17:07 | 7/11/16
Αλλάζουν σταδιακά χέρια τα υπουργεία μετά τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή
Ιδιαίτερη στιγμή, η παράδοση του υπουργείου Παιδείας από τον Νίκο Φίλη στον Κώστα Γαβρόγλου, κατά την οποία ο απερχόμενος υπουργός συγκινήθηκε και άφησε αιχμές για την απομάκρυνσή του και για την Εκκλησία.Σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ο κ. Φίλης, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής, εκτός από απολογισμό εξέφρασε την πικρία του στην κυβερνητική επιλογή απομάκρυνσής του, προβάλλοντας το επιχείρημα της αντίφασης μεταξύ των λεγόμενων του πρωθυπουργού για τον ίδιο και τελικά της αποπομπής του από το υπουργείο.
Κλείνοντας τον απολογισμό του έργου στο υπουργείο, ο κ. Φίλης ήταν εμφανώς συγκινημένος. Τότε, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν το 20 άριστα -βαθμός που ήταν πρωθυπουργική δήλωση για την αξιολόγηση του έργου του- μετατράπηκε σε μη προβιβάσιμη βαθμολογία για τον ίδιο. «Το θέμα είναι ποιος κάνει το λάθος, ο γαλαντόμος καθηγητής που ακυρώνει τη βαθμολογία ή ο αριστούχος μαθητής που παρά το βαθμό του δεν προβιβάστηκε;» συνέχισε σε ανάλογο ύφος ο πρώην υπουργός. Στη συνέχεια, ο κ. Φίλης στήριξε την επιχειρηματολογία του στον κίνδυνο που ενέχει η εκκλησιαστική παρεμβατικότητα στην κεντρική πολιτική σκηνή, καθώς -σύμφωνα με τον ίδιο- κάθε καλά ενημερωμένος πολίτης γνωρίζει τη διαχρονική στάση της εκκλησίας, όχι μόνο για το ζήτημα του μαθήματος των θρησκευτικών, αλλά και το πολιτικό ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίζει ο κλήρος.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας έκανε εκτενή αναφορά στον πόλεμο που δέχτηκε όλο αυτό το διάστημα, κάνοντας λόγο για απόπειρα δολοφονίας του χαρακτήρα του από την εκκλησία, τα χρεοκοπημένα ΜΜΕ και σημαντική μερίδα του πολιτικού φάσματος. Μάλιστα, για την περιβόητη συνέντευξη του Ιερώνυμου στο ΣΚΑΪ υπογράμμισε πως «οργανώθηκε και εκτελέστηκε συμβόλαιο πολιτικού θανάτου», σημειώνοντας παράλληλα τις μισαλλόδοξες αναφορές του Αρχιεπισκόπου για την ανέγερση τεμένους και την απόπειρα μουσουλμανοποίησης της χώρας. Καταλήγοντας, ο κ. Φίλης επισήμανε την ανάγκη να ξεκαθαριστεί πλέον το τοπίο τους διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας, έτσι ώστε να πάψουν να προκύπτουν πολιτικά θύματα της παραθεσμικής συμπεριφοράς των «ακροδεξιών ρασοφόρων».
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης ο Σταύρος Κοντονής
«Το έργο του υπουργείου, όπως το αντιλαμβάνομαι προσωπικά αφορά την παραγωγή νομοθεσίας, την απονομή δικαιοσύνης και τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε ο Νίκος Παρασκευόπουλος, παραδίδοντας το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Σταύρο Κοντονή και υπογράμμισε ότι το υπουργείο δεν παρεμβαίνει στην απονομή της Δικαιοσύνης. «Οι ελάχιστες παρεμβάσεις ήταν όσες προβλέπονται από το Σύνταγμα» τόνισε για να προσθέσει ότι «η Δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά σημαντική σε περιπτώσεις οικονομικής ανάπτυξης και ύφεσης και παρουσίασε αναλυτικά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και το έργο του στο υπουργείο.Μεγάλο βάρος να παραλαμβάνω το υπουργείο Δικαιοσύνης από τον Νίκο Παρασκευόπουλο, είπε ο νέος υπουργός Σταύρος Κοντονής και τόνισε ότι θα συνεχίσει το έργο του. Ο κ. Κοντονής ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του και τόνισε: «Με βάση τις οδηγίες του πρωθυπουργού πρέπει να τελειώσουμε με τη δεύτερη αξιολόγηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης υπήρξε ένα πολύ παραγωγικό υπουργείο...» σημείωσε. Δήλωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του απερχόμενου υπουργού χωρίς καμία αλλαγή και προσέθεσε ότι μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα ρίξει όλο το βάρος στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και στην εξωδικαστική επίλυση, έτσι ώστε σε βάθος χρόνου μιας τριετίας να έχει βελτιωθεί η κατάσταση.
Ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου
Την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό, με απόλυτο σεβασμό στο ευρώ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα ο νέος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής με τον προκάτοχό του Γιώργο Σταθάκη. Ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε τις επενδύσεις «ατμομηχανή της οικονομίας» και επισήμανε πως η κυβέρνηση «διάκειται φιλικά» και είναι «ανοιχτή στο επενδυτικό κοινό».Προσέθεσε πως στόχος της Αθήνας είναι να οικοδομήσει βαθμιαία την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αξιοποιώντας στο έπακρο το εργατικό δυναμικό της αλλά και τα πλεονεκτήματα που της προσφέρει η ευρωζώνη, με τη σταθερή πολιτική της ΕΚΤ και την ελευθερία στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών. Επικαλέστηκε δε ως παράδειγμα τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει ζήσει πολλά χρόνια και όπου -όπως είπε- οι επενδύσεις βρίσκονται στο επίκεντρο της οικονομικής στρατηγικής.
Ο νέος υπουργός προσέθεσε ότι παράλληλα θα γίνει προσπάθεια για την καταπολέμηση των παθογενειών που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία και εμποδίζουν την επανεκκίνησή της. «Σηκώνουμε τα μανίκια από σήμερα και αρχίζουμε σκληρή δουλειά», είπε. «Από την επιτυχία του συγκεκριμένου υπουργείου θα αρχίσει ο ελληνικός λαός να ανακουφίζεται από την πίεση που έχει υποστεί όλα αυτά τα χρόνια. Στις πλάτες μας πέφτει το βάρος για να στρίψει η πορεία της χώρας» δήλωσε ο νέος υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας.
Συγκίνηση κατά την παράδοση-παραλαβή του υφυπουργείου Αθλητισμού
Την συγκίνησή του κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του χαρτοφυλακίου του, δεν έκρυψε πάντως ο απερχόμενος υφυπουργός Αθλητισμού και νυν Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος παρέδωσε στον Γιώργο Βασιλειάδη. «Δεν σας κρύβω ότι είναι μια στιγμή συγκίνησης, γιατί φεύγω από ένα υφυπουργείο το οποίο υπηρέτησα με δικαιοσύνη και πνεύμα κατανόησης των αναγκών όλων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής ο οποίος, ως είθισται, έκανε έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας του.«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το υφυπουργείο δεν διστάσαμε να βάλουμε το δάκτυλο επί των τύπον των ήλων, να βάλουμε μία τάξη σε μια χαοτική κατάσταση που επικρατούσε τότε. Σε μια χαοτική κατάσταση που επικρατούσε επί χρόνια στον αθλητισμό. Δεν κρύψαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί, αλλά αντίθετα το αναδείξαμε», είπε ο Κοντονής κάνοντας αναφορά σε όλα τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, της διαφθοράς, του ντόπινγκ και άλλων.
Ο κ. Βασιλειάδης από την πλευρά του σημείωσε: «είναι μεγάλη τιμή και μεγάλη πρόκληση να αναλαμβάνεις την ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου. Το έργο γίνεται ακόμη δυσκολότερο, όταν αναλαμβάνεις από μία επιτυχημένη ηγεσία και ένα επιτυχημένο υπουργό, ο οποίος δεν δίστασε από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε να βαρέσει γροθιά στο μαχαίρι». «Αναλαμβάνω σήμερα το υφυπουργείο Αθλητισμού, συνεχίζοντας στην ίδια γραμμή και στο ίδιο μοτίβο από το οποίο παραλαμβάνουμε. Εκφράζουμε τη βούληση της κοινωνίας. Μέχρι εδώ, δεν πάει άλλο. Δεν θα δεχθούμε να συνεχιστούν έκνομες καταστάσεις στο χώρο του αθλητισμού. Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός και θα δώσουμε μάχη για να ξεριζώσουμε το κακό», πρόσθεσε.
«Να μπει η χώρα στο κύμα της τεχνολογικής επανάστασης»
Ο τομέας των επικοινωνιών μπορεί να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης, υπογράμμισε από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς, παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Σπίρτζη το χαρτοφυλάκιο των Δικτύων που εντάσσονται στο υπερυπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. «Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αμέλησαν να αφοσιωθούν στο να αξιοποιήσει η χώρα το συγκριτικό της πλεονέκτημα, τη γεωγραφική της θέση και το αξιοθαύμαστο ανθρώπινο δυναμικό» είπε ο νέος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης. «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος εμπορίου και τηλεπικοινωνιών» τόνισε και συμπλήρωσε «είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη. Νομίζω ότι μπορεί να δοθεί μια καινούργια πνοή, το νέο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα. Να μπει η χώρα στο κύμα της τεχνολογικής επανάστασης» σημείωσε ο Νίκος Παππάς.«Μεγάλο στοίχημα είναι η επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας»
Το μεγάλο στοίχημα είναι η επιβολή της νομιμότητας στην αγορά εργασίας, υπογράμμισε από τη δική της πλευρά, η νέα υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής. Ανέφερε επίσης ότι το ασφαλιστικό έκλεισε από την πρώτη αξιολόγηση, ενώ ιδιαίτερο βάρος έδωσε στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά που θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα και θα είναι - όπως είπε - σκληρή. Προανήγγειλε παράλληλα «ενίσχυση του ρόλου των ελεγκτικών μηχανισμών για να επιβάλει την νομιμότητα στην αγορά εργασίας» και εξήρε το έργο των υφυπουργών και αναπληρωτών υπουργών. Εκτίμησε τέλος ότι η ανεργία θα απομειώνεται αργά και σταθερά, ενώ δίνοντας ένα στίγμα των προθέσεών της είπε ότι «το υπουργείο Εργασίας είναι ένα υπουργείο για έργα όχι για λόγια. Η κρισιμότητα των στιγμών και η δυσκολία των μαχών δεν μας επιτρέπει να είναι ο ένας πάνω από τον άλλο, αλλά ο καθένας πάνω από τον εαυτό του».Οι προτεραιότητες της νέας υφυπουργού Οικονομικών
Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, τα νομοσχέδια για το πλαστικό χρήμα και την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων, θα είναι οι προτεραιότητες της Κατερίνας Παπανάτσιου, όπως επισήμανε παραλαμβάνοντας από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Οικονομικών. Η νέα υφυπουργός ανέφερε μάλιστα ότι βασική επιδίωξή της θα είναι η εφαρμογή πολιτικής που θα φροντίζει για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. «Επιστρέφω ως υπάλληλος στο υπουργείο Οικονομικών. Έκανα το καθήκον μου, δεν διεκδικώ το αλάθητο, δεν θεωρώ ότι τα έκανα όλα σωστά. Έκανα ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό», σημείωσε από την πλευρά του ο Τρύφων Αλεξιάδης.Η παράδοση του Εσωτερικών στον Πάνο Σκουρλέτη
«Σου δίνουμε, κ. υπουργέ, καλή προίκα. Οκτώ νομοσχέδια και ένα στικάκι», είπε ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, παραδίδοντας το υπουργείο Εσωτερικών στον Πάνο Σκουρλέτη. Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου με στόχο τη σταδιακή δημοσιονομική αποκατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έκανε εξάλλου ειδική αναφορά στην προσπάθεια του υπουργείου Εσωτερικών και τη διαβούλευση που είχε με το σύνολο των δημάρχων της χώρας και πρόσθεσε πως εξασφαλίστηκαν περισσότερα από 300 εκατομμύρια για τα ληξιπρόθεσμα των δήμων.«Στόχος μας μια σοβαρή, αποτελεσματική, γρήγορη και λειτουργική δημόσια διοίκηση»
«Στόχος μας είναι μια σοβαρή, αποτελεσματική, γρήγορη και λειτουργική δημόσια διοίκηση που θα στέκεται δίπλα κι όχι απέναντι από τον πολίτη» τόνισε η νέα υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Όπως σημείωσε η κ. Γεροβασίλη, «ο οδικός μας χάρτης είναι η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού δημόσιου τομέα, μέσα από τον δημοκρατικό προγραμματισμό και τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, με σταθερές αρχές τη διαφάνεια και την αξιοκρατία. Μια δημόσια διοίκηση φιλική κι ανοιχτή σε όλους, χωρίς προνομιακά συναλλασσόμενους με αυτήν. Με την παράλληλη θεσμική θωράκιση εργασιακών συνθηκών και λειτουργιών που θα απελευθερώνουν το πλούσιο και έμπειρο επιστημονικό δυναμικό και με την αποκατάσταση του ρόλου του δημόσιου λειτουργού ως παραγωγική μονάδα κι όχι ως γραφειοκρατικό εμπόδιο».Η ίδια αναφέρθηκε στα κακώς κείμενα του παρελθόντος, τα οποία -όπως είπε- «καθορίστηκαν από συγκεκριμένες πολιτικές που σχεδιάζονταν πίσω από κλειστές πόρτες». Έκανε λόγο για «πολιτική εμμονή» της ηγεσίας του υπουργείου το 2014 με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, «μια απόφαση», τόνισε, «που δεν είναι γραμμένη με χρυσά γράμματα στην ιστορία του υπουργείου μας».
«Η δική μας πολιτική στόχευση και πρακτική, βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα. Κι έχει ήδη διαφανεί από την πολιτική και από τις πρακτικές που ακλούθησαν οι προκάτοχοί μου», συμπλήρωσε.
Σχετικές ετικέτες:ανασχηματισμόςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑυπουργοί
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων