Γιατί η ΝΔ δεν ζητάει αποχώρηση του ΔΝΤ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Γιατί η ΝΔ δεν ζητάει αποχώρηση του ΔΝΤ

10:03 | 9/2/17
giati-h-nd-den-zhtaei-apoxwrhsh-toy-dnt

Η θέση του για το ελληνικό χρέος αλλά και η απειλή ενός Grexit που επισείουν οι Ευρωπαίοι συνυπολογίζονται από τη ΝΔ. Η ατζέντα Μητσοτάκη ενόψει των συναντήσεών του με Μέρκελ και Σόιμπλε

Η κυβέρνηση, λένε στη ΝΔ, έχει την ευθύνη να συμφωνήσει με τους εταίρους και να βάλει τέλος στην εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης. Υπ’ αυτό το πρίσμα παρακολουθούν τις εξελίξεις, εστιάζουν την πίεσή τους προς σ’ αυτή την κατεύθυνση και αποφεύγουν να ανοίξουν επισήμως τα χαρτιά τους για τις δικές τους θέσεις σε επίμαχα ζητήματα όπως πχ η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό μνημόνιο.

Σε ότι αφορά το ΔΝΤ και το τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα από τη ΝΔ παραπέμπουν στην κυβέρνηση. Οι πληροφορίες όμως επιμένουν ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έβλεπαν θετικά την παραμονή του ΔΝΤ για δύο λόγους: Ο ένας είναι η θέση του για το ελληνικό χρέος και ο δεύτερος είναι η στάση κρίσιμων Ευρωπαίων παιχτών με κυρίαρχο το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που ουσιαστικά δείχνει το δρόμο σε Grexit αν δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ. Αν και όπως επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αυτό δε σημαίνει ότι η ΝΔ δεν βλέπει ότι πράγματι το ΔΝΤ σε κάποια σημεία, ως προς τα μέτρα που ζητάει, έχει παράλογες απαιτήσεις.

Το Grexit άλλωστε είναι ένας πραγματικός φόβος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που φαίνεται να έχει ενισχυθεί μετά το ταξίδι του στις ΗΠΑ τον περασμένο Οκτώβρη.

Ωστόσο ύστερα και από τις τελευταίες εξελίξεις, στο Μοσχάτο φαίνεται να θεωρούν βέβαιο ότι τελικώς η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για μια νέα οπισθοχώρηση προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση και δεν είναι τυχαίο ότι τις προηγούμενες μέρες η ΝΔ απάντησε αντιπαραβάλλοντας τις δεσμεύσεις Τσίπρα στις δηλώσεις Βερναρδάκη, ότι δεν είναι προτεραιότητα η ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, καθώς το θέμα αυτό συνδέεται με το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι στη ΝΔ θεωρούν ότι πως το πρόβλημα αξιοπιστίας για τη χώρα και την κυβέρνηση παραμένει και ως εκ τούτου θεωρούν ότι χρειάζεται και αλλαγή κυβέρνησης και αλλαγή πολιτικής ως προς το ακολουθούμενο μείγμα.

Το θέμα της αλλαγής μείγματος πολιτικής αναμένεται να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στις συναντήσεις που θα έχει την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη με την Α. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την έξοδο από την κρίση χωρίς να επεκταθεί στα ζητήματα της εσωτερικής του πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Θα επιμείνει όμως ιδιαίτερα στην ανάδειξη της προσήλωσής του στην λήψη μέτρων που αφορούν σε διαρθρωτικές αλλαγές και ιδίως στην υλοποίησή τους χωρίς ταλαντεύσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν μεταβεί στο Βερολίνο θα ταξιδέψει στη Μαδρίτη το Σάββατο προκειμένου να παραβρεθεί στις εργασίες του συνεδρίου του Λαϊκού κόμματος του Μαριάνο Ραχόι με τον οποίο καθώς και με τον Λουίς Ντε Γκίντο θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών