ΝΔ: Εγκληματικό λάθος αυτή τη στιγμή το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

ΝΔ: Εγκληματικό λάθος αυτή τη στιγμή το άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου

11:40 | 11/7/17

Την άποψη αυτή μετέφερε στον Νίκο Κοτζιά ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Παρά τις αδιαμφισβήτητες ευθύνες της τουρκικής αδιαλλαξίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιθανό να ασκήσει προσεκτική κριτική σήμερα και στην ελληνική κυβέρνηση για χειρισμούς της. Συνομιλία Μητσοτάκη Αναστασιάδη

Η επαναβεβαίωση των «σταθερών διαχρονικών εθνικών γραμμών» στο ζήτημα του Κυπριακού από την πλευρά της ΝΔ με βάση τις οποίες αντιμετώπισε τις συνομιλίες στην Ελβετία επιρρίπτοντας παράλληλα την ευθύνη του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων στην αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς και στηρίζοντας τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι συντάσσεται πολιτικά και στο πλευρό της ελληνικής κυβέρνησης προδιαθέτει και για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη σημερινή συζήτηση στη βουλή.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές της ΝΔ «πρώτα απ’ όλα φταίει η Τουρκία» για τις άκαρπες διαπραγματεύσεις που ακόμα μια φορά δεν οδήγησαν σε λύση του Κυπριακού και με αυτό το πνεύμα προσήλθε στο χτεσινό συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος εγκαλώντας την Άγκυρα για την επιμονή στην παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων και τη διατήρηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.

Ωστόσο συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αφήνουν να εννοηθεί υπάρχουν σημεία στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για τα οποία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να ασκήσει κριτική.

Το κυριότερο σε ότι αφορά την επίδραση του Κυπριακού στο εσωτερικό πολιτικό κλίμα για τη ΝΔ είναι να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να αξιοποιήσει τα εθνικά ζητήματα για να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης και σ’ αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κινηθεί αρκετά προσεκτικά.

Το θέμα που ίσως περισσότερο απ’ όλα αποτελέσει εστία τριβών και αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να παραδώσει το φάκελο της Κύπρου στην Κυπριακή Βουλή. Η καταρχήν άποψη της ΝΔ είναι αρνητική κυρίως ως προς τη χρονική στιγμή στην οποία θα λάβει χώρα μια τέτοια πρωτοβουλία. Όπως αναφέρουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «εγκληματικό λάθος ο χρόνος» για μια τέτοια πρωτοβουλία από πλευράς Αθήνας καθώς σε μια συγκυρία που δεν επιτεύχθηκε λύση με ευθύνη της Τουρκίας «δεν προέχει η αναζήτηση ευθυνών για το παρελθόν» μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες την άποψη αυτή μετέφερε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε το βράδυ της Δευτέρας συνομιλία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη με αντικείμενο τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η συνομιλία έλαβε χώρα ενόψει της συζήτησης σήμερα στη Βουλή για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών