Ψάχνουν τη χρυσή τομή | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ψάχνουν τη χρυσή τομή

10:19 | 9/2/17
psaxnoyn-th-xrysh-tomh

Οι συζητήσεις με το ΔΝΤ, η αντίδραση της Κομισιόν, οι υπόγειες διεργασίες Σόιμπλε για εξεύρεση λύσης με παραμονή του ταμείου και ο ρόλος κλειδί του Ντάισελμπλουμ ώστε να επιστρέψουν και πάλι οι Θεσμοί στην Αθήνα

Πρόταση που θα μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία στην δεύτερη αξιολόγηση πριν τις Ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου ψάχνουν εντατικά όλοι οι βασικοί συντελεστές του προγράμματος παρότι στις δημόσιες δηλώσεις του δίνουν εικόνα αδιεξόδου εκτοξεύοντας βολές ο ένας για τον άλλον .

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στο ΔΝΤ με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας με βάση το άρθρο IV του καταστατικού του ταμείου καταγγέλλοντας το για λανθασμένες προβλέψεις και ανεδαφικά συμπεράσματα.

Την ίδια ώρα εντός της χώρας τρέχει ξανά τα σενάρια για την μείωση του αφορολόγητου. Το τελευταίο από αυτά θέλει την μείωση του από τα 8636 σήμερα στα 7000 ευρώ, την περικοπή των συντάξεων στο μακροχρόνιο κόφτη, με βάση ότι με αυτής την έκταση την περικοπή μπορεί να καθίσει στο τραπέζι τις διαπραγμάτευσης. Μάλιστα βρίσκεται σε επαφή με την Κομισιόν να επικοινωνήσει την λύση ώστε να έχει τις πρώτες αντιδράσεις. Αν είναι αρνητικές θα προχωρήσει σε δηλώσεις.

Σε αντάλλαγμα, ζητά σαφείς εγγυήσεις για την ελάφρυνση χρέους ή τουλάχιστον μια σχετική υπόσχεση των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα πρέπει να είναι τόσο επαρκής, όσο η Ελλάδα να μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επίσης ζητά την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε κλαδικό επίπεδο δίνοντας μια υπόσχεση για πιο χαλαρό καθεστώς ελέγχου των ομαδικών απολύσεων.

Η στάση της Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή έχει αντιπαρατεθεί ανοιχτά με το ΔΝΤ το οποίο δείχνει να αγνοεί ή και να απαξιώνει τις Ευρωπαϊκές προβλέψεις, ενώ αμφισβητεί και τα δημοσιονομικά στοιχεία του εκδίδει η Eurostat, γνωρίζοντας όμως ότι χωρίς το ΔΝΤ σε αυτήν την συγκυρία δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Στην κατεύθυνση αυτή, συζητά με το Ταμείο μια συμβιβαστική λύση για το ελληνικό πρόγραμμα, η οποία αντί για τα αρχικά υπολογισμένα μέτρα των 4,5 δις ευρώ να έχει απαιτήσεις για μέτρα 2-2,5 δις ευρώ με παράλληλη αποδοχή ενός μέρους των μέτρων, ως κομμάτι του μακροχρόνιου δημοσιονομικού κόφτη.

Το ΔΝΤ μετά την διαφωνία που υπήρξε κατά το ΔΣ για την λύση που θα πρέπει να δοθεί στο ελληνικό πρόγραμμα και παρά το ότι έχει κάνει πιο ήπια την ρητορική του για την Ελλάδα, δείχνει την διάθεση να συζητήσει για ελληνικό πρόγραμμα ώστε να μπορεί να πάρει τις αποφάσεις του το ταχύτερο δυνατό. Το πλήγμα για τον κύρος του Οργανισμού αν αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, έχοντας αποτύχει σε τρία προγράμματα, είναι μεγάλο. Σοβαρό θα είναι επίσης το πλήγμα αν αποφασιστεί η ένταξή του στο πρόγραμμα να καθυστερήσει για μετά τις εκλογές στην Γερμανία, αφού έτσι θα έμπαινε στο ελληνικό πρόγραμμα μέχρι και τα μέσα.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών κ Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε έχει ξεπεράσει τον εαυτό του τις τελευταίες ημέρες σε επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας με αφορμή την παρουσία ή όχι του ΔΝΤ. Την Τρίτη δια του εκπροσώπου του υπουργείου οικονομικών θύμισε ότι χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει πρόβλημα για την Ελλάδα. Χθες σε συνέντευξη του απείλησε με Grexit, αν στην Ελλάδα δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, όσο και αν ακούγεται περίεργο και αυτός πιέζει μεν για περισσότερα μέτρα, αλλά εργάζεται υπόγεια για μια λύση στο ελληνικό θέμα, επιχειρώντας να πείσει το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα με μια υπόσχεση για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ υπόσχεται ότι θα «πείσει» την Ελλάδα να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Άλλωστε δεν θέλει να έχει ανοιχτή την ελληνική αξιολόγηση στις εκλογές που γίνονται το Μάιο στο Κρατίδιο της Ρηνανίας Βεστφαλίας, το οποίο σύμφωνα με την παράδοση "εκλέγει Καγκελάριο".

Ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ ο οποίος ταυτίστηκε, εκπροσωπώντας την χώρα του με το Βερολίνο, λέγοντας ότι θα διακόψει το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν είναι παρόν το ΔΝΤ φαίνεται ότι θα είναι ο άνθρωπος κλειδί για ελληνικό πρόγραμμα.

Η τελική πρόταση

Ο κ. Νταϊσελμπούμ έχει αναλάβει πρωτοβουλία (με την σύμφωνη γνώμη και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε)να φέρει τους θεσμούς στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είτε σήμερα, πριν την συνεδρίαση της ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) το οποίο όπως φαίνεται θα περιοριστεί σε μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης. Τουλάχιστον για σήμερα, δεν υπάρχει ελπίδα να υπάρξει ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα.

O στόχος είναι να βρουν ένα κοινό τόπο συμφωνίας για το ελληνικό θέμα. Αν η σημερινή διαδικασία δεν καταλήξει σε κάτι θετικό, είναι πιθανό να επαναληφθεί και αύριο καθώς οι προθεσμίες είναι πιεστικές. Μόλις διαμορφωθεί μια τελική πρόταση θα επικοινωνήσει με τον κ Τσακαλώτο για να την μεταφέρει και να λάβει σε εύλογο χρονικό διάστημα και την απάντηση του. Αν όλα πάνε καλά και στα δύο σκέλη της διαδικασίας τότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να κλείσουν την Δεύτερη αξιολόγηση το πολύ μέσα σε μια εβδομάδα.

Απώτερος στόχος είναι μέχρι και το Eurogroup στις 20 του μήνα θα πρέπει αν δεν έχουμε τουλάχιστον « πολιτική συμφωνία» πριν συμφωνία σε επίπεδο θεσμών που θα ακολουθήσει αμέσως μετά να υπάρχει τουλάχιστον μια κοινή δήλωση των υπουργών οικονομικών ότι το θέμα βαίνει προς συμφωνία ώστε να έχουμε την τελική συμφωνία σε κάποιο έκτακτο Eurogroup στις αρχές Μαρτίου , πριν τις ολλανδικές εκλογές...

Το αν θα καρποφορήσει η προσπάθεια αυτή θα φανεί μέχρι και το τέλος εβδομάδας.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών