18:21 | 11/9/17
Την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία πλήθους σημαντικών προσωπικοτήτων από την Ευρώπη και τον Αραβικό κόσμο
Ψηλότερα έθεσαν για φέτος τον πήχη της Ευρω-Αραβικής Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, για δεύτερη συνεχή χρονιά στη χώρα μας την Πέμπτη 9 και την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, που μιλώντας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσίασαν τους στόχους της Συνόδου, τη σπουδαιότητά της για την ευρύτερη περιοχή ,αλλά και τους πρώτους επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Αντιπροσωπεία.Από τη μακροσκελή λίστα ξεχωρίζουν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Joseph Muscat, ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Ιορδανίας κ.Yarub Qudah, η Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Βιομηχανία, Επιχειρηματικότητα και ΜΜΕ κα. Elzbieta Bienkowska, ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αραβικών Επιμελητηρίων κ.Nael Al Kabariti, ενώ επιβεβαιωμένες συμμετοχές υπάρχουν επίσης από αντιπροσωπείες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αραβικά διμερή επιμελητήρια και οργανώσεις, με τους διοργανωτές να αισιοδοξούν πως το αργότερο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν και τους αρχηγούς κρατών του αραβικού κόσμου που θα δώσουν το παρών.
Όπως ανέφεραν οι εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής τόσο κ.Συμεών Τσομώκος, ιδρυτής του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, όσο και o κ.Χρήστος Φώλιας, πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Πρώην Πρόεδρος του Άραβο-Ελληνικού Εποιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης, η φετινή ημερήσια διάταξη θα καλύψει μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν τις γεωπολιτικές εξελίξεις της ΕΕ και του Αραβικού Κόσμου, τη συνεργασία στους κρίσιμους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ναυτιλίας, την εκπαίδευση, και τον τομέα των παραγωγικών εκατέρωθεν επενδύσεων. Άλλωστε κοινή πεποίθηση όλων είναι πως η Ελλάδα μέσω αυτών των πρωτοβουλιών μπορεί και πρέπει να αποτελέσει γέφυρα ολόκληρης της Ευρώπης με τον Αραβικό κόσμο λόγω και της γεωστρατηγικής της θέσης.
"Όραμα και καθήκον μας είναι να φέρουμε κοντά την Ευρώπη με τον Αραβικό κόσμο. Η εγγύτητα της Ελλάδας με τις αραβικές χώρες είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς εταίρους. Κεντρικός στόχος είναι η επίτευξη μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας και απασχόλησης. Με άλλα λόγια, επιθυμούμε να γίνουμε καταλύτες στον τρόπο σκέψης και προσέγγισης της επιχειρηματικότητας εκατέρωθεν, για να εξαλείψουμε διάφορους μύθους που υπάρχουν όσον αφορά τις σχέσεις των δύο πλευρών. Με την Ευρω-Αραβική Σύνοδο σφυρηλατούμε έναν κομβικής σημασίας θεσμό που επιθυμούμε να διαρκέσει για πολλά χρόνια" τόνισε ο κ.Φώλιας.
Από την πλευρά του ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ευάγγελος Καλπαδάκης χαιρέτισε την πρωτοβουλία και υπογράμμισε πως εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια για την ανάδειξη της Ελλάδας στην περιοχή για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς και στην ευρύτερη πρωτοβουλία για την ενίσχυση των σχέσεων με τον Αραβικό κόσμο προαναγγέλλοντας το επόμενο διάστημα την εντατικοποίηση των επαφών σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ της Ελλάδας και αρκετών Αραβικών χωρών.
πηγή
Σχετικές ετικέτες:Οικονομία
Σχετικά άρθρα