Κλειδί για το χρέος το πρόγραμμα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Κλειδί για το χρέος το πρόγραμμα

21:14 | 28/9/16
ems-kleidi-gia-to-xreos-h-efarmogh-toy-programmatos

Βέβαιος για την έγκριση της δόσης στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - Θετικός ο Ρέγκλινγκ για μια λύση για το χρέος καθώς όπως είπε θα δώσει στην Ελλάδα ένα ισχυρό όπλο να επανέλθει στις αγορές

Στην ανάγκη έναρξης του διαλόγου για την υλοποίηση της συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους με την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, συμφώνησαν ο επικεφαλής του ΕΜΣ κ. Κλάους Ρέγκλινγκ και ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην συνάντηση που είχαν νωρίτερα την Τετάρτη στο Λουξεμβούργο.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Ρέγκλινγκ για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου το βράδυ της Τρίτης και διαβεβαίωσε ότι τα τρία προαπαιτούμενα που είναι ακόμη ανοιχτά θα έχουν υλοποιηθεί πριν από την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις 10 Οκτωβρίου.

Στην συνέχεια επεσήμανε την ανάγκη, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους , παράλληλα με την συζήτηση των προαπαιτούμενων της δεύτερης αξιολόγησης.

Μάλιστα συζήτησαν εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν μέχρι και το τέλος του χρόνου, τις δύο επόμενες φάσεις της λύσης για το χρέους την οποία ως γνωστό, έχει επεξεργαστεί από την αρχή η ομάδα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ρέγκλινγκ ήταν θετικός με την ιδέα του να προχωρήσει άμεσα η συζήτηση για την λύση του χρέους αφού όπως τόνισε στον κ. Τσακαλώτο κάτι τέτοιο θα δώσει στην Ελλάδα ένα ισχυρό όπλο για να επανέλθει στον δανεισμό από τις αγορές.

Τόνισε πάντως ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να καμφθούν οι αντιρρήσεις που υπάρχουν από χώρες όπως η Γερμανία η Ολλανδία και Φιλανδία οι οποίες πάγωσαν και την έκθεση που είχε έτοιμη ο ΕΜΣ για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος η οποία με βάση την διαδικασία θα έπρεπε να δημοσιοποιηθεί από τον Αύγουστο. Το βέτο των χωρών αυτών που ανέβαλε την έκθεση ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Ο επικεφαλής του ΕΜΣ επεσήμανε ότι η απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ελήφθη από την σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ζώνης Ευρώ και το ίδιο σώμα θα πάρει την απόφαση να ξεκινήσει την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος.

Τόνισε επίσης ότι η εφαρμογή της λύσης για το χρέος τελεί υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με βάση το τρίτο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή και θα ξανασυναντηθούν και κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ από τις 7 έως και της 9 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον αλλά και στο Eurogroup στις 10 του επόμενου μήνα.

Βέβαιος για την δόση

Μιλώντας μετά την συνάντηση του σε δημοσιογράφους ο υπουργός οικονομικών δήλωσε βέβαιος ότι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων για τη δόση των 2,8 δισ. αναμένεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, καθώς τα εναπομείναντα τρία προαπαιτούμενα που δεν περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο της Τρίτης, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε στο νέο Ταμείο, το οποίο όπως εξήγησε, δεν έχει μοναδικό στόχο τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά κυρίως την καλύτερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Όπως ανέφερε, πρόκειται για μια ευκαιρία να αναδιαρθρώσει και οργανώσει το κράτος την περιουσία του προς όφελος των πολιτών.

Σημείωσε δε, ότι σε συνέχεια της συμφωνίας με τους Θεσμούς για τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου (ο διορισμός των οποίων αποτελούσε προαπαιτούμενο της τρέχουσας αξιολόγησης) θα πρέπει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, να διοριστεί από τα εν λόγω μέλη το Διοικητικό Συμβούλιο (5 ως 7 άτομα) ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Πηγή: news247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών