13:30 | 25/2/17
Με στόχο την ολοκλήρωση των συζητήσεων είτε στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου είτε το αργότερο στις 7 Απριλίου η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται πυρετωδώς για τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια
Τριήμερο έντονων διεργασιών έχει μπροστά του το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο προκείμενου να προετοιμάσουν με την κάθε λεπτομέρεια το μείγμα των μέτρων που θα προτείνουν στους θεσμούς την εβδομάδα που έρχεται.Το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση με το ΔΝΤ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και πως η επίτευξη της ισορροπίας μέτρα - αντίμετρα δεν μπορεί να φτάσει το 100% αποκαλύπτει ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στην "Καθημερινή της Κυριακής": "Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το νέο μείγμα πολιτικής που θα προκύψει από την ταυτόχρονη εφαρμογή των περιοριστικών και επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων, αν και συνολικά ουδέτερο, θα οδηγήσει σε επιβάρυνση κάποιων νοικοκυριών και σε ενίσχυση άλλων", αναφέρει χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο κ. Χουλιαράκης εκτιμά πως η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς θα μεταθέσει την πίεση από τη ελληνική πλευρά στην πλευρά των πιστωτών, ώστε να κάνουν όσα απαιτούνται προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το συγκεκριμένο θέμα είναι, άλλωστε και το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική πλευρά με καταληκτική ημερομηνία την 27η Απριλίου.
Στην Ηρώδου Αττικού επιθυμούν η πρόταση της ελληνικής πλευρά να αποτελέσει τη βάση συζήτησης των τεχνικών κλιμακίων και να "προλάβουν" σε κάθε περίπτωση τις απαιτήσεις της Ντέλιας Βελκουλέσκου.
Θεωρείται βέβαιο πως το Ταμείο θα εγείρει απαιτήσεις σχετικά με το πλεόνασμα που θα προκύψει από τη μείωση του αφορολόγητου προκειμένου να κατευθυνθεί σε φοροελαφρύνσεις επιχειρήσεων ή μείωση υψηλών συντελεστών με βασικό επιχείρημα την προώθηση της ανάπτυξης.
Προσηλωμένο στην προστασία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από το Μαξίμου θα επιχειρήσουν να κατευθύνουν τη συζήτηση σε ένα μείγμα μέτρων πιο ισορροπημένο βασισμένοι στην πολιτική απόφαση του Eurogroup, πως την ευθύνη για τον καθορισμό των αντισταθμισμάτων την έχει η ελληνική πλευρά.
Δύσκολο μέτωπο εξακολουθεί να αποτελεί τόσο ο καθορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων (υπάρχουν εκτιμήσεις πως η Γερμανία θα υποχωρήσει από την απαίτηση για 10ετή διάρκεια του 3,5%) όσο και η εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα "ξεκλειδώσει" τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός στις 9-10 Μαρτίου, στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, θα έχει την ευκαιρία θέσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι φανερό πως το τελευταίο διάστημα από το κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν ρίξει τους τόνους και αυτό επιχείρησε και ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή. Το "μούδιασμα" που υπάρχει σε μερίδα των βουλευτών είναι εμφανές και περιμένουν να δουν τόσο τις διαθέσεις της Ουάσινγκτον από τις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, όσο και την πρώτη ενημέρωση που θα έχουν από το οικονομικό επιτελείο ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.
Αντώνης Αντζολέτος
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων