Τσακαλώτος: Όλα (για την ελληνική οικονομία) κρίνονται το Δεκέμβρη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τσακαλώτος: Όλα (για την ελληνική οικονομία) κρίνονται το Δεκέμβρη

14:10 | 29/11/16
tsakalwtos-ola-gia-thn-ellhnikh-oikonomia-krinontai-to-dekemvrh

Χαρακτήρισε ορόσημο το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αλλά είπε ότι θα γίνει και άλλο - Κάλεσε το ΔΝΤ να πιέσει τον «δυνατό παίκτη» (Σόιμπλε) για το χρέος - Απάντηση στη ΝΔ με αναφορές σε… Γκρέις Κέλι και Λαίδη Νταϊανά

Την κρισιμότητα που θα έχει ο επόμενος μήνας για την τύχη της ελληνικής οικονομίας ανέδειξε κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2017 στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζοντας ότι εκεί θα κριθούν όλες οι σημαντικές παράμετροι που θα καθορίσουν τις προοπτικές της όπως ο χρόνος εισόδου στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) αλλά και οι στόχοι για τα πλεονάσματα των επόμενων ετών.

«Ο Δεκέμβριος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας μετά το καλοκαίρι του 2015. Θα κριθούν όλα» είπε ο κ. Τσακαλώτος στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Σημείωσε, μάλιστα, ότι το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου είναι μεν ορόσημο αλλά δεν θα τελείωσε εκεί η διαπραγμάτευση αφού «μπορεί να υπάρξει και άλλο Eurogroup”. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στις συζητήσεις του Δεκεμβρίου θα συνενωθούν τα τρία βασικότερα κομμάτια της διαπραγμάτευσης που αφορούν α) τη συζήτηση για μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 και το 2018 β) τους δημοσιονομικούς στόχους για μετά το 2018 γ) οι διαπραγματεύσεις για το χρέος. «Νομίζω ότι μέχρι το Γενάρη οι λεπτομέρειες θα έχουν δοθεί» είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις θα έχουν ληφθεί εντός του Δεκεμβρίου. Ειδικά, μάλιστα, για το θέμα του χρέους ο . Τσακαλώτος κάλεσε το ΔΝΤ να πιέσει τον «δυνατό παίκτη» δηλαδή το Βερολίνο και να έχει το «θάρρος της γνώμης» του αν θεωρεί περισσότερα μέτρα. «Εγώ είπα στο ΔΝΤ να έχει το θάρρος της γνώμης και αν πιστεύει ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα να μην πιέζει τον αδύναμο παίκτη να πιέζει τον παίκτη που δεν θέλει να δώσει τόσο πολλά για το χρέος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Τέτοια απομόνωση είχαμε να δούμε από την εποχή της Γκρέις Κέλι
Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε, όμως, με σκωπτική διάθεση στην ΝΔ που μίλησε για «απομόνωση» της ελληνικής κυβέρνησης σε μια περίοδο που όλο και περισσότεροι ηγέτες και διεθνείς αξιωματούχοι τάσσονται με το μέρος της Ελλάδας. Ειδικότερα ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε «αυτά που είπε ο Μ. Ντράγκι, ο Π. Μοσκοβισί, ο Μπ. Ομπάμα και ο Τζ. Λιού που ήρθαν εδώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες». «Τέτοια απομόνωση είχαμε να δούμε από το 1956 που η Γκρέις Κέλι παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Ρενιέ και από το 1981 που η Λαίδη Νταιάνα παντρέυτηκε τον πρίγκιπα Κάρολο» είπε και πρόσθεσε δηκτικά: «τέτοια απομόνωση της ελληνικής κυβέρνησης με έχει σοκάρει».

Δυσανάλογα τα βάρη στη μεσαία τάξη

Ο κ. Τσακαλώτος προκάλεσε, πάντως, αίσθηση όταν παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει αδικήσει τη μεσαία τάξη και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούμε να ευνοήσουμε και άνθρωποι που τους αδικούμε» είπε και σημείωσε ότι έχουν πέσει δυσανάλογα βάρη στις μερίδες των μεσαίων τάξεων. «Το αναγνωρίζουμε αυτό. Έχουμε έγνοια για αυτά τα στρώματα» ανέφερε. Σημείωσε, πάντως, ότι σε αυτό το πλαίσιο κατέθεσε πρόταση προς τους πιστωτές να μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018 από 3,5% σε 2,5% κάτι που συνεπάγεται εξοικονόμηση ποσών 1,8 δις ευρώ τα οποία θα δοθούν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις ευάλωτες ομάδες.


Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών