Έρχονται αλλαγές στη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών στην Ευρώπη; | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Έρχονται αλλαγές στη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών στην Ευρώπη;

18:26 | 11/9/17

Στο «στόχαστρο» της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας μπαίνουν εκ νέου κορυφαίοι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως οι Amazon και Google, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών των τεσσάρων χωρών ζητούν με κοινή τους επιστολή η φορολόγηση αυτών των εταιρειών στην Ευρώπη να γίνεται βάσει των εσόδων και όχι των κερδών τους, όπως ισχύει μέχρι τώρα

Σύμφωνα με το Reuters, η Γαλλία που εδώ και καιρό ηγείται πρωτοβουλιών για δικαιότερη φορολόγηση των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, φέρεται πλέον να βρήκε ισχυρούς συμμάχους  απέναντι στο υφιστάμενο καθεστώς.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος, μεγάλες  επιχειρήσεις του κλάδου φορολογούνται στην Ευρώπη βάσει των κερδών θυγατρικών του σε ευρωπαϊκές  χώρες  με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές - όπως η Ιρλανδία - παρά το γεγονός ότι τα έσοδά τους μπορεί να προέρχονται από άλλες  χώρες-μέλη της ΕΕ.

«Δεν είναι πλέον αποδεκτό το γεγονός ότι οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, καταβάλλοντας τους χαμηλότερους δυνατούς φόρους στα ταμεία της», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τέσσερις υπουργοί στην επιστολή τους, όπως αναφέρει το Reuters.

Στην επιστολή, που υπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν και της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντον, ζητούν από την εσθονική προεδρία στην ΕΕ  και την Κομισιόν την εξεύρεση μιας λύσης που θα «εξισώνει» τη φορολογία επί των εσόδων στα επίπεδα των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν στη χώρα από την οποία προέρχονται τα έσοδα αυτά.

Οι τέσσερις υπουργοί ζητούν μάλιστα το θέμα να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο των Ευρωπαίων ομολόγων τους στο Ταλίν, στις  15 και 16 Σεπτεμβρίου. Με την πρόταση φέρεται να συμφωνεί και η εσθονική προεδρία, προωθώντας τη συζήτηση και αναζητώντας μια φόρμουλα έτσι ώστε η φορολόγηση των εταιρειών να γίνεται όπου παράγουν έσοδα  και όχι μόνο στη χώρα στην οποία έχουν την έδρα τους. Μία απόφαση που στην περίπτωση που ισχύσει θα μπορούσε να επιφέρει τεράστιες αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών