15:14 | 6/4/17
Αν κλείσει η αξιολόγηση έρχεται ύφεση, αν δεν κλείσει έρχεται χρεοκοπία δηλώνει ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κάνοντας λόγο για καθεστώς ασφυξίας της χώρας και απογοητευτική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης
Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση της οικονομίας ο Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τονίζοντας ότι «στην πραγματική οικονομία η χώρα τελεί υπό καθεστώς ασφυξίας» αλλά «και στο μέτωπο της αέναης δήθεν διαπραγμάτευσης η εικόνα είναι απογοητευτική αν όχι εξαιρετικά ανησυχητική».Κατά τη ΝΔ το κόστος της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης ανέρχεται στα 12 δις ευρώ και οδηγεί σε αδιέξοδο που αποτυπώνεται σε υπερφορολόγηση, χαμένες θέσεις εργασίας, στάση πληρωμών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, και εκροές καταθέσεων.
Ο Βασίλης Κικίλιας κάνοντας λόγο για αβεβαιότητα της κοινωνίας και ανικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται αποκλειστικά και μόνο για την εξουσία του. Επέλεξε συνειδητά να ρίξει τη χώρα στο καναβάτσο, αδιαφορώντας για τις ολέθριες συνέπειες από τη μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Στην πραγματικότητα έχει αποδεχθεί ήδη τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολόγητου. Προσπαθεί να δραματοποιήσει την υποτιθέμενη διαπραγμάτευσή του, για να δικαιολογήσει στους βουλευτές του, αυτά που δε θα έπρεπε να αποδέχονται με βάση τις διακηρύξεις τους. Στην ουσία διαπραγματεύεται με τις συνιστώσες του κόμματός του, το πολιτικό του μέλλον».
Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε σε «πέντε χαμένα ορόσημα» της διαπραγμάτευσης όπως η 5 Δεκεμβρίου 2016, η 26 Ιανουαρίου 2017, η 20Φεβρουαρίου, η 20 Μαρτίου και η 7 Απριλίου παραθέτοντας τις κατά τη ΝΔ συνέπειες από το «παιχνίδι των καθυστερήσεων» οι οποίες αναλύονται συγκεκριμένα στα εξής:
- Μόνο το 2016, η κυβέρνηση δεν εισέπραξε 6,1 δις ευρώ από τις δόσεις του 3ου Μνημονίου, στερώντας ρευστότητα που θα κατευθυνόταν στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στον Ιδιωτικό Τομέα.
- Ταυτόχρονα, το ΑΕΠ μειώθηκε το δ’ τρίμηνο του 2016 κατά 1,2%, έναντι του προηγούμενου τριμήνου με το χαμένο εισόδημα να ξεπερνάει το 0,5 δις ευρώ σε ένα τρίμηνο!
- Τα «κόκκινα δάνεια» αυξήθηκαν κατά 1 δις ευρώ μόνο τον Ιανουάριο 2017.
- Οι εκροές καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες εντείνονται, παρά τα capital controls, ξεπερνώντας τα 2,3 δις ευρώ το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017.
- Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον Ιδιωτικό Τομέα αυξήθηκαν κατά 0,5 δις ευρώ το πρώτο δίμηνο του 2017, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει την εσωτερική στάση πληρωμών.
- Η αβεβαιότητα και η έλλειψη ρευστότητας που συνδέονται με την καθυστέρηση στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης προσγειώνουν σε χαμηλότερα επίπεδα το ρυθμό ανάπτυξης το 2017. Ακόμη και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις το ΑΕΠ θα αυξηθεί με ρυθμό 1,6%, αντί για 2,7%, δηλαδή άλλα 2 δις ευρώ εισοδήματος χαμένα!»
«Εδώ που έχουμε φτάσει με αυτήν την κυβέρνηση, αν δεν κλείσει η αξιολόγηση οδηγούμαστε σε χρεοκοπία αλλά πλέον και αν κλείσει, η χώρα θα σέρνεται σε συνθήκες ύφεσης, οικονομικής οπισθοδρόμησης και μαρασμού» υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας κάνοντας λόγο για τραγικά αδιέξοδα για την κυβέρνηση και τη χώρα. Ενώ επιτέθηκε στο μέγαρο Μαξίμου για τα ζητήματα εγκληματικότητας, παιδείας, τα οποία απέδωσε στη καλλιέργεια «κοινωνικού μίσους» αλλά και στην «ανευθυνότητα» και την προχειρότητα από την κυβέρνηση.
Στην κατεύθυνση αυτή ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ αναφερόμενος στις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς έκανε λόγο για «πρωτοβουλίες» που «επιδιώκει να ενώσει τους Έλληνες και να προβάλει τη θετική και αξιόπιστη εναλλακτική λύση στη χώρα».
Ο κ. Κικίλιας συνέχισε λέγοντας ότι με τις συναντήσεις αυτές ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «ανέδειξε πολλές συγκλίσεις και την κοινή εκτίμηση ότι αυτή η κυβέρνηση δε μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση και ότι είναι επιβεβλημένη η υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου αλλαγών σε όλους τους τομείς για να πετύχουμε την ανασυγκρότηση της χώρας. Όλο και περισσότεροι Έλληνες συντάσσονται με το σχέδιό του, λιγότεροι φόροι, μικρότερο κράτος, δουλειές για τους πολλούς».
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων