Σβίγκου: Εκβιαστική η κίνηση της Eldorado - Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σβίγκου: Εκβιαστική η κίνηση της Eldorado - Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία

15:16 | 11/9/17

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιλέγουν το ρόλο του εκπροσώπου επιχειρηματικών συμφερόντων» δηλώνει σε συνέντευξή της στον ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο» η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας εκβιαστική την κίνηση της Eldorado

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Ένα σχόλιό σας θέλουμε για το γεγονός ότι η El Dorado Gold, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, αποχωρεί από την Ελλάδα.

Παρακολούθησα και νωρίτερα τη συνέντευξη Τύπου εκ μέρους της εταιρείας και καταλαβαίνω ότι πρόκειται για μια εκβιαστική κίνηση που θα πέσει στο κενό. Κατ’ αρχήν δεν θεωρώ ότι είναι τυχαία η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε από την El Dorado για αυτήν την ανακοίνωση, μια μέρα δηλαδή μετά και την παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Θεωρώ ότι εντάσσεται σε ένα πλαίσιο άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση και ενός επικοινωνιακού πολέμου, θέλοντας να δείξει ότι η Ελλάδα απορρίπτει τις επενδύσεις, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι ακριβώς το αντίθετο. Αυτό που από την αρχή είχαμε τονίσει ως ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το αρμόδιο υπουργείο σε όλες τις φάσεις της λειτουργίας της επιχείρησης είναι ότι οι επενδύσεις πρέπει να σέβονται το περιβάλλον κι ότι η επένδυση στις Σκουριές δεν αποτελεί εξαίρεση ως προς αυτόν τον κανόνα.. Ούτε μπανανία…

Το είπε και ο πρωθυπουργός…

Η Ελλάδα ούτε Μπανανία είναι, ούτε τριτοκοσμική χώρα όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν με εκβιαστικούς τρόπους να επιβάλουν τους δικούς τους όρους, παραβιάζοντας την εθνική και την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, θέλοντας να κάνουν ενδεχομένως πλιάτσικο στον φυσικό πλούτο. Εμείς θέλουμε κανόνες για όλους και αυτοί να είναι σεβαστοί από όλους. Και γι αυτό προσωπικά θεωρώ απαράδεκτες τις δηλώσεις εκ μέρους των στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συντάσσονται εντελώς με τις θέσεις της El Dorado και αδιαφορούν πλήρως για τους περιβαλλοντικούς όρους και τη νομοθεσία, παίρνοντας παίρνουν το ρόλο του εκπροσώπου επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι την πλευρά του δημοσίου συμφέροντος και την πλευρά υπεράσπισης του περιβάλλοντος.

Εσείς θεωρείτε δηλαδή ότι η El Dorado Gold θα φύγει ή είναι τώρα, τραβάτε με κι ας κλαίω ή ελπίζει σε κάποια κυβερνητική αλλαγή;

Εγώ καταλαβαίνω ότι επιλέγει το δρόμο του επικοινωνιακού εκβιασμού. Αυτή είναι η δική μου άποψη…

Ότι θέλει δηλαδή να εκβιάσει την κυβέρνηση, για να σύρει την κυβέρνηση…

Προτιμά να πιέσει πολιτικά αντί να δεχτεί το δρόμο της διαιτησίας τον οποίον έχει προκρίνει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο και προβλέπεται βέβαια και από τη σύμβαση. Και ήταν κάτι που είχε ήδη ανακοινωθεί ότι θα ξεκίναγε τον Σεπτέμβρη.

Για τη ΔΕΘ

Παρουσιάστηκε αυτό που συλλογικά είχε αποφασιστεί για τον οδικό χάρτη που θα μας οδηγήσει στην έξοδο από τα μνημόνια.. Ήταν μια τοποθέτηση με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με έναν αισιόδοξο θα έλεγα ρεαλισμό που κινείται στον αντίποδα της μιζέριας και της καταστροφολογίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μίλησε τόσο για τα βήματα που έχουν γίνει στο επίπεδο της οικονομίας, της ανάπτυξης, των επενδύσεων, του κοινωνικού κράτους, αλλά και την ίδια στιγμή τόνισε τη σημασία αυτών που έχουν να γίνουν από δω και πέρα. Πως θα αξιοποιηθεί αυτό που ονομάζουμε θετικό μομέντουμ για την οικονομία, έτσι ώστε πραγματικά να σχεδιάσουμε το μέλλον με διαφορετικούς όρους και με όρους κοινωνικής θα έλεγα και ταξικής μεροληψίας…

Την ίδια ώρα, όμως υπάρχουν τα σχόλια της αντιπολίτευσης –θα τα έχετε δει ενδεχομένως και μέσω του Τύπου, αλλά και μέσω των ανακοινώσεων... Μάλιστα η Ν.Δ. έβγαλε ανακοίνωση, μου έκανε εντύπωση αυτό, ένα λεπτό μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού. 4:14 τελείωσε, 4:15 έστειλε την ανακοίνωση…

Μπορεί να την είχε έτοιμη και από πριν. Οπότε, είναι ενθαρρυντικό ότι δεν την έβγαλε πριν γίνει η συνέντευξη Τύπου.

Το συμπέρασμα, όμως, τουλάχιστον έτσι όπως το βγάζουν στην αντιπολίτευση, είναι ότι ο Πρωθυπουργός δίνει ψεύτικες υποσχέσεις και κάνει εμπόριο ελπίδας. Πάνω σε αυτό τι λέτε;

Κατ’ αρχήν, εγώ θα έλεγα ότι η Ν.Δ. απέφυγε να σχολιάσει όσα είπε ο Πρωθυπουργός. Επέλεξε μια γενικόλογη ανακοίνωση που θα την έγραφε οποιαδήποτε στιγμή, γιατί έτσι και αλλιώς αυτό είναι το αφήγημά της, αντί να τοποθετηθεί στους βασικούς έστω άξονες της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού. Και αυτό είναι φυσιολογικό γιατί το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι ένα πρόγραμμα το οποίο οδήγησε τη χώρα στη μέγγενη της επιτροπείας και οδήγησε τη χώρα και στη συρρίκνωση του ΑΕΠ και στην τεράστια αύξηση της ανεργίας και στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αυτό είναι το πρόγραμμα που θέλει να συνεχίσει. Γι’ αυτό και η οποιαδήποτε πολική της εξαγγελία προσπαθεί να αποκρύψει αυτό το βαθιά αντιδραστικό και νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα.

Από εκεί και πέρα, δημιούργησε ξανά και έθεσε ξανά σε γύρο τις συζητήσεις σχετικά με τις σχέσεις της αριστεράς με την κεντροαριστερά, του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο αυτόν ο οποίος οικοδομείται αυτή τη στιγμή και έχει τις εσωτερικές του διεργασίες. Μπήκε, λοιπόν, αυτή η συζήτηση σε τροχιά ξανά λόγω των επισημάνσεων του Πρωθυπουργού για τις σχέσεις και τις συγκλίσεις που μπορεί να χρειαστεί να έχει ο χώρος ο δικός σας με τον έτερο όμορο χώρο. Θεωρείτε πρώτα απ΄ όλα ότι υπάρχουν τέτοια περιθώρια τέτοιας σύγκλισης;

Κατ’ αρχήν υπάρχει μια πληθώρα υποψηφίων για την ηγεσία της ΔΗ.ΣΥ. Το βασικό ερώτημα της επόμενης περιόδου είναι για τους υποψήφιους αλλά και για την ηγεσία που τελικά θα εκλεγεί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι πώς θα τοποθετηθούν πάνω στα πολιτικά επίδικα της περιόδου, με ποιες πολιτικές προτάσεις, ποια στρατηγική και ποιες βέβαια κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

Επιτρέψτε μου, όμως, να πω ότι αποτελεί προϋπόθεση για τη χάραξη στρατηγικής και είναι αναγκαία η αποτίμηση της προηγούμενης περιόδου για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και για το ΠΑΣΟΚ, και της συγκυβέρνησης, με τη Ν.Δ.. Αλλιώς, δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει επαρκής τοποθέτηση ως προς τα επίδικα καθημερινά.

Ξέρετε, όμως, κάποιος θα πει ότι μεταφέρετε και εσείς τώρα το γκολποστ. Γιατί, από τη μια ναι, να υπάρξει μια σύγκλιση με τον χώρο της κεντροαριστεράς, να βρεθούν αυτά τα κοινά σημεία όπως γίνεται στην Ευρώπη -αυτό είπε ο Πρωθυπουργός... Εσείς μας λέτε, όμως, ότι πρέπει να γίνει και αποτίμηση του παρελθόντος. Μήπως το παρελθόν πρέπει να τα αφήσετε πίσω και να προχωρήσουμε;

Όχι, δεν λέω αυτό. Λέω ότι αν η Δημοκρατική Συμπαράταξη θέλει πραγματικά να αλλάξει σελίδα και πραγματικά θέλει να εκπροσωπήσει κοινωνικές δυνάμεις τις οποίες τις άφησε στο περιθώριο τα προηγούμενα χρόνια, θα πρέπει και η ίδια να αντιληφθεί ότι η σύμπλευσή της με τη ΝΔ ήταν καταστροφική για τη χώρα. Κι ότι οι πολιτικές και του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και του πελατειακού κράτους και της ισοπέδωσης του δημόσιου τομέα ήταν εκείνες οι οποίες οδήγησαν τη χώρα στην κρίση. Εάν λοιπόν δεν πάρει αποστάσεις από το πρόσφατο παρελθόν της, από πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος μια νέα ηγεσία, θεωρώ ότι δεν πρόκειται να εκπροσωπήσει τις κοινωνικές δυνάμεις τις οποίες αυτός ο χώρος θέλει παραδοσιακά να εκπροσωπήσει.

Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ προτιμάτε κάποιον από τους υποψηφίους; Τον βλέπετε λίγο πιο θετικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ;

Όχι, δεν κάνουμε τέτοιες επιλογές.

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών