Επανάληψη του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία θέλει ο Λεβέντης (βιντεο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Επανάληψη του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία θέλει ο Λεβέντης (βιντεο)

16:37 | 24/6/16
epanalhpsh-toy-dhmopshfismatos-sth-megalh-vretania-thelei-o-levenths

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ζήτησε να προσπαθήσει ο Τσίπρας να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στους Εγγλέζους να διορθώσουν το λάθος - Γιατί διαφώνησε με εκλογή Προέδρου από το λαό λόγω... Γλυξμπουργκ - Τι είπε για τον εκλογικό νόμο

Λάθος του Κάμερον χαρακτήρισε το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο κατέληξε στο Brexit, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Είπε μάλιστα ότι πρέπει ο κ. Τσίπρας να προσπαθήσει να δοθεί “δεύτερη ευκαιρία στους Εγγλέζους να διορθώσουν το λάθος” και στο ερώτημα τι εννοεί, απάντησε ότι “η λύση είναι να προσπαθήσουμε να γίνει γρηγορότερα η κυβερνητική αλλαγή δηλαδή η εκλογή νέου πρωθυπουργού στη Μεγάλη Βρετανία και να μη δρομολογηθεί Brexit, αλλά να γίνει επανάληψη του δημοψηφίσματος”.


Αντικείμενο όμως της συνάντησης ήταν η αλλαγή του εκλογικού νόμου και ως προς το θέμα αυτό ο κ.Λεβέντης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα βρεθούν βουλευτικές ψήφοι για να περάσει η πρόταση για απλή αναλογική από τις επόμενες εκλογές.

“Καταλήξαμε ότι πρέπει να καταργηθεί εντελώς το μπόνους”, είπε ο κ. Λεβέντης. Εξέφρασε όμως κάθετη διαφωνία στο σπάσιμο των περιφερειών. Και αυτό καθώς όπως εξήγησε ένα κόμμα που πιάνει μέχρι 10% δεν ξέρει που θα πάρει τις έδρες του γιατί το εκλογικό μέτρο απαιτεί 12% για να πάρει ένα κόμμα μία έδρα και άρα εάν η Ένωση Κεντρώων λάβει 8% όπως υπολογίζει δε θα γνωρίζει που θα κατανεμηθούν οι έδρες του.

“Παρακάλεσα τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει στο σπάσιμο των περιφερειών”, είπε ο κ. Λεβέντης, ενώ σχολίασε ότι είδε τον κ. Τσίπρα πιο... ώριμο από ότι το προηγούμενο διάστημα.

Συμφώνησε όμως ότι πρέπει να μείνει το 3% ή έστω να γίνει 2,5%, λόγω του ενδεχομένου να αναμειχθεί η Τουρκία στα εσωτερικά της Ελλάδος (υπονοώντας ότι θα μπορούσε να μπει στη βουλή μειονοτικό μουσουλμανικό κόμμα) και κάλεσε μάλιστα το γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να το ξανασκεφτεί και να μη θέτει ως όρο την κατάργηση του ορίου εισόδου στη Βουλή.

Όσον αφορά στην ψήφο των ομογενών, δήλωσε ότι συμφωνεί αλλά εξέφρασε το φόβο ότι δε θα προλάβει να γίνει άμεσα διότι η επιστολική ψήφος θέλει προετοιμασία.

Ζήτησε την κατάργηση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και τη μείωση των βουλευτών σε 200, αν και όπως είπε “δεν είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει ο Τσίπρας γιατί θα γίνει επανάσταση από τους βουλευτές του”.

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, είπε ότι θα πρέπει να απαλειφθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και η ασυλία βουλευτών, υποστήριξε όμως ότι “Το Σύνταγμα δεν πρέπει να το πολυπειράξουμε, είναι σοφό και επιτρέπεται να γίνει μόνο σοφότερο”. Διαφώνησε ειδικότερα με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, γιατί όπως είπε “Θα έχουμε δύο πόλους εξουσίας τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εάν αυτοί συγκρουστούν θα πάμε σε πολιτειακή εκτροπή”.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη σύγκρουση του Γλύξμπουργκ με το Γεώργιο Παπανδρέου.

Χαρακτήρισε άλλωστε “καλό πρόεδρο” τον Προκόπη Παυλόπουλο ο οποίος πρέπει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του όπως σήμερα και ο πρωθυπουργός να διοικεί τη χώρα με μία μεγαλύτερη όμως κυβέρνηση, με περισσότερα κόμματα, δηλαδή μία οικουμενική.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών