Αίγιο: 21 χρόνια απο τον φονικό σεισμό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αίγιο: 21 χρόνια απο τον φονικό σεισμό

11:22 | 15/6/16
aigio-21-xronia-apo-ton-foniko-seismo

Η μνήμη δονείται ακόμα

Δύο και πλέον δεκαετίες μετά, οι μνήμες είναι άσβεστες για τα 28 θύματα της πολυκατοικίας στην οδό Δεσποτοπούλων αλλά και το ξενοδοχείο των Βαλιμητίκων, που κατέρρευσαν θάβοντας στα συντρίμμια τους, μικρούς και μεγάλους, ντόπιους αλλά και τουρίστες και βυθίζοντας στο πένθος όλη τη χώρα, κυρίως όμως τις οικογένειες των νεκρών… για πάντα.

Η σιωπή εκείνης της καλοκαιρινής νύχτας, το βουητό του εγκέλαδου, τα χαλάσματα παντού σε πόλη και χωριά, τα διαλυμένα σπίτια και καταστήματα, οι εκκλησίες, τα δημόσια κτίρια αλλά και οι υποδομές, σήμερα έχουν μεν βρει τη γιατρειά μέσω των μετέπειτα παρεμβάσεων, ωστόσο εκείνη η περίοδος θα μείνει πάντα χαραγμένη στη μνήμη αιρετών και δημοτών, ως μία νύχτα τρόμου, θλίψης και απόγνωσης.

Ο Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Μιλάμε για κοσμογονία. Πανικός, νεκροί, σπίτια που ρημάξανε, κόσμος που δεν έμπαινε μέσα για 10-15 μέρες, τροφοδοσία μετά δυσκολίας, προσωρινή στέγαση σε σκηνές ή μέσα στ' αυτοκίνητα, σε αλάνες μακριά από κτίσματα και ερείπια, είναι σκηνές που δεν φεύγουν ποτέ από μέσα μας», θυμάται στην «Π» ο Στάθης Θεοδωρακόπουλος, τότε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου , που έτρεξε μαζί με τον αείμνηστο Δήμαρχο Λέλο Σιαβελή και συμβούλους του για να προσφέρουν.

Ο Θ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σήμερα, ο δήμαρχος Αιγιάλειας Θανάσης Παναγόπουλος, εντοπίζει ακόμα προβλήματα και κενά στο πολυετές έργο της αποκατάστασης των μεγάλων ζημιών, συνδέοντας τα προβλήματα του ΄95 μ' αυτά που ήρθαν στην περιοχή τον Νοέμβριο του 2014 με τον επίσης μεγάλο σεισμό, στηλιτεύοντας την «ανεπίτρεπτη» - όπως λέει - καθυστέρηση στις αποζημιώσεις του κόσμου, από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, για επισκευές και ανακατασκευές ακινήτων.

Η φετινή θλιβερή επέτειος της φονικής σεισμικής δόνησης όμως, έμελλε να ταυτιστεί χρονικά με την απρόσμενη συμφωνία Ελλάδας- Εταίρων που αφορά στα σεισμοδάνεια που δόθηκαν σε χιλιάδες πολίτες της Αιγιάλειας, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και που τώρα η κυβέρνηση επιτρέπει την πώλησή τους σε funds.

«Είναι έντονη η ανησυχία μας, ως σεισμοπαθής κοινωνία, δεδομένου του υψηλού αριθμού συμπολιτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στις τράπεζες λόγω των δανείων, το ίδιο και πολλές επιχειρήσεις που βρίσκονταν υπό το συγκεκριμένο πλαίσιο. Τι θα κάνουν μόλις κληθούν άμεσα να προβούν στην αποπληρωμή των εν λόγω δανείων» αναρωτιέται ο δήμαρχος.

Πηγή: pelop.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών