16:42 | 11/7/17
Κόντρα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κυβερνητικό εταίρο για το Σκοπιανό. Υπάρχει θέμα απώλειας δεδηλωμένης της κυβέρνησης αν ο υπουργός Άμυνας δεν συμφωνεί με τη σύνθετη ονομασία υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ
Το σκοπιανό ζήτημα αποτέλεσε εστία τριβής και αντιπαραθέσεων μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ με επίκεντρο τη θέση του μικρού κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ και με αφορμή τις αναφορές του Πάνου Καμμένου για το όνομα της Μακεδονίας.«Καταλαβαίνω απόλυτα την ανάγκη του κ. Καμμένου να διεκδικήσει ζωτικό πολιτικό και εκλογικό χώρο. Αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ως βουλευτής της ΝΔ και υφυπουργός του Καραμανλή είχατε συνταχθεί με αυτό που είναι η επίσημη θέση του ΥΠΕΞ για γεωγραφικό προσδιορισμό. Έχετε δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη αλλά εγείρεται ένα μείζον ζήτημα. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο ΥΠΕΞ και ο πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική άποψη. Εγείρεται μείζον ζήτημα. Αυτή η ετερόκλητη συμμαχία που έχετε οικοδομήσει είναι η παραμονή στην εξουσία αλλά δεν μπορεί να είναι συμμαχία α λα καρτ. Τίθεται ζήτημα δεδηλωμένης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης παίρνοντας για τρίτη φορά το λόγο σήμερα στη βουλή και συνέχισε: «Αναδεικνύεται βασική διαφορά μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Πώς είναι δυνατόν να έχετε υπουργό Εθνικής Άμυνας έναν που αμφισβητεί την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης σε ένα κρίσιμο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής;».
«Για πρώτη φορά ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών είναι σχέδια νόμου. Δεν έχω ψηφίσει κύριε Μητσοτάκη ποτέ αλλαγή θέσης. Δεν είναι νόμος. Πρόβλημα υπαρξιακό πρέπει να έχετε εσείς ότι όταν έριξε την κυβέρνησή σας ο Αντώνης Σαμαράς, φώναζαν αλήτη προδότη Σαμαρά. Εμείς δεν είχαμε διαφωνίες τύπου Αναν, ούτε διαφωνίες για το βέτο με την αδερφή σας που ήθελε να παραδώσει τη μισή Ελλάδα», ήταν η απάντηση του υπουργού Άμυνας προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς λέγοντας «σήμερα ήρθαμε να συζητήσουμε το Κυπριακό» ενώ απαντώντας σε κάποιες αντιδράσεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ανέφερε «στα αμφιθέατρα ξέρω και εγώ να απαντάω αλλά εδώ είναι Βουλή» και συνέχισε τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ομοφωνία. Ξέρει καλά όποιος έχει ασχοληθεί με την εξωτερική πολιτική ότι για το 2008 έχω να απαντήσω πολλά. Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υπάρχει πράγματι ανάρτηση από το 2007, έχω αποφασίσει να μην την πειράξω για να μη φανεί ότι έχουμε διαφορετική γραμμή. Έχω κάνει έκθεση για το ονοματολογικό. Θα συζητήσουμε σε ησυχία. Περιμένουμε. Εντός του επόμενου σαββατοκύριακου θα συναντήσω τον κ. Νίμιτς για να δούμε προτάσεις και εντυπώσεις».
Πηγές της ΝΔ ξεκαθάριζαν με έμφαση επεξηγώντας γιατί ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ζήτημα δεδηλωμένης αν υπάρχει διαφωνία για το Σκοπιανό ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ότι «επειδή ο πρωθυπουργός είπε ότι θα απευθυνθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα των Σκοπίων δηλώνουμε ξεκάθαρα από τώρα ας ξεκαθαρίσει αν η θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία δεσμεύει την κυβερνητική πλειοψηφία συνολικά, και τους 153 βουλευτές», προσθέτοντας με νόημα «δεν θα απευθύνεται (σ.σ. ο κ. Τσίπρας) στην αντιπολίτευση και μετά να πηγαίνει ο Καμμένος στη Μακεδονία να μαζεύει ψηφαλάκια για να πιάσει το 3%».
Μάλιστα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμαναν ότι από τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη για την στοίχιση γύρω από τη γραμμή της «εθνικής ευθύνης» στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις «κάποιοι αυτοεξαιρούνται» δείχνοντας προς την πλευρά του Πάνου Καμμένου τον οποίο άλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ φωτογράφισε κατηγορώντας τον για ανεύθυνους και φτηνούς εντυπωσιασμούς που δίνουν προσχήματα και άλλοθι στην τουρκική πλευρά.
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Σχετικές ετικέτες:βουλήΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων