Τα “70 εκατ. ευρώ” της Attica Bank στη Βουλή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τα “70 εκατ. ευρώ” της Attica Bank στη Βουλή

09:01 | 28/9/16
ta-70-ekat-eyrw-ths-attica-bank-sth-voylh

Στη σκιά του πορίσματος για την Τράπεζα Αττικής, προχωρούν οι εξελίξεις στην Εξεταστική στη Βουλή, με νέες καταθέσεις στελεχών της Τραπέζης Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση Ρουμελιώτη- Πανταλάκη, επιδίδεται σε αμιγώς τραπεζικές εργασίες, όπως την κατάρτιση του ισολογισμού εξαμήνου, που είναι ήδη υπό παράταση

Με τη νέα διοίκηση της Τράπεζας Αττικής απολύτως προσηλωμένη αφενός, στην άμεση εξυγίανση και προσαρμογή της Τράπεζας στα σωστά δεδομένα της αγοράς και από την άλλη πλευρά, με τις εξελίξεις σε θέματα πολιτικού πλέον επιπέδου, όπως ενδεικτικά με την κατάθεση του γνωστού πορίσματος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ένα είναι το σίγουρο: πέφτει “φως” σε μία υπόθεση για άλλους “σκοτεινή”, για άλλους “αμφιλεγόμενη”.

Σαφής στον εποπτικό της ρόλο, η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού πέτυχε την προσαρμογή στα δεδομένα της εταιρικής διακυβέρνησης στο πλαίσιο του νέου νόμου, με την τοποθέτηση της νέας διοίκησης Π. Ρουμελιώτη – Θ. Πανταλάκη και με την απομάκρυνση από το ΔΣ μη τραπεζικών στελεχών, συντονίζει επισταμμένα την ολοκλήρωση μιας εκκρεμούς υπόθεσης: της πλήρους κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών.

Ως γνωστόν, μετά την επίτευξη της τελευταίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα, υπολείπεται η κάλυψη σε εποπτικά κεφάλαια (υψηλής ποιότητας και διαβάθμισης) κατά το ποσό των 70 εκατ ευρώ. Τα κεφάλαια αυτά θα εισέλθουν στην Τράπεζα μέσω έκδοσης ομολογιακού δανείου ίσως, στο πλαίσιο της ανάθεσης διαχείρισης χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων της Τράπεζας ( όχι απαραίτητα πώλησης) σε ξένα εξειδικευμένα για το σκοπό αυτό επενδυτικά κεφάλαια, τα οποία με τη σειρά τους, θα εισφέρουν χρήματα, προσδοκώντας από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου να αξιοποιήσουν εμπράγματες εξασφαλίσεις και να αποκομίσουν οφέλη.

Το στίγμα της επικείμενης αυτής συναλλαγής περιέγραψε αναλυτικά στη Βουλή, η εκπρόσωπος και στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος(ΤτΕ), κυρία Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου, απαντώντας σε ερώτημα του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, κ. Σ. Φάμελλου, αρχικώς περί της πιθανότητας πώλησης της Τράπεζας.

Σύμφωνα λοιπόν, με την ΤτΕ, η Τράπεζα Αττικής προφανώς και δεν πωλείται. Αυτό που εκκρεμεί είναι η επίλυση της ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίων κατά το ποσό των 70 εκατ ευρώ.
Ένας διάλογος που τα λέει όλα

Ολόκληρη η στιχομυθία στη Βουλή είναι η ακόλουθη:

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η Τράπεζα της Ελλάδος δηλαδή θέλει να την πουλήσει την Τράπεζα Αττικής;

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ (Μάρτυς): Δεν πωλείται. Η ίδια η Αττικής για να συμπληρώσει την αύξηση κεφαλαίου θα προβεί σε μία...

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τα 70 εκατομμύρια;

ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΟΥ (Μάρτυς): Ακριβώς. Αυτό είναι που ζητάμε. Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, επενδυτές τους ονομάζω, οι οποίοι μπορούν να αξιοποιήσουν ένα κομμάτι του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, το οποίο εκτιμάται ότι έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά είναι οι σημαντικές εμπράγματες ασφάλειες που έχει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Και θα καταβάλλουν ένα ποσό στην τράπεζα, η μεταχείρισή του θα καταλήξει στο να αυξηθούν τα ίδια κεφάλαια και κατά συνέπεια να καλύψει το κεφαλαιακό έλλειμμα αυτό το οποίο αναφέρατε.

Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με την τράπεζα, όπως σας εξήγησα, για το ομόλογο και στη συνέχεια για τους επενδυτές. Μάς ενημέρωνε και δείξαμε εξαιρετική ευελιξία όλο αυτό το διάστημα.

Η νέα διοίκηση και ο ισολογισμός του εξαμήνου

Τη δουλειά τους προσπαθούν να κάνουν οι επικεφαλής της νέας διοίκησης της Τράπεζας, στην οποία διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε μια εβδομάδα πριν, ο έμπειρος τραπεζίτης, κ. Θεοδ. Πανταλάκης.

Μία άμεση εκκρεμότητα είναι να κλείσει ο ισολογισμός του εξαμήνου, το οποίο είναι ήδη υπό παράταση. Μέχρι μεθαύριο Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να έχει δημοσιευθεί η λογιστική κατάσταση του εξαμήνου.

Την ίδια στιγμή, η Τράπεζα είναι έτοιμη να προσαρμοσθεί σε ότι απαιτείται για να είναι βιώσιμη και με προοπτική, οπότε προβαίνει σε όλες τις αντίστοιχες ενέργειες:

1. για την κάλυψη των 70 εκατ ευρώ που αναφέρθηκαν

2.  για την σαφή διαμόρφωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης (που θα προβλέπει εθελούσια έξοδο και μείωση αποδοχών)

3.  για τον εκσυγχρονισμό τμημάτων όπως του ΙΤ και της Πληροφορικής

4. για την απόλυτη προσαρμογή και συνεργασία με τις Αρχές, αναφορικά με τα συμπεράσματα και τις παρατυπίες που διαπιστώθηκαν στο πόρισμα της ΤτΕ.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών