11:15 | 8/5/17
Χωρίς να υπάρχει πλέον η «δικαιολογία» της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει στους υπουργούς του πως το κυβερνητικό έργο πρέπει να τρέξει - Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ποια ραντεβού έχουν κλειδώσει στην Κίνα. Κομβικό θεωρείται και το ταξίδι στις Βρυξέλλες όπου θα βρεθεί και ο Ντόναλντ Τραμπ
Τον σχεδιασμό της εξόδου της χώρας από το μνημόνιο βάζει μπροστά το Μαξίμου σε μια προσπάθεια όχι μόνο να προχωρήσει από τώρα το κυβερνητικό έργο και να κερδίσει τον χαμένο χρόνο της διαπραγμάτευσης, αλλά και να διαλύσει τις ανησυχίες που υπάρχουν στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας από τη δύσκολη συμφωνία που έρχεται για ψήφιση στη Βουλή πιθανότατα στις 17 Μαΐου. Το πολυνομοσχέδιο, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, αναμένεται να κατατεθεί στο τέλος της εβδομάδας.Ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες επιχειρούν όλο το τελευταίο διάστημα να εμπεδώσουν ένα κλίμα σταθερότητας στο οποίο μπαίνει η ελληνική οικονομία. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται, κυβερνητικά στελέχη έχουν ήδη αρχίσει να μιλούν, έστω και χαμηλόφωνα, για ένα νέο βοήθημα που θα δώσει η κυβέρνηση τον επόμενο Δεκέμβριο. Οι ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα, ωστόσο δεν αναμένονται πριν από το τέλος του χρόνου.
Δεν ανησυχεί το Μαξίμου
Στην Ηρώδου Αττικού αποκλείουν κάθε πιθανότητα να υπάρξουν "διαρροές" στη ψηφοφορία. Εκτιμούν πως η συζήτηση στη Βουλή και ειδικά η σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη αναμένεται να συσπειρώσει περαιτέρω τους "153". Κομβική θεωρείται και η απόφαση του πρωθυπουργού να ξεχωρίσει τα αντίμετρα άρθρο – άρθρο, γεγονός που επίσης αναμένεται να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το Μαξίμου μετά την διαφαινόμενη καταψήφιση τους από τη ΝΔ.Κορυφαία στελέχη θεωρούν πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αναδειχθεί η "αντιλαϊκή πλευρά" του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό δεν σημαίνει πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο θα σταματήσουν να "παρακολουθούν στενά" κινήσεις και δηλώσεις βουλευτών το επόμενο 10ήμερο που απομένει μέχρι τη ψήφιση της συμφωνίας.
Ακόμα και ο "έντονος διάλογος" και οι διευκρινίσεις που ζήτησε ο Νίκος Φίλης από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας την Παρασκευή, δεν θορύβησαν το Μαξίμου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρώην υπουργός Παιδείας τόνισε προς τον Υπουργό Οικονομικών πως "πρέπει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με το 3,5% πλεόνασμα και πως θα ενεργοποιηθούν τα αντίμετρα", με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να του διευκρινίζει: "Θα εφαρμοστούν το 2019, αφού θα έχουμε πιάσει τον στόχο του 3,5% πλεόνασμα το 2018". "Δεν είσαι σαφής", φέρεται να απάντησε ο Νίκος Φίλης με τον κ. Τσακαλώτο από το βήμα να κλείνει το θέμα λέγοντας πως, "είμαι σαφής, μη δημιουργούνται εντυπώσεις."
Η επόμενη ημέρα
Κεντρικό πρόσωπο στον σχεδιασμό της "επόμενης ημέρας" θα είναι για άλλη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας. Το επιτελείο του σε συνεργασία με την Κουμουνδούρου ετοιμάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, περιοδείες για καταγραφή της καθημερινότητας και των προβλημάτων, στο πλαίσιο του σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση μετά και τη συνάντηση που είχε με τους 13 περιφερειάρχες.Το στίγμα του Μαξίμου το έδωσε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τον ορίζοντα 6ετίας που έβαλε για πρώτη φορά όσον αφορά το έργο της κυβέρνησης. Από την Ηρώδου Αττικού πιστεύουν πως υπάρχει ο απαραίτητος πολιτικός χρόνος προκειμένου η εικόνα και το αρνητικό κλίμα που υπάρχει τώρα να αλλάξει και τα επιχειρήματα της ΝΔ να καταπέσουν.
Είναι σαφές πως ο Αλέξης Τσίπρας, μέσα από νομοθετήματα που θα έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα, αλλά και από πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν, στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στους νέους και στην καταπολέμηση της ανεργίας. Τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν πως πρέπει να χαραχθεί ένα νέο "μονοπάτι" επαναπροσέγγισης του κόσμου που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα είτε του έχει γυρίσει την πλάτη είτε αμφιταλαντεύεται για την ψήφο του.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί το κομμάτι της ενίσχυσης των επενδύσεων, το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, η ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους (μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας), οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση (μετεξέλιξη του Καλλικράτη), αλλά και η συνταγματική αναθεώρηση.
Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τρίτη θα επισκεφτεί το υπουργείο Παιδείας και θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Υγείας.
Για δεύτερη φορά στο Πεκίνο
Στο κομμάτι των επενδύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ηγηθεί του σχήματος που θα "τρέξει" σημαντικά project όλο το επόμενο διάστημα, ενώ "σταθμό" θεωρούν στο Μαξίμου την παρουσία της ελληνικής αποστολής στην Κίνα από τις 11-15 Μαΐου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το βλέμμα της αποστολής είναι στραμμένο στο κομμάτι των τηλεπικοινωνιών και των ψηφιακών τεχνολογιών. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε στο Πεκίνο μαζί με τον πρωθυπουργό θα βρεθεί και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς. Στην Κινεζική πρωτεύουσα θα υπογραφεί συμφωνία τριετούς διάρκειας για την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων, ενώ όλο το ταξίδι εποπτεύει ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Μαζί τους θα βρεθούν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας, αλλά και δήμαρχοι μεγάλων πόλεων της χώρας.Τα ραντεβού στην Κίνα
Πέρα από τις επενδυτικές δραστηριότητες το Μαξίμου προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα ραντεβού του πρωθυπουργού στην Κίνα.Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έχει «κλειδώσει» συνάντηση το με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά και με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες με ατζέντα το Κυπριακό, το προσφυγικό και την κρίση στα δυτικά Βαλκάνια. Όπως είχε δημοσιεύσει το NEWS 247 θεωρείται πιθανό να πραγματοποιηθεί τετ α τετ με την Κριστίν Λαγκάρντ με επίκεντρο το ζήτημα του χρέους χωρίς, ωστόσο να έχει «κλειδώσει» ακόμα τίποτα. Όσον αφορά τον Ταγίπ Ερντογάν καλά ενημερωμένες πηγές τόνιζαν στο NEWS 247 πως υπάρχουν διπλωματικές επαφές χωρίς να έχει οριστεί κάποια συνάντηση.
Στις Βρυξέλλες με τον Τραμπ ο Τσίπρας
Στα σημαντικά ταξίδια του πρωθυπουργού μέσα στο Μάιο συγκαταλέγεται και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου στις Βρυξέλλες. Η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στη Βελγική πρωτεύουσα συγκεντρώνει όλα τα "φώτα" της δημοσιότητας. Η πιθανότητα και μόνο να υπάρξει ένα σύντομο τετ α τετ, στο περιθώριο της συνόδου, του Αλέξη Τσίπρα με το νέο πλανητάρχη είναι φυσιολογικό να κεντρίζει το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς. Από την κυβέρνηση διευκρινίζουν πως δεν έχει καθοριστεί οποιαδήποτε συνάντηση ή επαφή του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες.Αντώνης Αντζολέτος
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης ΤσίπραςΚίναΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα