Αισιοδοξία για συμφωνία σε προαπαιτούμενα, όπισθεν ολοταχώς για “ακατάσχετο” | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αισιοδοξία για συμφωνία σε προαπαιτούμενα, όπισθεν ολοταχώς για “ακατάσχετο”

17:09 | 16/9/16
aisiodoksia-gia-symfwnia-se-proapaitoumena-opisthen-olotaxws-gia-akatasxeto
Πιθανό "ξαφνικό θάνατο" στον ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις προαναγγέλλει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών που συμμετείχε στην τελική σύσκεψη με τους θεσμούς.

Ως απολύτως αναγκαία και απαραίτητη χαρακτηρίζει τη ρύθμιση για το ακατάσχετο λογαριασμού ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας

Λύση στο θέμα του υπεραταμείου αποκρατικοποιήσεων μέσα στις επόμενες μέρες και πιθανό «ξαφνικό θάνατο» στον ακατάσχετο λογαριασμό για τις επιχειρήσεις προαναγγέλλει κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών που συμμετείχε στην τελική σύσκεψη με τους θεσμούς η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο  με την συμμετοχή του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη.

Οι ίδια πηγή τόνιζε πώς είναι εφικτό τα 15 προαπαιτούμενα της ουράς της πρώτης αξιολόγησης να ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος και άρα την έγκρισης εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δις ευρώ από το Eurogroup του Οκτωβρίου. Ειδικά για το ταμείο αποκρατικοποιήσεις και ειδικότερα την στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου και των ΔΕΚΟ που θα περάσουν στην νέα εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών τόνιζαν ότι μπορεί να έχουμε λύση ως την Δευτέρα και πάντως σίγουρα μέσα στις επόμενες μέρες, .

Στις παράπλευρες απώλειες της διαπραγμάτευσης όλης της εβδομάδας συγκαταλέγεται και το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις που θα αποτελούσε μέρος του νομοσχεδίου του υπουργείου οικονομικών για το πλαστικό χρήμα . Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι οι θεσμοί συνεχίζουν να μην δέχονται την δημιουργία ενός λογαριασμού για τις επιχειρήσεις όπου θα συγκεντρώνονται οι εισπράξεις από ηλεκτρονικές πληρωμές και δεν θα μπορεί το υπόλοιπο του να αποτελεί αντικείμενο κατάσχεσης μέρος ή του συνόλου του για οφειλές σε τράπεζες και δημόσιο . Κορυφαία πηγή του ΥΠΟΙΚ τόνιζε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ο ακατάσχετος λογαριασμός να μην προχωρήσει και να αντικατασταθεί από άλλα κίνητρα με στόχο την αποδοχή του πλαστικού χρήματος και από τους επαγγελματίες .

Χαραμάδα ελπίδας για δημοσιονομικούς στόχους

 Εκτίμηση στελέχους του οικονομικού είναι ότι η συζήτηση για το αίτημα της ελληνικής πλευράς σχετικά με την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 συνεχίζεται παρά την κατηγορηματική άρνηση της Commission αλλά και πολλών υπουργών του Eurogroup. Υπ αυτήν την έννοια συνεχίζει να υπάρχει ελπίδα από το οικονομικό επιτελείο ότι θα βρει ανταπόκριση για το αίτημα της αλλαγής των δημοσιονομικών στόχων .

Σε ότι αφορά την πρόοδο των υπόλοιπων προαπαιτούμενων γα την δόση των 2,8 δις ευρώ στελέχη του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξε σημαντική πρόοδος σε πολλά μέτωπα με αποτέλεσμα σε γενικές γραμμές η εικόνα σήμερα Παρασκευή να είναι σημαντικά καλύτερη από αυτή που εμφανίζονταν στην αρχή της εβδομάδας .

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι τις επόμενες μέρες θα πρέπει να αναμένουμε ένα πολυνομοσχέδιο με όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Ωστόσο δεν αρνούνταν ότι στο θέμα της στελέχωσης των ΔΣ των τραπεζών ο χρόνος δεν μπορεί να συμπιεστεί ιδιαίτερα και θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.

Κόλλιας: Αναγκαία η ρύθμιση για το ακατάσχετο λογαριασμού

Με αφορμή τις ενστάσεις που εκφράζουν οι θεσμοί για το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Σε μια περίοδο, που τα ληξιπρόθεσμα χρέη των επιχειρήσεων σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία αυξάνονται διαρκώς, το ίδιο και οι δεσμεύσεις καταθέσεων, η καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού είναι απολύτως απαραίτητη για την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος από πολύ χαμηλά ποσά συναλλαγών.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ακόμα και ελάχιστα έσοδα θα πηγαίνουν απευθείας στα ταμεία του Δημοσίου ή των τραπεζών, στερώντας την επιχείρηση από απολύτως απαραίτητα κεφάλαια για την καθημερινή της λειτουργία.

Η καθιέρωση του συγκεκριμένου λογαριασμού πρέπει να γίνει οπωσδήποτε σε συνδυασμό με τη συνολική ρύθμιση οφειλών από δάνεια, φόρους και εισφορές".

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών