16:21 | 1/7/16
Τις επόμενες ώρες αναμένεται να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση ο πολυσυζητημένος εκλογικός νόμος της κυβέρνησης, και υπολογίζεται ότι θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με σκοπό να ψηφιστεί στις 10 Ιουλίου
Η πρόταση της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, τη ψήφο στα 17 και τη διατήρηση του πλαφόν εισόδου στη Βουλή στο 3%.Βέβαια, το ζητούμενο είναι βρεθούν 200 βουλευτές για να ψηφιστεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου, με τους ΑΝΕΛ αλλά και την Ένωση Κεντρώων να είναι θετικοί απέναντι στις κυβερνητικές προθέσεις.
Στο ΠΑΣΟΚ, αν και οι απόψεις διίστανται, η Φώφη Γεννηματά έχει εκφραστεί θετικά για την απλή αναλογική, όπως επίσης και τη διατήρηση του 3%.
Από εκεί και πέρα, γρίφο αποτελεί η στάση του ΚΚΕ. Αν και από τον Περισσό αποτελεί πάγιο αίτημα η απλή αναλογική, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν μπαίνει σε παζάρια. Το ΚΚΕ έχει εκφράσει τη διαφωνία του τόσο για το πλαφόν του 3% όσο και για την κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, με την κυβέρνηση να μην εμπεριέχει -σύμφωνα με τις πληροφορίες- το τελευταίο σημείο στην πρότασή της.
Η σχτική δήλωση του Νίκου Βούτση στο ΣΚΑΪ πως «ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά» σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από την αντιπολίτευση, αν και ο πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται για πρόσκληση προς τη Χρυσή Αυγή.
Το πρωί η κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο Liberal.gr, υποστήριξε ότι ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος «καθιστά τη Βουλή πραγματικά αντιπροσωπευτικό της ελληνικής κοινωνίας θεσμό, και ταυτόχρονα διευρύνει τη λαϊκή κυριαρχία, δίνοντας ουσιαστικότερο ρόλο και λόγο στους νεότερους πολίτες».
Σχετικές ετικέτες:βουλήεκλογικός νόμοςκυβέρνησηΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων