Νέα αίτηση ακύρωσης της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ στο ΣτΕ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Νέα αίτηση ακύρωσης της κρατικοποίησης του ΟΑΣΘ στο ΣτΕ

18:25 | 27/9/17

Συνολικά 201 παλαιοί μέτοχοι προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο

Με νέα αίτηση, η τρίτη κατά σειρά, 201 παλαιοί μέτοχοι του ΟΑΣΘ προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της κρατικοποίησης του Οργανισμού.
Οι μέτοχοι αντιδρούν στην αναγκαστική εξαγορά της εταιρίας από το Ελληνικό Δημόσιο καθώς όπως υποστηρίζουν με αυτό τον τρόπο μειώνεται η περιουσία τους.

Με την αίτηση τους οι μέτοχοι στρέφονται κατά των διατάξεων του ν.4482/2017, με τις οποίες λύεται η από 30.04.2001 Οικονομική Συμφωνία μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΑΣΘ, εξαγοράζεται αναγκαστικώς ο ΟΑΣΘ από το Ελληνικό Δημόσιο, οι μετοχές των αιτούντων περιέχονται αναγκαστικώς στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το Ανώτατο δικαστήριο έχει ήδη εκδώσει προσωρινή διαταγή με την οποία «παγώνει» τη διαδικασία «εκκαθάρισης εν λειτουργία» του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης τουλάχιστον μέχρι να αποφανθεί το δικαστήριο για την  αίτηση αναστολής που έχουν καταθέσει οι προσφεύγοντες

Με τη νέα αίτηση που οι μέτοχοι του Οργανισμού καταγγέλλουν:

  • την πλήρη αποξένωση των αιτούντων – μετόχων από το νομικό πρόσωπο του ΟΑΣΘ, - την οριστική αποστέρηση των δικαιωμάτων ψήφου που διαθέτουν εκ των μετοχών τους,
  • την οριστική αποστέρηση της συμμετοχής τους στην διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων του ΟΑΣΘ,
  • την οριστική αποστέρηση του δικαιώματός τους να επιλέξουν την μη διάλυση του ΟΑΣΘ, παρά την αφαίρεση του προνομίου εκτελέσεως του συγκοινωνιακού του έργου που λαμβάνει χώρα με τον ν.4482/2017,
  • την οριστική αποστέρηση του δικαιώματός τους να επιλέξουν εκκαθαριστές και
  • την απώλεια της αξίας των μετοχών που διαθέτουν λόγω μη προβλέψεως βέβαιης, έγκαιρης και επαρκούς αποζημιώσεως των μετόχων και στον διορισμό με την κατά την παρ. 4 του άρθρου 23 απόφαση της νέας Γενικής Συνελεύσεως ενός μοναδικού μετόχου νέου συλλογικού οργάνου διοικήσεως (Διοικητικού Συμβουλίου).
Μάλιστα, οι αιτούντες καταγγέλλουν τη νέα διοίκηση του ΟΑΣΘ διότι, όπως λένε, παραιτήθηκε από απαιτήσεις ύψους  τουλάχιστον 47,5 εκατομμυρίων του ΟΑΣΘ από το ελληνικό δημόσιο με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην αποζημιώνονται πλήρως για την απώλεια της περιουσίας τους. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά   «μετά ταύτα προκύπτει ότι είναι άκυρη η γενόμενη εξαγορά του ΟΑΣΘ ως συνόλου από το Ελληνικό Δημόσιο, ήτοι η διάλυσή του ως νομικού προσώπου, όσο και η γενόμενη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών του στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως επίσης και η ανάθεση εκκαθαρίσεως του ΟΑΣΘ σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα ορίσει όχι η Γενική Συνέλευση των μετόχων του, αλλά το Ελληνικό Δημόσιο, που κατέστη μέτοχος του ΟΑΣΘ δια τυπικού νόμου».

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών