Τσίπρας: Έγινε ένα βήμα, έστω και μικρό (βιντεο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τσίπρας: Έγινε ένα βήμα, έστω και μικρό (βιντεο)

21:30 | 16/9/16
tsipras-egine-ena-vhma-estw-kai-mikro

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στην ΕΕ, έφυγε από τη Σύνοδο της Μπρατισλάβα ο πρωθυπουργός - Οι 27 συμφωνούν πλέον ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, αλλά διαφωνούν στα μέτρα - "Καλοί οι κανόνες αλλά πρέπει να υπάρχουν και εξαιρέσεις" δήλωσε ο Τσίπρας - Διακήρυξη των Αθηνών και θέσεις Γιούνκερ στο κείμενο συμπερασμάτων

Ένα πρώτο βήμα, έστω και μικρό, προς την κατεύθυνση μίας πιο κοινωνικής Ευρώπης, έγινε στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι φεύγει συγκρατημένα αισιόδοξος.

Και αυτό καθώς οι 27 συμφωνούν πλέον ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, ωστόσο παραμένουν οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Το κείμενο συμπερασμάτων μάλιστα κάνει αναφορά στις θέσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μιλώντας την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο είχε ζητήσει "ευρηματική ευελιξία" στα δημοσιονομικά και μία πιο κοινωνική ατζέντα, θέσεις οι οποίες βρίσκονται σε κοινή γραμμή με τη Διακύρυξη των Αθηνών, που υπέγραψαν πριν μία εβδομάδα οι ηγέτες των χωρών του Νότου. Οι χώρες του Νότου σήμερα στη Μπρατισλάβα κατέβηκαν με αυτή την κοινή πλατφόρμα και ιδιαίτερα όσον αφορά στο προσφυγικό, με την ομάδα Βίζενγκραντ να κινείται πάλι από την πλευρά της στη γνωστή της λογική.

Κατά τη σύνοδο της Μπρατισλάβα ξαναζωντάνεψε και ο γαλλογερμανικός άξονας με Μέρκελ και Ολάντ να καταθέτουν κοινή πρωτοβουλία και να δίνουν κοινή συνέντευξη τύπου.

Με δυο λόγια οι 27 συμφώνησαν στο πρόβλημα, όχι όμως ακόμη στη λύση.

"Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι εκ των 27 έχουν πια κατανοήσει πως βρισκόμαστε σε μεγάλη κρίση και πως εάν δεν αλλάξουμε η κρίση αυτή θα γίνει και υπαρξιακή κρίση και μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο την ΕΕ. Είναι κοινή η εκτίμηση πως οι πολίτες πιά δεν εμπνέονται από το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης, άρα η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα νέο όραμα για να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες", είπε ο κ.Τσίπρας στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο, την πρώτη που πραγματοποιείται μετά το Brexit.

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο κ.Τσίπρας, παραμένουν οι διαφορές και οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να παρθούν. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, έστω και έτσι μπαίνει στο τραπέζι μία νέα ατζέντα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι στα κοινά συμπεράσματα της Συνόδου υπάρχει αναφορά στην παρέμβαση Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας πως αυτό είναι σημαντικό γιατί η παρέμβαση αυτή για πρώτη φορά βάζει σε προτεραιότητα τους κοινωνικούς στόχους και μιλά για την ανεργία, τις ανισότητες, την κοινωνική συνοχή. Έννοιες, όπως σημείωσε ο κ.Τσίπρας, από καιρό ξεχασμένες στα κοινά ανακοινωθέντα των ευρωπαϊκών συνόδων τα τελευταία χρόνια.

"Υπό αυτή την έννοια γίνεται ένα βήμα έστω και μικρό και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση", εκτίμησε ο πρωθυπουργός.



Ο κ.Τσίπρας τόνισε απευθυνόμενος προς πάσα κατεύθυνση ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται από την Ευρώπη γιατί η ζωή τους τα τελευταία χρόνια έχει γίνει χειρότερη, καθώς οι ανισότητες διευρύνονται και εντός των κρατών αλλά και μεταξύ του Βορρά και του Νότου. Υπενθύμισε επίσης ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται από την Ευρώπη, γιατί αν δεν είναι άνεργοι, είναι συνήθως επισφαλώς εργαζόμενοι. Αυτό ήταν και ένα μήνυμα ενόψει της διαπραγμάτευσης της χώρας μας για τα εργασιακά με τους θεσμούς τον Οκτώβριο.

"Πρέπει λοιπόν να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, να διευρύνουμε την κοινωνική προστασία, να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι δέκα εντολές του Μωυσή γραμμένες σε πέτρα", τόνισε ο κ.Τσιπρας και πρόσθεσε: "Καλοί οι κανόνες, αλλά πρέπει να υπάρχουν και εξαιρέσεις" καταλήγοντας ότι ήρθε η ώρα το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να γίνει πραγματικά και ανάπτυξης και όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ο κ.Τσιπρας αναφέρθηκε και στις σύγχρονες προκλήσεις της ασφάλειας και του μεταναστευτικού, διαμηνύοντας στις χώρες του Βίζενγκραντ και του Βορρά ότι πρέπει να πάψει η λογική "ό,τι δε γίνεται στην αυλή μου δε με αφορά".

Τόνισε επίσης ότι "εάν δεν ξανααγκαλιάσουμε την έννοια της αλληλεγγύης δε θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση και να εμπνεύσουμε τους λαούς της Ευρώπης" και σημείωσε: "Κάπως αλλάζουν οι ισορροπίες, με δειλά βήματα εμφανίζονται ξανά στο προσκήνιο στόχοι που είχαν ξεχαστεί".

Ο πρωθυπουργός αξιολόγησε επίσης ως σημαντικό ότι η οπτική της Ευρωμεσογειακής Συνόδου και της Διακήρυξης των Αθηνών έφτασε πολύ γρήγορα στις Βρυξέλλες, καθώς στην ίδια λογική κινήθηκε η ομιλία Γιούνκερ την Τετάρτη ενώ και σήμερα έγιναν αναφορές και όχι μόνο από μεσογειακά κράτη. Παραδέχθηκε όμως ότι οι διαφορετικές οπτικές παραμένουν με μία σειρά εκπροσώπων κρατών που δε συμμερίζονται αυτές τις αντιλήψεις, δείχνοντας έτσι ότι κατά τη διάρκεια της συνόδου δόθηκε μία πραγματική μάχη μεταξύ Βορρά και Νότου.

"Η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει συναινέσεις, αλλά οι απόψεις αυτές ακούγονται πλεόν όχι περιθωριακά και απο εξαιρέσεις, αλλά από πολλές και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες", είπε ο κ.Τσίπρας, καταλήγοντας: "Δε φεύγω απαισιόδοξος. Αλλωστε λίγους μήνες πρίν είχα πρωτοθέσει την ανάγκη να μιλήσουμε για την κοινωνική Ευρώπη και οι περισσότεροι ρώταγαν τι είναι αυτό. Φεύγω λοιπόν συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει".

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών