12:18 | 25/9/17
Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 12 Ιουλίου - Ακολούθησε το πράσινο φως των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC), που έδωσε θετική εισήγηση για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία
Την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος αποφάσισε πριν από λίγο το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Πρόκειται για την τυπική, αλλά απαραίτητη «σφραγίδα» των κρατών-μελών, που θέτει τέλος σε μια επίπονη διαδικασία για τη χώρα μας, στην οποία εισήλθε τον Απρίλιο του 2009.
«Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της Ελλάδας είναι η αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών και θυσιών που έκανε ο ελληνικός λαός για να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Το έλλειμμα υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ το 2009: πέρυσι, μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% και το 2017 προβλέψαμε έλλειμμα 1,2%. Εν ολίγοις, το υπερβολικό έλλειμμα έχει διορθωθεί διαρκώς. Αυτή η ανάκαμψη δεν έχει παραλληλισμούς στην Ευρώπη», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.
Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 12 Ιουλίου. Ακολούθησε το πράσινο φως των επιτελών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (EFC), που έδωσε θετική εισήγηση για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Ελλάδας από τη διαδικασία. Μετά το ΕFC, τη σκυτάλη πήραν οι πρέσβεις των κρατών - μελών στην Ε.Ε. (Coreper). Και τελικά σήμερα, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, οι υπουργοί επικύρωσαν την απόφαση.
«Από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης την άνοιξη, η Ελλάδα έκανε μια πρώτη δοκιμαστική επιστροφή στις αγορές και το ΔΝΤ επιβεβαίωσε την προθυμία του να υποστηρίξει ένα πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής, η ανάπτυξη φέτος είναι ενθαρρυντική, αποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη είναι επιτέλους εδώ!», πρόσθεσε ο αρμόδιος Επίτροπος.
«Πρέπει τώρα να εξασφαλίσουμε ότι αυτό το θετικό μομέντουμ να διατηρηθεί. Όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, η εμπιστοσύνη είναι εύθραυστη και πρέπει να καλλιεργηθεί, χρειάζεται εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των θεσμικών οργάνων και των ελληνικών αρχών για να διασφαλιστεί η ομαλή και ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, χωρίς περιττό δράμα, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το προσεχές καλοκαίρι και για το άνοιγμα ενός νέου και αισιόδοξου κεφαλαίου για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη στο σύνολό της», κατέληξε ο Πιερ Μοσκοβισί.
Σχετικές ετικέτες:Ευρωπαϊκή ΕπιτροπήΟικονομία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων