Αλλάζει το τοπίο στο ρεύμα, βουτιά στα κέρδη της ΔΕΗ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Αλλάζει το τοπίο στο ρεύμα, βουτιά στα κέρδη της ΔΕΗ

09:11 | 27/9/17

Η σημαντική πτώση των κερδών που ανακοίνωσε η ΔΕΗ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που έχουν επέλθει, σε θεσμικό και ρυθμιστικό επίπεδο, στην αγορά ηλεκτρισμού

Εξωγενείς παράγοντες είναι εκείνοι που οδήγησαν τη ΔΕΗ σε πτώση της κερδοφορίας της κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2017, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, αναφερόμενος συγκεκριμένα σε δύο αιτίες: τη χρέωση για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και τις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου NOME.

Ωστόσο και οι δύο αιτίες δεν είναι έκτακτες, αλλά αντίθετα αποτελούν πλέον σταθερούς πυλώνες του νέου τοπίου που έχει δημιουργηθεί στην αγορά ρεύματος, σε εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δεσμεύσεων της χώρας έναντι των δανειστών.

Η κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και οι δημοπρασίες τύπου NOME θεσπίστηκαν για να μπορούν να προμηθεύονται οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ φθηνό λιγνιτικό ρεύμα ώστε να προσελκύσουν πελάτες και να ανοίξει η αγορά της λιανικής.

Κατά τα λοιπά, με την ευκαιρία των αποτελεσμάτων ο πρόεδρος της επιχείρησης δηλώνει ότι τις προσεχείς ημέρες θα προσληφθεί, έστω και με καθυστέρηση, ο εξειδικευμένος σύμβουλος για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των λογαριασμών ρεύματος. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει ότι για να προχωρήσει η λύση της δημιουργίας χαρτοφυλακίου πελατών της ΔΕΗ προς διάθεση θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις από την κυβέρνηση, ενώ για την ανάκτηση των ΥΚΩ παλαιότερων ετών εκφράζει τη διαφωνία του με το ποσό στο οποίο κατέληξε η ΡΑΕ και γιαυτό προτείνει διάλογο ή προσφυγή σε διαιτησία.

Πάντως, σε ότι αφορά στην εισπραξιμότητα από τους πελάτες της ΔΕΗ, οι εισπράξεις του 7μήνου του 2017 εκπέμπουν ορισμένα θετικά μηνύματα καθώς υπολείπονται μόλις 1,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2016, οπότε το μερίδιο της επιχείρησης στην αγορά ήταν περίπου 6% μεγαλύτερο και παράλληλα δεν υπήρχε η έκπτωση συνέπειας κατά 15%.

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, από τον Ιούλιο έχει αρχίσει η εκπόνηση του Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΔΕΗ, στα πλαίσια του οποίου εκτός των άλλων θα καθοριστεί το βέλτιστο επιχειρηματικό μοντέλο και ο οδικός χάρτης εταιρικού μετασχηματισμού.

Στο μεταξύ ήδη εφαρμόζονται μέτρα βέλτιστης αξιοποίησης του προσωπικού, και ενίσχυσης της διοικητικής λειτουργίας μεταξύ άλλων με νέο σύστημα αξιολόγησης.

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΔΕΗ, πτώση 74,8% σημείωσαν στο α΄ εξάμηνο του έτους τα καθαρά κέρδη της, καθώς έφτασαν τα 14,4 εκατ. ευρώ έναντι 57,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα κέρδη της ΔEΗ από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, μη συμπεριλαμβανομένου του ΑΔΜΗΕ, διαμορφώνονται στα 6,4 εκατ. ευρώ. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός ότι στο β’ τρίμηνο, η αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών ήταν για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια μηδενική.

Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε το α' εξάμηνο του 2017 κατά € 180,2 εκατ. ή 6,8% και διαμορφώθηκε σε € 2,48 δισ. έναντι € 2,66 δισ. το α' εξάμηνο του 2016, λόγω της μείωσης των εσόδων από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά € 199,4 εκατ.

Θοδωρής Παναγούλης

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών