Μηνύματα προς την Τουρκία με περιοδείες σε νησιά του Αιγαίου από το Μητσοτάκη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Μηνύματα προς την Τουρκία με περιοδείες σε νησιά του Αιγαίου από το Μητσοτάκη

09:02 | 22/12/16
mhnumata-pros-thn-toyrkia-me-periodeies-se-nhsia-toy-aigaioy-apo-to-mhtsotakh

Εθνική γραμμή στην εξωτερική πολιτική με επίκεντρο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αντιπολίτευση με στόχο την κυβερνητική αλλαγή στο εσωτερικό από τη ΝΔ - Κως και Ψέριμος ο επόμενος σταθμός του Μητσοτάκη μέσα στις γιορτές, μετά την ακριτική Θράκη και την Ήπειρο

Μπορεί στο εσωτερικό μέτωπο η ΝΔ να προετοιμάζεται για περαιτέρω σκλήρυνση της αντιπολιτευτικής της στάσης απέναντι στην κυβέρνηση, εντούτοις στα εθνικά θέματα και ιδίως σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπάρχει έντονος προβληματισμός και ανησυχία στα γαλάζια στελέχη με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιχειρεί την διαμόρφωση κοινής, με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης, «εθνικής γραμμής».

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισκεφτεί μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς την Κω και το μικρό νησάκι της Ψερίμου σε μια κίνηση με έντονο συμβολισμό σε μια στιγμή ιδιαίτερης έντασης και αβεβαιότητας στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για την τρίτη εξόρμηση του προέδρου της ΝΔ σε ακριτικές περιοχές μέσα σε διάστημα ελάχιστων εβδομάδων. Είχαν προηγηθεί οι επισκέψεις του σε Ήπειρο εν μέσω έντασης με την Αλβανία και σε Θράκη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι για το Κυπριακό στη ΝΔ ζητούσαν εδώ και καιρό τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν οι πολιτικές δυνάμεις και να διαμορφωθεί ενιαία στάση μπροστά στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα υποδέχτηκαν με ανακούφιση την απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών να συγκαλέσει εθνικό συμβούλιο στις 23 Δεκεμβρίου. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο του τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε και το γεγονός ότι κατά τη συνάντηση που είχε χτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα Christophe Chantepy μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν ήταν και το Κυπριακό, καθώς επίσης και τα θέματα της τρομοκρατίας υπό το βάρος της παρούσας συγκυρίας και σύμφωνα με τη ΝΔ «υπογραμμίστηκε η σημασία της στρατηγικής συνεργασίας Αθήνας-Παρισίων, ανεξαρτήτως της παράταξης που βρίσκεται στην εξουσία στις δύο χώρες».

Παρόλα αυτά στη ΝΔ επιμένουν ότι οι «τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές» και η αστάθεια στην περιοχή μας συνιστούν έναν ακόμη λόγο για πολιτική αλλαγή στο εσωτερικό της χώρας καθώς θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν διαθέτει εθνικό σχέδιο και την ανάλογη πρωτοβουλία για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο η Ελλάδα στις εξελίξεις στην περιοχή.

Κατά τ’ άλλα στη ΝΔ οξύνουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους σε με αιχμή τόσο την οικονομία όσο και τα θέματα ασφάλειας. Ο Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο των επαφών του με παραγωγικούς φορείς κάλεσε την κυβέρνηση να κλείσει το συντομότερο την αξιολόγηση αντί να «διατηρεί την αβεβαιότητα» και «να ανεβάζει το λογαριασμό των μέτρων» επιρρίπτοντας της ευθύνες ότι «με τη διγλωσσία, την ανικανότητα και τους επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς της ζημιώνει τη χώρα και κρατά την οικονομία βαλτωμένη».

Επικριτικός κατά της κυβέρνησης ήταν και ο τομεάρχης εσωτερικών Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κώστα Τσουβάλα επεσήμανε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να μετατραπεί σε όμηρο των εγκληματικών στοιχείων που κρύβονται πίσω από τις κουκούλες», προσθέτοντας ότι «για τη ΝΔ το ζήτημα της ασφάλειας των πολιτών είναι βασική προτεραιότητα που δεν επιδέχεται εκπτώσεις για κανέναν λόγο».


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών