11:19 | 11/7/17
Με το βλέμμα στραμμένο στη διαχείριση της “επόμενης μέρας” του ναυαγίου στο Κραν Μοντανά, αλλά και των τουρκικών απειλών κατά των εξορύξεων που ξεκινούν σε 4 ημέρες στην κυπριακή ΑΟΖ τελεί το Μέγαρο Μαξίμου. Διπλωματικός μαραθώνιος Τσίπρα για διασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή και αποφυγή “θερμού επεισοδίου”
Σε επίπεδο κορυφής αναβαθμίζεται η δημόσια συζήτηση για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, με την σημερινή συζήτηση στη Βουλή κατόπιν πρωτοβουλίας του Αλέξη Τσίπρα.Ταυτοχρόνως, ο πρωθυπουργός εμπλέκεται σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο ενόψει και της έναρξης των τουρκικών εξορύξεων, που έχουν προκαλέσει τις απειλές της Τουρκίας, εντείνοντας τις υποψίες για σκηνικό έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ.
Συντονισμός Αθήνας-Λευκωσίας
Ελλάδα και Κύπρος έχουν συμφωνήσει να εμβαθύνουν τη συνεργασία και τον συντονισμό τους, καθώς η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει κανονικά στο χρονοδιάγραμμα εξορύξεων φυσικού αερίου δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα σε μία εύθραυστη συγκυρία για την περιοχή. Χθες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή, ενώ νωρίτερα οι αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων είχαν αποφασίσει, στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, να κληθεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς στην επόμενη σύνοδο του Συμβουλίου, την προσεχή Δευτέρα. Ταυτοχρόνως, πέραν της διαρκούς επικοινωνίας του με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός συμφώνησε χθες και με τον γ.γ. του “αδελφού” ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού, να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή για τυχόν εξελίξεις.Η μέρα που μυρίζει μπαρούτι
Τούτων δοθέντων, καθίσταται φανερό ότι Αθήνα και Λευκωσία δεν ασχολούνται πλέον μόνο -ούτε καν κυρίως...- με την διαχείριση της “επόμενης μέρας” μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, αλλά κυρίως με το ενδεχόμενο να στήσει η Τουρκία σκηνικό έντασης στα κυπριακά ύδατα, λόγω της προγραμματισμένης έναρξης της γεώτρησης στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ από την γαλλοϊταλική σύμπραξη Total/ENI. Άλλωστε, αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να φτάσει στην περιοχή το εξορυκτικό πλοίο μαζί με την πλατφόρμα της εν λόγω εταιρείας, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τις 15 του μηνός. Την ίδια στιγμή, χθες η Άγκυρα έστειλε νέα “απειλητικά” μηνύματα, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα: ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την τουρκική θέση πως τα κοιτάσματα της Κύπρου ανήκουν και στις δύο κοινότητες του νησιού, ενώ το ίδιο τόνισε και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, καλώντας την Λευκωσία να μην προβεί σε “μονομερείς ενέργειες”. Σημειωτέον ότι στις 15 Ιουλίου -δηλαδή την ημέρα έναρξης των εξορύξεων- η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν θα βρίσκονται σε κατάσταση... πανηγυριού, καθώς τότε θα ολοκληρώνεται η εβδομάδα “εορτασμών” που έχει διοργανώσει ο Ταγίπ Ερντογάν για τον έναν χρόνο από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Μάλιστα, μερικές μόλις ώρες αφότου το τρυπάνι θα αρχίσει την εξόρυξη, ο πρόεδρος της Τουρκίας θα εκφωνεί πανηγυρικό λόγο στην γέφυρα του Βοσπόρου παρουσία δεκάδων χιλιάδων οπαδών του, οπότε δεν αποκλείεται να θελήσει να “εμπλουτίσει” τη φιέστα με κάποια “επίδειξη” αποφασιστικότητας στην κυπριακή ΑΟΖ.“Γεννιέται” άξονας Αθήνας-Ουάσινγκτον
Πάντως, με δεδομένο ότι μετά την κοινοπραξία Total-/ENI, σειρά για γεωτρήσεις παίρνει ο αμερικανικός κολοσσός Exxon Mobil, η Ουάσινγκτον δείχνει καθημερινά αυξημένο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Δεν ήταν τυχαία η επιλογή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον να επισκεφθεί χθες και προχθές τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη -με δεδομένο και ότι ο Τίλερσον ήταν επικεφαλής της Exxon Mobil ως την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.Συν τοις άλλοις, χθες ο πρωθυπουργός έλαβε τηλεφώνημα από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο άνδρες συζήτησαν “για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις περιφερειακές εξελίξεις και τις διμερείς σχέσεις”. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, “οι ηγέτες επιβεβαίωσαν τους συνεχείς δεσμούς μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ο Αντιπρόεδρος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο της Ελλάδας προς την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση και τον ευχαρίστησε για τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, για τις συνεισφορές της στο ΝΑΤΟ και τη στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ηγέτες εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε την περασμένη εβδομάδα χωρίς συμφωνία διευθέτησης και ο Αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας”. Μάλιστα, ο Μάικ Πένς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, “απηύθυνε στον Τσίπρα πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον και οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο εγγύς μέλλον”
Γιώργος Μελιγγώνης
Σχετικές ετικέτες:Αλέξης Τσίπραςκυπριακή ΑΟΖΚύπροςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων