17:11 | 17/2/17
Εκατέρωθεν παρεμβάσεις, δημοσιεύματα και επικείμενες συναντήσεις θολώνουν περισσότερο το σκηνικό της διαπραγμάτευσης, αναφορικά με την έκβαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου
Η ανεπαρκής πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο -τοποθέτηση του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, σε συνδυασμό με την αισιοδοξία Ντομπρόβσκις και το δημοσίευμα της Die Welt για τη συμφωνία Μέρκελ Λαγκάρντ, προκαλούν σύγχυση αντί για βεβαιότητα στην κοινή γνώμη για το ελληνικό ζήτημα.Κατά τα λεγόμενα της εκπροσώπου του γερμανικού ΥΠΟΙΚ, η πρόοδος που έχει σημειωθεί σε τεχνικό επίπεδο δεν είναι επαρκής για να βγει λευκός καπνός τη Δευτέρα. «Υπάρχει μία σύγκλιση, αλλά δεν είμαστε τόσο κοντά, σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να ληφθεί η απόφαση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας παράλληλα πως έχει σημειωθεί «καλή πρόοδος» όσον αφορά τις αποκλίσεις μεταξύ των πιστωτών.
Νωρίτερα, κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν πως «υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας», ενώ τόνισαν πως η ελληνική πλευρά, όπως και τα εμπλεκόμενα μέρη, εργάζεται πυρετωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν: «Το ΔΝΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τις προβλέψεις του αντιστοιχίζοντάς τες με την πραγματικότητα και τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που υπεραποδίδει, πράγμα που επιβεβαιώνει επισήμως η Κομισιόν».
«Βασικό ζητούμενο είναι η επίτευξη μιας επί της αρχής συμφωνίας για το δημοσιονομικό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος. Εφόσον επιτευχθεί αυτό -όπως επιβεβαιώνουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και σε τεχνικό επίπεδο» εκτιμούν οι κυβερνητικές πηγές, με μια κρίσιμη προσθήκη: «Έχει καταστεί σαφές -όπως και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε- ότι τυχόν καθυστερήσεις δεν είναι προς όφελος ούτε της Ελλάδας αλλά ούτε και της Ευρώπης».
Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλτερ Ντοπρόβσκις, υποστήριξε το πρωί πως «έχουμε κάθε λόγο να αναμένουμε ότι η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο να πετύχει τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του τρέχοντος έτους καθώς και να γεφυρώσει το χάσμα 2,5% του πλεονάσματος του επόμενου έτους», ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει μία «τελική προσπάθεια» προκειμένου να γεφυρωθούν τα χάσματα και να ολοκληρωθεί επιτυχώς η δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία.
Ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην στην αυστριακή εφημερίδα "Ντι Πρέσε" πως για να λυθεί το ελληνικό ζήτημα χρειάζεται η συνεισφορά όλων των πλευρών και όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, ευελπιστώντας ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα επιτευχθεί μία συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ανέφερε ότι πρέπει να μειωθεί το χρέος και γι' αυτό «έχουν ληφθεί βραχυπρόθεσμα μέτρα, αλλά χρειάζονται μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις», αποκλείοντας παράλληλα μία νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα. «Αυτή δεν είναι η λύση, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να μειωθεί το χρέος, ήδη ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει συμβάλει σε αυτό, κάτι που πρέπει να συνεχιστεί» πρόσθεσε.
Μέσα σε αυτό το ομιχλώδες από τις παρεκλίνουσες απόψεις σκηνικό έρχεται να προστεθεί το δημοσίευμα της Die Welt για τη συμφωνία που φέρεται να επιτεύχθηκε μεταξύ Μέρκελ και Λαγκάρντ. Όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, «το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως μία ομάδα» και συμπληρώνει πως η Λαγκάρντ και η Μέρκελ γνωρίζονται καλά και η καγκελάριος άνοιξε στη Γαλλίδα τον δρόμο για τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής του Ταμείου. Η Λαγκάρντ, από την άλλη πλευρά, θεωρεί τη Μέρκελ ως ένα από τα λίγα στηρίγματα σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο και θα ήθελε για τον λόγο αυτό να μην αποτελέσει ένα από τα εμπόδια, στα οποία θα μπορούσε να σκοντάψει η καγκελάριος.
Μάλιστα, προς επίρρωση του προαναφερθέντος να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από το Βερολίνο, οι δύο γυναίκες θα έχουν συνάντηση, συζητώντας τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με τη γερμανική προεδρία στους G20, χωρίς όμως να διευκρινίζεται κατά πόσο θα αναφερθούν στο ελληνικό ζήτημα.
Σχετικές ετικέτες:αξιολόγησηδιαπραγμάτευσηΚομισιόνΟικονομίαΠολιτικήΣΥΡΙΖΑEurogroup
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων