Αξιολόγηση σε διπλό ταμπλό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Αξιολόγηση σε διπλό ταμπλό

11:21 | 8/9/16
Μεγάλη έμφαση δίνεται από τους θεσμούς στον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ο οποίος πήρε σιωπηρή παράταση έως και το τέλος του μήνα ενώ η όλη διαδικασία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Τι θα γίνει αν δεν πιστοποιηθούν τα 15 προαπαιτούμενα

Σε διπλό ταμπλό θα είναι η διαπραγμάτευση που ξεκινά από την Δευτέρα καθώς το οικονομικό επιτελείο θα έχει μπροστά του και τα 15 προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δις αλλά και την προετοιμασία της δεύτερης αξιολόγησης.

Κοινοτικές πηγές ξεκαθάριζαν ότι η ευθύνη για την παρακολούθηση των 15 προαπαιτούμενων της δόσης δεν θα είναι στους θεσμούς αλλά από τα την ομάδα εργασίας του Eurogroup (EWG) η οποία θα συνεδριάζει τα τακτικά για να παρακολουθεί την πρόοδο της ελληνικής πλευράς Ταυτόχρονα όμως τα τεχνικά κλιμάκια που θα αρχίσουν να καταφθάνουν στην Αθήνα από την Δευτέρα έρχονται για να προετοιμάσουν την δεύτερη αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξουν τα δύσκολα θέματα του επόμενου διαστήματος :τις αλλαγές στο δημόσιο και τα εργασιακά.

Παρότι οι συζητήσεις θα εξελίσσονται ταυτόχρονα τυπικά η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να πάρει την δόση των 2,8 δις ευρώ και στην συνέχεια να ξεκινήσει επίσημα η δεύτερη αξιολόγηση.

Η κλεψύδρα αδειάζει

Μεγάλη έμφαση δίνεται από τους θεσμούς στον χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης ο οποίος πήρε σιωπηρή παράταση έως και το τέλος του μήνα ενώ η όλη διαδικασία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Αν το όριο αυτό ξεπεραστεί χωρίς να έχει η πιστοποιηθεί η ολοκλήρωση των 15 προαπαιτούμενων τότε είναι βέβαια ότι θα δούμε τις ήπιες και συναινετικές δηλώσεις συγκρατημένης αισιοδοξίας από Κοινοτικούς αξιωματούχους να γίνονται και πάλι επιθετικές.

Σε πιο πρακτικό επίπεδο όμως θα έχουμε τρεις σοβαρές συνέπειες:

-Η πρώτη θα είναι ότι εάν τα χρήματα δεν εκταμιευθούν εντός του Οκτωβρίου, τότε θα πάψουν είναι διαθέσιμα και στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί νέα απόφαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και επικύρωση από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια ώστε να την συνδέσουν με νέα προαπαιτούμενα.

-Η δεύτερη αφορά την επόμενη αξιολόγηση, η οποία δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν ολοκληρωθούν το προαπαιτούμενα που αποτελούν μέρος της πρώτης αξιολόγησης. Η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να διαρκέσει μήνες αφού περιέχει 43 προαπαιτούμενα στα οποία περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας αλλά και οι αλλαγές στο δημόσιο. Με αυτό το δεδομένο οι συζητήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο και με βάση του πλέον αισιόδοξους να ολοκληρωθούν πριν από το τέλος του χρόνου.

-Η τρίτη και ίσως πιο προφανής , είναι ότι ζώντας ξανά το κλίμα της πρώτης αξιολόγησης από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις ευρώ στις 16 του περασμένου Ιουνίου η οικονομική δραστηριότητα θα παγώσει με ότι αυτό συνεπάγεται.

Οι δόσεις και τα ληξιπρόθεσμα

Ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά η Ελλάδα από την στιγμή που μπήκε σε μνημόνιο είναι η σύνδεση της καταβολή της δόσης του δανείου ανάλογα με την εξυπηρέτηση των ληξιπροθέσμων οφειλών του δημοσίου. Η συμφωνία του Μαΐου προβλέπει ότι εφεξής από τις δόσεις προς την Ελλάδας μέρος θα κατευθύνεται στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Με αυτή την λογική από τα 7,5 δις ευρώ του Ιουνίου τα 1,8 δις ευρώ θα έπρεπε να δοθούν για την αποπληρωμή οφειλών. Το τεχνικό μνημόνιο που ακολούθησε έθεσε ένα αυστηρό πλαίσιο για την καταβολή των χρημάτων προς τους ιδιώτες.

Τα πιο χαρακτηριστικό είναι ότι αν από κάθε δόση που δίνεται για ληξιπρόθεσμα δεν έχει πάει το 80% στις τσέπες των ιδιωτών δεν δίνεται επόμενη δόση. Η δυσκολία σε αυτό είναι ότι η ο όρος προβλέπει τα χρήματα όχι μόνο να εκταμιεύονται από το υπουργείο οικονομικών προς το δημόσιο φορέα που οφείλει σε ιδιώτες . Θα πρέπει να υπάρχει η βεβαιότητα ότι τα χρήματα μπήκαν τελικά στην τσέπη του ιδιώτη.

Πιο συγκεκριμένα αν δεν έχει πιστοποιηθεί ότι αποδόθηκε τουλάχιστον το 80% από το 1,8 δις που έχουν ήδη δοθεί για ιδιώτες τότε η επόμενη δόση ( αυτή των 2,8 δις ) θα είναι περιορισμένη στο ποσό που καλύπτει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους. Με δεδομένο ότι από τα 2,8 δις τα 1,7 δις ευρώ δίνονται για ληξιπρόθεσμα η δόση μπορεί να περιοριστεί στο 1,1 δις ευρώ.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών