14:01 | 4/1/17
Η αίσθηση του ψύχους αναμένεται να ξεπεράσει τους -25 βαθμούς
Από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι την αρχή της επόμενης εβδομάδας ένα ψυχρό κύμα που έρχεται από τηΣιβηρία θα περάσει από την Ελλάδα φέρνοντας χιόνια σε πολλές περιοχές της χώρας και πολικές θερμοκρασίες. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι τα χιόνια θα είναι επιλεκτικά, όμως το κρύο θα είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα. Ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες αναμένει και η ΕΜΥ που θα εκδώσει σήμερα έκτακτο δελτίο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, με τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία, η θερμοκρασία στην Αθήνα θα πέσει κάτω από το μηδέν για σχεδόν τρία εικοσιτετράωρα, ενώ η αίσθηση του ψύχους θα είναι -10 βαθμοί Κελσίου. Όσο για τις περιοχές της χώρας που έχουν παραδοσιακά τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, η αίσθηση του ψύχους αναμένεται να ξεπεράσει τους -25 βαθμούς.
Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες των ημερών θα σημειωθούν στα μεγάλα υψόμετρα, εκεί που βρίσκονται τα χιονοδρομικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόγνωση του Σαββάτου κάνει λόγο για -23 βαθμούς στο Καϊμακτσαλάν.
Ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς λέει στο «Εθνος» ότι η κακοκαιρία που έρχεται θα είναι πιο βαριά από αυτήν της Πρωτοχρονιάς.
Οπως εξηγεί «έχει ενεργοποιηθεί ο σιβηρικός αντικυκλώνας, ο οποίος φέρνει τα κύματα ψύχους στην Ελλάδα. Με αυτό το βορειοανατολικό ρεύμα έρχονται ψυχρές μάζες από την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτός ο αντικυκλώνας είναι που έφερε και τους χιονιάδες του 2002, του 2004 και του 2008. Από το 2008 και μετά σταμάτησε και το αποτέλεσμα ήταν οι επόμενοι χειμώνες να μην είναι απόλυτα φυσιολογικοί».
Ο σιβηρικός αντικυκλώνας φέρνει το δριμύ ψύχος αλλά τα χιόνια θα έρθουν ως αποτέλεσμα της διασταύρωσής του με βαρομετρικά χαμηλά που προέρχονται από την κεντρική Μεσόγειο. «Αυτό το χαμηλό κινείται ανατολικά και φέρνει την υγρασία που χρειάζεται για να χιονίσει» τονίζει.
Τα πρώτα χιόνια θα πέσουν στη Βόρεια Ελλάδα την Πέμπτη και σταδιακά η κακοκαιρία θα επεκταθεί νοτιότερα και ανατολικότερα.
Ο υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επισημαίνει ότι τις ημέρες που χιονίζει, τα θερμόμετρα μπορούν να ξεγελάσουν τους μετεωρολόγους αφού, αν δεν καθαριστούν σωστά, έχουν την τάση να δείχνουν χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις πραγματικές. «Όταν παγώσει ένα θερμόμετρο δεν μετράει τη θερμοκρασία του αέρα αλλά αυτήν του χιονιού. Από τις μετρήσεις που έχουμε κάνει προκύπτει ότι η διαφορά μεταξύ των δύο είναι περίπου 6 βαθμοί» εξηγεί ο κ. Κολυδάς.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΘοδωρής ΚολυδάςΚαιρόςκακοκαιρίαχιόνια
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων