09:09 | 1/7/16
Μέσα σε έναν μήνα ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να κλείσει μια σειρά από ζητήματα και να προετοιμάσει το έδαφος για τον δύσκολο Σεπτέμβρη της κυβέρνησης
Κάθε άλλο παρά μήνας διακοπών θα είναι ο Ιούλιος για την κυβέρνηση, η οποία έχει μπροστά της 31 ημέρες για να διευθετήσει μια σειρά από ζητήματα.Ο μήνας ξεκινά σήμερα με το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, όπου ουσιαστικά γίνεται μια αρχή για την στροφή που θέλει ο πρωθυπουργός να κάνει στον τομέα των επενδύσεων και της ανάπτυξης.
Το ραντεβού με την COSCO έχει καθοριστεί να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στη Σαγκάη και στο Μαξίμου διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει καμία «σκιά» στις σχέσεις της κυβέρνησης με την Κινεζική εταιρία.
Είναι σαφές πως ο στόχος του πρωθυπουργού είναι η αναβάθμιση των σχέσεων και της συνεργασίας με την Κινεζική πλευρά σε μια σειρά από τομείς όπως οι μεταφορές και οι υποδομές.
Ικανοποίηση υπάρχει και από τη χθεσινή επαφή που υπήρχε με τον Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και το γεγονός πως μαζί του βρίσκονταν 40 Γερμανοί επιχειρηματίες.
Ο εκλογικός νόμος
Ο μήνας που διανύουμε θα καθορίσει και το νέο εκλογικό σύστημα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Όπως αποκάλυψε ο Νίκος Βούτσης μιλώντας στον ΣΚΑΙ αυτό θα πρέπει να έχει γίνει μέχρι τις 20 Ιουλίου.Στο Μαξίμου εξακολουθούν να πιστεύουν πως ο στόχος συγκέντρωσης των 200 ψήφων, ώστε ο εκλογικός νόμος να ισχύσει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, είναι ρεαλιστικός.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την θέσπιση της ψήφου στα 17. Στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν το όριο εισόδου στην Βουλή να πέσει οριακά από το 3% αν αυτό οδηγήσει στην συγκέντρωση της απαιτούμενης πλειοψηφίας στη Βουλή. Αυτό δεν απέκλεισε ο Πρόεδρος της Βουλής στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.
Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να πιστεύουν πως η πίεση που θα ασκηθεί στα κόμματα τα οποία θα αρνηθούν να ψηφίσουν την απλή αναλογική θα είναι μεγάλη.
Η δεύτερη αξιολόγηση
Στο Μαξίμου ήδη προετοιμάζουν το έδαφος για την δεύτερη δύσκολη αξιολόγηση που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2016. Τα εργασιακά ζητήματα πάνω στα οποία πιέζουν οι δανειστές (συλλογικές συμβάσεις, ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ) είναι πολλά και «καυτά» με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να αναμένεται να είναι και πάλι ο «πρωταγωνιστής».Για άλλη μια φορά το «μπρα ντε φερ» του ΔΝΤ με τη κυβέρνηση αναμένεται να είναι σκληρό.
Οι συμμαχίες
Η επόμενη ημέρα του brexit απασχολεί έντονα την κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα να ευελπιστεί στη δημιουργία μιας νέας συμμαχίας και συμφωνίας για τη Ευρώπη που θα έχει κοινωνική διάσταση.Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται πριν τη νέα Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατισλάβα τον Σεπτέμβριο να μεταβεί στο Παρίσι το διήμερο 9-10 Ιουλίου προκειμένου με τους σοσιαλδημοκράτες να βάλει τις πρώτες βάσεις της νέας ημέρας που ανοίγεται για την Γηραιά Ήπειρο.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός έχει ήδη συναντηθεί με τον Ματέο Ρέντσι και έχει επικοινωνήσει με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λεβέν.
Νομοθετική… αντεπίθεση
Νομοθετικό μπαράζ ετοιμάζει η κυβέρνηση για αυτό το μήνα θέλοντας να αλλάξει εντελώς την ατζέντα, αλλά και να αντιστρέψει το «βαρύ» κλίμα που προκάλεσε η προηγούμενη διαπραγμάτευση. Στο προσκήνιο θα βρεθεί η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμων, καθώς και το νομοσχέδιο για το «μαύρο χρήμα» και τις αδήλωτες καταθέσεις. Σειρά θα πάρει και το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος και των ηλεκτρονικών συναλλαγών.Ετοιμάζεται ήδη το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη Μεταρρύθμιση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα κτίσματα, ενώ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η διάταξη που θα ρυθμίζει την κινητικότητα των δημόσιων υπαλλήλων.
Εσωκομματικές ισορροπίες
Με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ, όπου ο Αλέξης Τσίπρας θα κληθεί να εξαγγείλει τους νέους στόχους της κυβέρνησης και έναν ενδεχόμενο ανασχηματισμό μέσα στο Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός έχει στραμμένο το βλέμμα και στο εσωκομματικό πεδίο όπου οι διεργασίες για το Συνέδριο του κόμματος στα μέσα Οκτωβρίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.Ο εξορμήσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθημερινές με στόχο την διεύρυνση της βάσης του κόμματος. Ο προσυνεδριακός διάλογος έχει ξεκινήσει και η Κεντρική Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει το κείμενο θέσεων.
Μέσα σε αυτό το κλίμα στην πλειοψηφία παρακολουθούν όλες τις κινήσεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, καθώς η τάση των «53+» αναμένεται να επιχειρήσει την ισχυροποίησή της μέσα στο κόμμα και την δυναμική παρουσία της στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις διαδικασίες του Συνεδρίου.
Πηγή: news247.gr
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων