μάιο θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο τον Ιούλιο η ΓΣ της ΔΕΗ θα εγκρίνει την πώληση σε στρατηγικό επενδυτή τουλάχιστον του 20% της θυγατρικής της και ο προτιμητέος επενδυτής θα επιλεγεί τον Οκτώβριο. Εάν οι θεσμοί έχοντας συμβουλευτεί τις ελληνικές αρχές, διαπιστώσουν ότι υπάρχει έλλειψη προόδου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2016 ιδίως σε σχέση με τον προσδιορισμό και την πώληση στο στρατηγικό επενδυτή το ελληνικό κράτος θα ανακοινώσει τον Οκτώβριο του 2016 την ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση όλων των μετοχών του ΑΔΜΗΕ μέχρι το Δεκέμβριο του 2016 και την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ μέσα στο 2017.Άλλες προβλέψεις
Για τα ΑΔΙ προβλέπεται η υιοθέτηση του προσωρινού μηχανισμού όπως αυτός εγκρίθηκε το Μάρτιο από την Ε.Ε.Για τα τιμολόγια υψηλής τάσης η ΔΕΗ καλείται να ολοκληρώσει τις συζητήσεις με όλους τους πελάτες της και να υπογράψει συμβάσεις, που θα είναι βασισμένες στο κόστος και θα λαμβάνουν υπόψη τα καταναλωτικά χαρακτηριστικά των πελατών
Στο φυσικό αέριο, ο ΔΕΣΦΑ θα στείλει την πρότασή του για τη νέα τιμολογιακή περίοδο στη ΡΑΕ.
Επίσης τον Ιούνιο οι ελληνικές αρχές θα προκοινοποιήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μόνιμο μηχανισμό για τα ΑΔΙ, θα νομοθετήσουν για το νέο πλαίσιο των ΑΠΕ, θα διορθώσουν την τρέχουσα νομοθεσία για το ΕΤΜΕΑΡ και τη δομή του λογαριασμού για τις ΑΠΕ, σεβόμενοι τις υφιστάμενες συμβάσεις, με στόχο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του λογαριαασμού και η εξάλειψη του ελλείμματος σε 12 μήνες. Θα ρυθμίσουν με βάση την οριστική απόφαση του ΣτΕ για την εξάλειψη των οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και του λειτουργού της αγοράς θα ολοκληρώσουν την εφαρμογή της ενεργειακής φορολογίας όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές.
Μέχρι τον Ιούνιο θα συνεχιστεί η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της αγοράς αερίου, η ΡΑΕ θα υιοθετήσει τις νέες ταρίφες διανομής, η νομοθεσία θα τροποποιηθεί ώστε να διευκολυνθεί ο διαχωρισμός και οι αρχές θα επανεξετάσουν το πρόγραμμα των δημοπρασιών βελτιώνοντας τις συνθήκες πρόσβασης για εναλλακτικούς προμηθευτές και αυξάνοντας σημαντικά τις διαθέσιμες ποσότητες (βασικό παραδοτέο).
ΠΗΓΗ ENERGYPRESS.GR.
Σχετικές ετικέτες:ΔΕΗΕλλάδαενέργειαεπιχειρήσειςηλεκτρικό ρεύμαΝΟΜΕΟικονομία
Σχετικά άρθρα