Εντυπωσιακά πλάνα από τη Νέα Μονή Χίου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Εντυπωσιακά πλάνα από τη Νέα Μονή Χίου

21:49 | 4/7/16
entiposiaka-plana-apo-ti-nea-moni-chiou

Το μεγαλείο του μοναστηριού παρουσιάζεται σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube

Το βίντεο του χρήστη Chiosphotos.gr παρουσιάζει τόσο υπέργεια, όσο και εναέρια πλάνα από τον εξωτερικό, αλλά και εσωτερικό χώρο της Μονής, η οποία μάλιστα έχει ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του βίντεο, η Νέα Μονή χτίστηκε τον 11ο αιώνα και αφιερώθηκε στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Καλύπτει μια έκταση 17.000 τετραγωνικών μέτρων περίπου και βρίσκεται στο κέντρο του νησιού. Το μοναστήρι περιλαμβάνει τον κύριο ναό, δύο μικρότερες εκκλησίες, την τράπεζα όπου δειπνούσαν οι μοναχοί, τα καταλύματα (κελιά) των μοναχών και υπόγειες δεξαμενές που δημιουργήθηκαν για την αποθήκευση νερού. Στο βορειοδυτικό τμήμα της Μονής υπάρχει ένας επιβλητικός αμυντικός πύργος. Όλα τα τμήματα του μοναστηριού περιβάλλονται από ψηλά πέτρινα τείχη.

Ο ναός βρίσκεται στο κεντρικό σημείο του μοναστηριού. Αποτελείται από τον κύριο ναό, τον εσωνάρθηκα και τον εξωνάρθηκα. Η αρχιτεκτονική του ναού είναι νησιωτικού οκταγωνικού συστήματος με τρούλο. Τα μοναδικά δείγματα ύπαρξης αυτού του τύπου αρχιτεκτονικής σήμερα υπάρχουν στη Χίο και στην Κύπρο. Τα υπόλοιπα κτίρια που βρίσκονται μέσα από τα όρια των τοίχων είναι: Ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα, ένας μικρός ναός στα δεξιά του δρόμου που οδηγεί στον πύργο, το Μουσείο με τα εκθέματα των λειψάνων του Μοναστηριού και ο ναός του Τιμίου Σταυρού, ένας μικρός ναός χτισμένος δίπλα στην πύλη εισόδου, όπου υπάρχουν τα εναπομείναντα οστά των μαρτύρων και των μαχόμενων της σφαγής της Χίου.

Τα ψηφιδωτά της Νέας Μονής χρονολογούνται από τον 11ο αιώνα. Σήμερα είναι μια από τις τρεις εναπομείνασες συλλογές στην Ελλάδα της Βυζαντινής Περιόδου και παραμένουν σε σχετικά καλή κατάσταση. Η εξαιρετική ποιότητά τους, μαζί με το γεγονός ότι αποτελούν έργο καλλιτεχνών που διασυνδέονταν με τα μεγαλύτερα εργαστήρια της Κωνσταντινουπόλεως, τα κατατάσσει ανάμεσα στα πιο σημαντικά δημιουργήματα της βυζαντινής τέχνης.

Χαρακτηριστικά της τεχνικής που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή των ψηφιδωτών είναι η δραματική έκφραση και η μοναστική απλότητα. Ένα μεγάλο τμήμα της επιφάνειας της ζωγραφιάς είναι από χρυσό και όπως αντανακλά το φως πάνω του, τονίζει την υπερβατικότητα των εικόνων και των σχημάτων δίνοντας την εντύπωση ότι μετακινούνται σ' έναν ανώτερο και πνευματικό κόσμο.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο...


Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών