Οι Γάλλοι επιμένουν αλά γαλλικά για την Ελλάδα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Οι Γάλλοι επιμένουν αλά γαλλικά για την Ελλάδα

10:28 | 15/6/17

Επιμένει η γαλλική πλευρά ότι η «ενδιάμεση» πρότασή της για το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να απορριφθεί - τουλάχιστον στο σύνολο - από το Βερολίνο, όπου όμως επικρατεί κλίμα παγερής άρνησης. Αισιοδοξία Γκάμπριελ για θετική κατάληξη του Eurogroup

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες

«Η γαλλική πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι. Και αυτό γιατί η νίκη Μακρόν έχει καταστήσει την Γαλλία και τον υπουργό Οικονομικών της ως επίσημο, σημαντικό και ισότιμο συνομιλητή της Γερμανίας. Συνεπώς, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα δυσκολευτεί να απορρίψει συλλήβδην την πρόταση του Μπρουνό Λεμέρ στο Eurogroup της Πέμπτης».

Τα λόγια ανήκουν σε διπλωμάτη των Βρυξελλών και αντανακλούν το κλίμα που έχει αυτήν την στιγμή διαμορφωθεί στο παρασκήνιο του αυριανού Eurogroup. Τελευταίες ώρες πριν από την συνάντηση και όλες οι πλευρές «παίζουν τα ρέστα τους», πιέζοντας όσο μπορούν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα.

Οι Γάλλοι, στο πλαίσιο του... “Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία”, επιχειρούν να βοηθήσουν την ελληνική πλευρά ώστε να λάβει την καλύτερη δυνατή συμφωνία, πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο των υφιστάμενων ισορροπιών.

Και τι σημαίνει αυτό; Το ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί ακόμη την συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, η οποία δεν έχει επιτευχθεί, είναι πλέον γνωστό. Οπως δεδομένο θεωρείται ότι το Ταμείο δεν θα συμμετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα σε αυτή τη φάση. Ωστόσο, στόχος των Γάλλων είναι να δώσει τη δυνατότητα στο Ταμείο να το ξανασκεφτεί στο αμέσως προσεχές διάστημα -μετά και τις γερμανικές εκλογές, αλλά ταυτόχρονα να.. κλείσει το μάτι στις αγορές και να ανοίξει ένα -έστω- μικρό παραθυράκι για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Γαλλία και Γερμανία έχουν σχηματίσει μια κοινή ομάδα εργασίας για την Ευρωζώνη. Ο κ. Σόιμπλε αναγνωρίζει την δυναμική που έχει ο Μακρόν αυτήν την στιγμή και θέλει να τον στηρίξει. Συνεπώς, η πρόταση αναμένεται να... διατηρήσει ένα αποτύπωμα στο κοινό ανακοινωθέν του αυριανού Eurogroup, να συμπεριληθεί με κάποιον τρόπο στην πρόταση και τελικά να συνδεθεί με την ανάπτυξη και τις επενδύσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά», συμπλήρωσε ο ίδιος διπλωμάτης. Την ίδια στιγμή, κύκλοι των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που δεν “ανακατεύονται” άμεσα στις τελικές αποφάσεις εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι «η συμφωνία θα βρεθεί. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την Ελλάδα χωρίς στήριξη σε αυτή τη φάση. Δεν είναι καλό για την πορεία και της Ευρωζώνης», είπε στο NEWS247 ένας από αυτούς.

Πηγές, πάντως, από το Βερολίνο έλεγαν από τη μεριά τους ότι οι συνεργάτες του Β. Σόιμπλε θεωρούν «εμμονή» της Ελλάδας την προσκόλληση στο γαλλικό σχέδιο, αφού, όπως σχολιάζουν, σύνδεση ανάπτυξης με το χρέος θα ισοδυναμούσε με έμμεση μείωση του χρέους, κάτι που δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η προεκλογική Γερμανία. Μάλιστα κακές γλώσσες αναφέρουν ότι η... κινητικότητα του Γάλλου υπουργού Οικονομικών  αποτελεί μια προσπάθεια να αποτελέσει τον διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ ως επικεφαλής του Eurogroup, όταν έρθει η ώρα.

«Θα υπάρξει σίγουρα συμφωνία στο Eurogroup. Είναι το σωστό μομέντουμ γιατί αυτό επιδιώκουν όλες οι πλευρές», σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Αλλά για το χρέος μην περιμένετε πολλά», συμπλήρωσε.

Αισιοδοξία Γκάμπριελ για θετική κατάληξη του Eurogroup

Την ίδια στιγμή ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διακατέχεται από "την επιθυμία και το ενδιαφέρον η συνεδρίαση να εξελιχθεί θετικά με καλά αποτελέσματα για την Ελλάδα, για το Eurogroup και για τη Γερμανία", διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ενώ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, αναφερόμενη στις προσδοκίες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ από την συνεδρίαση στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει την προσπάθεια του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ώστε να ολοκληρωθεί την συγκεκριμένη μέρα η δεύτερη αξιολόγηση.

Φωτό: AP Photo/Thierry Monasse

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών