17:21 | 14/9/17
Λόγω υπερβολικής χρήσης της επιλογής των διαγραφών ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι θεσμοί προτείνουν στις τράπεζες να ρίξουν το βάρος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να πουλήσουν τα άπειρα ακίνητα που έχουν φορτωθεί από κόκκινα και "αγύριστα" δάνεια
Τα "σπασμένα" του κλίματος αβεβαιότητας και των δυσκολιών του πρώτου τριμήνου "πληρώνουν" αυτό το διάστημα οι τράπεζες, που λαμβάνουν νέες " εντολές" από τους θεσμούς στο κομμάτι της διαχείρισης των κόκκινων δανείων.Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης είχε εν πολλοίς - παράλληλα με την αναβολή των πλειστηριασμών - την καθυστέρηση στις ρυθμίσεις δανείων και στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων. Ειδικά το πρώτο τρίμηνο - που ήταν το χειρότερο - νέα δάνεια " έσκασαν" και αρκετά ξαναγύρισαν σε επισφαλή ενώ ήταν ρυθμισμένα.
Εξ ου και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρυθμίσεων έγινε με διαγραφές δανείων, προφανώς η πιο κοστοβόρα επιλογή για τις τράπεζες.
Στο πλαίσιο αυτό, οι θεσμοί ( Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) επανήλθαν εντατικά στην ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμίσεων αλλά όχι με όλο το βάρος στις διαγραφές. Η μέθοδος αυτή δεν είναι και η πιο ενδεδειγμένη -σχολιάζουν οι εμπειρογνώμονες των θεσμών - και επίσης έχει υπέρ-χρησιμοποηθεί (3,3 δις ευρώ τον Ιούνιο του 2017).
Στο πλαίσιο αυτό συνίσταται άμεση ενεργοποίηση των πλειστηριασμών και μάλιστα των ηλεκτρονικών, ώστε να αρχίσει να "αδειάζει" το απόθεμα ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες από καταπτώσεις εγγυήσεων.
Θεωρητικά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα είχαν ήδη ξεκινήσει αλλά τεχνικές δυσκολίες στο στήσιμο της πλατφόρμας έχουν αναβάλει το εγχείρημα.
Αποτελεί όμως επιταγή και στόχο να κινητοποιηθεί η διαδικασία και να ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις των επισφαλών δανείων.
Λίλυ Σπυροπούλου
Σχετικές ετικέτες:δανειστέςελληνικές τράπεζεςΚόκκινα δάνειαΟικονομίατράπεζες
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων