20:09 | 15/6/16
Ο αν. υπουργός Μετανάστευσης υποστήριξε τροπολογία που αυστηροποιεί - κατόπιν πιέσεων της ΕΕ- τις επιτροπές προσφυγών ασύλου με συμμετοχή δικαστικών λειτουργών. Ζήτημα συνταγματικότητας εγείρει η αντιπολίτευση
Τις ανησυχίες που προκαλεί η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη συμμετοχή εν ενεργεία δικαστικών σε επιτροπές εξέτασης προσφυγών ασύλου επιχείρησε να διασκεδάσει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μουζάλας, διαβεβαιώνοντας ότι θα λειτουργήσουν πιο δίκαια αλλά και ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν.
«Οι επιτροπές προσφυγών έχουν την ανεξαρτησία τους. Αποδίδουν δίκαιο στους πρόσφυγες με πολύ καλύτερο τρόπο από ό,τι γινόταν αυτό στο παρελθόν» είπε ο κ. Μουζάλας υπερασπιζόμενος την τροπολογία που συγκροτεί νέες Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών για τις αιτήσεις ασύλου αποτελούμενες από ένα μέλος που υποδεικνύει η Ύπατη Αρμοστεία και δύο δικαστικούς λειτουργούς. Διαβεβαίωσε δε ότι η συμμετοχή των δικαστικών προσομοιάζει πάρα πολύ με το δίκαιο της Γαλλίας και είναι συμβατή με το δίκαιο άλλων χωρών (Γερμανία– Ολλανδία) που είναι «γνωστές για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων.
«Αυτή τη στιγμή στα νησιά έχουμε έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Έχουμε 8.000 ανθρώπους που έχουν κάνει όλοι τους αίτηση ασύλου και είναι βέβαιο ότι το 90% θα κάνει και αίτηση προσφυγών» πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας υπογραμμίζοντας ότι οι εν ενεργεία δικαστικοί θα βοηθήσουν στη διεκπεραίωση. Ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε μάλιστα απόλυτα κατεπείγουσα την ανάγκη να ψηφιστεί άμεσα η τροπολογία λέγοντας ότι «και δεκαπέντε μέρες να καθυστερήσει η ψήφιση θα είναι ζημιά για τη χώρα». «Το παιχνίδι στα νησιά παίζεται στους επόμενους μήνες» είπε χαρακτηριστικά.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση τόσο για την κατεπείγουσα διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση όσο και για το περιεχόμενο της τροπολογίας εγείροντας ζητήματα συνταγματικότητας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίοκος Δένδιας, επισήμανε ότι η πράξη χορήγησης ασύλου δεν είναι δικαστική απόφαση αλλά διοικητική πράξη. «Προσκρούει στο Σύνταγμα» είπε ο κ. Δένδιας και παρέπεμψε σε απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική αντίστοιχη ρύθμιση για συμμετοχή δικαστικών σε επιτροπές. «Κινδυνεύουμε να κηρυχθούν όλες οι αποφάσεις αντισυνταγματικές. Δεν θέλουμε να υποστεί ζημιά η χώρα» τόνισε ο κ. Δένδιας.
Σχετικές ετικέτες:Γιάννης ΜουζάλαςκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα