Τσίπρας: Θέλουμε δημοκρατικά και ανοικτά πανεπιστήμια - όχι νεοφιλελεύθερο Survivor (βιντεο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Τσίπρας: Θέλουμε δημοκρατικά και ανοικτά πανεπιστήμια - όχι νεοφιλελεύθερο Survivor (βιντεο)

13:23 | 1/8/17

Έδωσε έμφαση στις ρυθμίσεις του νέου νόμου πλαισίου για δωρεάν μεταπτυχιακά, τη θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων και το άσυλο. Σκληρή επίθεση σε Μητσοτάκη για "ακραίο νεοφιλελευθερισμό" και "πανεπιστημιακό δαρβινισμό"

Τις ρυθμίσεις του νέου νόμου πλαισίου που επιτρέπουν τη δωρεάν φοίτηση σε μεταπτυχιακά για οικονομικά ασθενέστερους και θέτουν ακαδημαϊκούς κανόνες στα πανεπιστήμια υπερασπίστηκε από
τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καταλογίζοντας αντίθετα στον πρόεδρο της ΝΔ ότι επιθυμεί «πανεπιστήμια ζούγκλα» νεοφιλελεύθερης αντίληψης όπου τα λιγότερο επιτυχημένα πανεπιστήμα θα ρίχνονται στον Καιάδα.

Ο κ. Τσίπρας διαχώρισε σε καθαρά ιδεολογική βάση τις θέσεις της κυβέρνησης από εκείνες της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο για την Παιδεία χαρακτηρίζεται από την εξής φιλοσοφία: περισσότερη δημοκρατία, θέσπιση ακαδημαϊκών κανόνων, άνοιγμα των ιδρυμάτων στα οικονομικά ασθενέστερα και σύνδεση των ιδρυμάτων με την κοινωνία και με την παραγωγική ανασυγκρότηση. Αντίθετα καταλόγισε στη ΝΔ ότι το «νεοφιλελεύθερο όραμά» της για την εκπαίδευση συμπυκνώνεται στη λέξη ιδιωτικό. «Θέλετε ιδιωτικά σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, ασφάλιση και υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης» ανέφερε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.
Δεν πείθει τους αγρότες όποιος κάθεται σε δεμάτια
Μάλιστα ο πρωθυπουργός καταλόγισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αντιμετωπίζει τους πολίτες ως «αδαή πλειοψηφία» επικαλούμενος παλαιότερη αναφορά του. «Πιστεύετε ότι με το να καθίσετε σε δεμάτια από άχυρο θα πείσετε τους αγρότες ; Πιστεύετε ότι θα πείσετε τους ψαράδες όταν κάθεστε πάνω στους πάγκους;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας εξαπολύοντας προσωπική ε

πίθεση στον κ. Μητσοτάκη για την επικοινωνιακή προβολή της περιοδείας του ανά την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε μάλιστα τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ότι χαρακτηρίζεται από «ακραίο νεοφιλελευθερισμό» με αφορμή δηλώσεις του περί «εξοντωτικής αξιολόγησης» που θα συνδέεται με την χρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Του καταλόγισε μάλιστα «πανεπιστημιακό δαρβινισμό» που θα οδηγεί πανεπιστήμια στον Καιάδα. «Ο κ. Μητσοτάκης οραματίζεται πανεπιστήμια που θα αλληλοσκοτώνονται για το ποιο θα επιβιώσει» τόνισε και μίλησε για «συνθήκες ακαδημαϊκού survivor». «Εμείς λέμε ναι στην αξιολόγηση αλλά για να γίνουν τα πανεπιστήμια καλύτερα. Όχι για να επιβιώσουν κάποια και κάποια να εξοντωθούν. Αξιολόγηση ναι, ακαδημαϊκή ζούγκλα όχι» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.

Επαναφορά των ρυθμίσεων Γιαννάκου για το πανεπιστημιακό άσυλο

Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και για ταύτιση με τις «νεοφιλελεύθερες απόψεις» όπως είπε της Άννας Διαμαντοπούλου με αφορμή τη ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο που επανέρχεται με το συζητούμενο νομοσχέδιο. «Εμείς επαναφέρουμε τη ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο εκεί που το είχε η ΝΔ με την Μαριέττα Γιαννάκου» ανέφερε και ρώτησε απευθυνόμενος στη ΝΔ. «Είστε τόσο πολύ με αυτή τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή ώστε μας κατηγορείτε ότι επαναφέρουμε τη ρύθμιση Γιαννάκου και όχι τη ρύθμιση Διαμαντοπούλου;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε προς τη ΝΔ: «πάρτε τους και στο κόμμα σας». Ανέφερε μάλιστα ότι με το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να διασφαλίζεται η παρουσία όλων των ιδεών αρκεί να σέβονται όλοι τη δημοκρατική διαδικασία και υπενθύμισε ότι η κατάργηση του ασύλου ενέτεινε το πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός καταλόγισε νεοφιλελευθερισμό στη ΝΔ και με αφορμή την αντίθεσή της στη ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθούν μεταπτυχιακά προγράμματα οι φοιτητές με ακαδημαϊκά προσόντα που δεν έχουν όμως την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλουν υψηλά δίδακτρα. «Σταματάμε τη φάμπρικα των πολύ υψηλών διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά» ανέφερε και μίλησε για αδικαιολόγητα υψηλά δίδακτρα που, βασίζονται στη ζήτηση και όχι στο κόστος. «Τα μεταπτυχιακά δεν είναι μόνο για αυτούς που  έχουν οικονομική δυνατότητα» ξεκαθάρισε.

"Αποτυχημένες δομές" τα Συμβούλια Διοίκησης του νόμου Διαμαντοπούλου

Εξαπέλυσε, μάλιστα σκληρή επίθεση στα Συμβούλια Διοίκησης που ιδρύθηκαν με τον νόμο Διαμαντοπούλου χαρακτηρίζοντάς τα «αποτυχημένες δομές». «Τα συμβούλια είχαν φτιαχτεί για να αναλάβουν να κάνουν τη “βρώμικη δουλειά” της τότε κυβέρνησης για να ξεριζώσουν ανεπιθύμητες διοικήσεις» ανέφερε. Τόνισε δε στην αντιπολίτευση ότι κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για κρατισμό αλλά αλλά υπερασπίστηκε τον πιο αντιδημοκρατικό θεσμό στον ακαδημαϊκό χώρο από τη μεταπολίτευση και μετά. «Καταργούμε τα συμβούλια διοίκησης για να αποκαταστήσουμε το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Υπερασπίστηκε επίσης τη ρύθμιση που επαναφέρει η δυνατότητα των φοιτητών να έχουν λόγο στις ακαδημαϊκές διαδικασίες αλλά να μην ψηφίζουν  για την εκλογή των Πρυτάνεων. Καταλόγισε μάλιστα στις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι εκείνες ήταν  που έστησαν τη διαφθορά.

Αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία

Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε επίσης ότι το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση μόλις ανέλαβε ήταν να αυξήσει τη χρηματοδότηση για την Παιδεία. Υπενθύμισε δηλαδή ότι η χρηματοδότηση αυξήθηκε στο 2,8% του ΑΕΠ αντί να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για μείωση στο 1,8%. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι και του χρόνου θα υπάρξει αύξηση.

Επίσης ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πετύχει αυτό που έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο δηλαδή «να ανοίγουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα στην ώρα τους με βιβλία και να έρχονται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές στην ώρα τους και όχι τον Δεκέμβρη». Τόνισε μάλιστα δηκτικά στην αντιπολίτευση ότι το άνοιγμα των σχολείων εγκαίρως καταρρίπτει τις αιτιάσεις της περί ανικανότητας της κυβέρνησης. «Μακάρι να ήσασταν και εσείς τόσο ανίκανοι να ανοίγουν τα σχολεία στην ώρα τους» τόνισε στην αντιπολίτευση.



Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών