Το τελευταίο ταγκό στο ΠΑΣΟΚ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Το τελευταίο ταγκό στο ΠΑΣΟΚ

20:12 | 22/11/16
to-teleytaio-tagko-sto-pasok

Ο ψυχρός εσωκομματικός πόλεμος μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Βενιζέλου συνεχίζεται. Οι απουσίες και οι παρουσίες στην εκδήλωση για το βιβλίο του Παγουλάτου, οι μπηχτές για Σπίρτζη- Λαλιώτη και το "chicken game" μεταξύ ηγεσίας και πρώην προέδρου και το νέο βιβλίο Σημίτη

Το ψυχροπολεμικό κλίμα μεταξύ της Χαριλάου Τρικούπη και του Ευάγγελου Βενιζέλου παραμένει, με ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία να ασκούν εκατέρωθεν πιέσεις στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο δίνει τη μάχη για την αυτόνομη του ύπαρξη μέσα στην πόλωση του νέου δικομματισμού.

Ενδιαφέρον είναι ότι στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παγουλάτου "Το νησί που φεύγει" με ομιλητές Μητσοτάκη, Θεοδωράκη και Βενιζέλο, δεν έδωσε το παρόν ουδείς από τους νυν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Στο ακροατήριο αντίθετα βρέθηκαν πρώην βουλευτές και στελέχη όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Φίλιππος Σαχινίδης κα.

Και είναι ενδιαφέρον διότι είναι ενδεικτικό του ότι ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να μην ελέγχει πλέον την πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας, κάτι που συνέβαινε στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν, αλλά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μάλλον πλέον ζυγιάζουν που έχουν περισσότερες πιθανότητες επανεκλογής, με δεδομένο ότι ένταξη στελεχών προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ στα ψηφοδέλτια της ΝΔ δε θα ήταν κάτι εύκολο εσωκομματικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ άλλωστε φαίνεται τελικά περισσότερο να ενδιαφέρεται για τους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου με αντισύριζα αντανακλαστικά, παρά για τις μεταγραφές στελεχών που θα έφερναν στο κόμμα περισσότερη γκρίνια παρά ψήφους.

Ο κ.Μητσοτάκης εξάλλου φρόντισε χθες να κινηθεί σε... γραμμή Βενιζέλου, κατηγορώντας τη Φώφη Γεννηματά για την πολιτική ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ενώ ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του φρόντισε να διαμηνύσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι "δεν μπορεί να είναι η λύση η επιστροφή σε μια μονοκομματική αυτοδύναμη κυβέρνηση". Φράση που δεν είχε μόνο να κάνει με την πάγια άποψη Βενιζέλου ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι η διασφάλιση της μη αυτοδυναμίας της ΝΔ, ώστε να γίνει στη συνέχεια κυβερνητικός της εταίρος. Αλλά και με το ψυχρό κατά πληροφορίες κλίμα που υπήρχε στην πραγματικότητα μεταξυ Μητσοτάκη- Βενιζέλου και Θεοδωράκη κατά τη χθεσινή εκδήλωση, παρά τα ξαναζεσταμένα σενάρια περί ευρωπαϊκού μετώπου.

Σημασία είχαν και τα μηνύματα που έστειλε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του κατά την είσοδο του στο χώρο της εκδήλωσης. Χαρακτήρισε «πανθομολογούμενο το αίτημα για αλλαγή συσχετισμών, για αλλαγή πολιτικής, για αλλαγή κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι η δημοκρατική παράταξη, «αυτός ο μεσαίος προοδευτικός χώρος να παίξει τον καθοριστικό ρόλο». Μάλιστα ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι «στη δική μας κοίτη είναι που θα προσχωρήσουν όλες οι πραγματικά δημοκρατικές, πραγματικά φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις οι οποίες όχι απλά και μόνο θα συγκυβερνήσουν, αλλά και θα συνεγείρουν τις δημιουργικές κοινωνικές δυνάμεις».

Ερωτηθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται και γράφονται για συναντήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ και υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ όπως των Κώστα Λαλιώτη και Χρήστο Σπίρτζη ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Αυτά δεν τα ξέρω, δεν με αφορούν, δεν τα γνωρίζω, δεν ασχολούμαι με τίποτα που έχει σχέση με τέτοιου είδους παρασκηνιακές διαβουλεύσεις ακόμα κι αν αυτές είναι για έναν σκοπό αθώο, όπως είναι για παράδειγμα ο χορός».

Ο κ.Βενιζέλος έδειξε ουσιαστικά ότι δεν έχει καμία διάθεση να αποχωρήσει οικειοθελώς από το ΠΑΣΟΚ, αλλά να παραμείνει σε αυτό με στόχο αναμένοντας να παίξει μετεκλογικά ρόλο ως προς τη συνεργασία με τη ΝΔ.

Από την άλλη, στη Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν να μην έχουν διάθεση να... θέσουν τον πρώην πρόεδρο εκτός κινήματος. Δεν δείχνουν όμως διάθεση να αλλάξουν και τη γραμμή περί ίσων αποστάσεων, εκτιμώντας ότι μία προαναγγελία μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ θα έχει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκώμενο αποτέλεσμα δηλαδή να στείλει ψηφοφόρους στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ ταυτόχρονα εκτιμούν το ΠΑΣΟΚ θα έχανε τη δυνατότητα να απευθυνθεί σε ψηφοφόρους που έφυγαν προς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ειναι πλέον δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση. Και επιπλέον φιλοδοξούν να αποσπάσουν στελέχη ΔΗΜΑΡικής κυρίως προέλευσης απο το Ποτάμι, με τις φήμες να αναφέρουν ότι εκτός από την Κατερίνα Μάρκου που ήδη έφυγε από το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη, υπάρχουν δίαυλοι και με άλλους βουλευτές της κεντροαριστερής κοίτης του Ποταμιού, καθώς ο διάλογος για τον πολύπαθο τρίτο πόλο έχει οριστικα ναυαγήσει και στελέχη αναζητούν δεξιά και αριστερά πολιτική στέγη που θα τους προσφέρει δυνατότητα επανεκλογής.

Η στρατηγική της ξεκάθαρης διαχωριστικής γραμμής και με τη "δεξιά" με στόχο τον επαναπατρισμό παραδοσιακών κάποτε πράσινων δυνάμεων χρεώνεται στον Κώστα Λαλιώτη, ο οποίος και βρέθηκε στο στόχαστρο διαρροών που η Χαριλάου Τρικούπη χρέωσε σε βενιζελικό δάκτυλο περί διαύλων με το ΣΥΡΙΖΑ μέσω πασοκογενών υπουργών όπως ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής. Έτσι μία ειρωνική ατάκα περί ταγκό εξελίχθηκε σε ένα ακόμη εσωκομματικό ζήτημα ενδεικτικό του ότι ο πράσινος πόλεμος δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Και νέο βιβλίο Σημίτη

Μέσα σε όλα αυτά, ξαναχτυπά και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με νέο βιβλίο του με τίτλο «Υπάρχει λύση;». Το βιβλίο αποτελεί έναν διάλογο-συζήτηση με τη μορφή ερωτο-απαντήσεων με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη και σε αυτό ο πρώην πρωθυπουργός εξαπολύει σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και αμφισβητεί ότι είναι δυνατόν να υπάρξει οποιοδήποτε μέτρο για το χρέος πριν το 2018. Σε εσωκομματικό- εσωπασοκικό επίπεδο,  ενδιαφέρον έχει τι απάντηση δίνει ο κ.Σημίτης στο ερώτημα που εξετάζει το βιβλίο: "Είναι σκόπιμο και δυνατό η Κεντροαριστερά να αποτελέσει μια εξισορροπητική πολιτική δύναμη ανάμεσα στα δύο άκρα; Οι αναφορές στη σοσιαλδημοκρατία έχουν ασαφές περιεχόμενο.  Μπορούν να διατυπωθούν πιο συγκεκριμένα;"

Κατά την άποψή του πρώην πρωθυπουργού: "Η Ελλάδα δεν είναι καταδικασμένη σε μόνιμη υστέρηση. Ένας δρόμος διαφορετικός από τον εθνικολαϊκισμό, την εσωστρέφεια και την στασιμότητα είναι εφικτός. Δυνάμεις υπάρχουν για να επιδιώξει η χώρα τη μεταρρύθμιση για μια πιο δίκαιη κοινωνία.  Οφείλουν να συνεργασθούν και να συγκεκριμενοποιήσουν τις επιδιώξεις τους."

Βίκυ Σαμαρά

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών