Πώληση περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ ζητούν οι θεσμοί | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Πώληση περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ ζητούν οι θεσμοί

09:54 | 29/9/17

Με το ερώτημα ποιες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ θα βγούν προς πώληση, ξεκινά ένας δεύτερος κύκλος διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των θεσμών, στο πλαίσιο πάντα της τρίτης αξιολόγησης

Πριν δύο ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης βρέθηκε στις Βρυξέλλες όπου είχε συνάντηση με τον Επίτροπο Μοσκοβισί, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και να αποσπάσει στήριξη στην πρόταση που έχει καταθέσει: Να αρκεστεί δηλαδή η τρόικα στην πώληση των δύο παλαιών μονάδων στο Αμύνταιο, της σύγχρονης μονάδας Μελίτη Ι στη Φλώρινα, και της άδειας για τη κατασκευή της μονάδας Μελίτη ΙΙ.

Το πρόβλημα δημιουργείται από τη στιγμή που οι θεσμοί (και κυρίως η Κομισιόν) θεωρεί, πρώτον ότι η πρόταση δεν «πιάνει» το 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ όπως προβλέπει η συμφωνία και δεύτερον ότι δεν είναι ελκυστική για τους επενδυτές, συνεπώς πρέπει να βελτιωθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η βελτίωση που απαιτούν οι θεσμοί είναι να προστεθεί στο «πακέτο» και η λιγνιτική μονάδα της Μεγαλόπολης.

 Μια τέτοια προοπτική απομακρύνει βεβαίως τον κίνδυνο της πώλησης του συγκροτήματος του Αγίου Δημητρίου που θα αποτελούσε casus belli για τη ΔΕΗ και τη Δυτική Μακεδονία, από την άλλη όμως δημιουργεί ένα καινούργιο μέτωπο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ήδη αναδείχτηκε «συντονιστική επιτροπή αγώνα» που ετοιμάζει κινητοποιήσεις.

Μετά τη συνάντηση του κ. Σταθάκη με τον κ. Μοσκοβισί ξαναπιάνουν δουλειά τα τεχνικά κλιμάκια κι εκεί θα φανεί αν η πολιτική παρέμβαση είχε κάποιο αποτέλεσμα. Τις επόμενες ημέρες θα σταλεί από την ελληνική πλευρά μια νέα βελτιωμένη πρόταση, ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι πιθανό να υπάρξουν εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις στην Αθήνα με τους εμπειρογνώμονες της τρόικας για τα ενεργειακά.

Ήδη σήμερα βρίσκονται στην Αθήνα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Κομισιόν και ειδικότερα στελέχη της DG Energy και της DG Competition, στο πλαίσιο του συνεδρίου «The Athens Conference on European Energy Law and Policy». Στην ατζέντα τους βρίσκονται και επαφές με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, κυρίως όμως για θέματα που σχετίζονται με τις λοιπές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού, όπως οι διαδικασίες για το άνοιγμα της αγοράς, οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας, η εκκρεμότητα με το μηχανισμό αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων κ.λπ.

Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» που έχει να αντιμετωπίσει η ΔΕΗ και οι επιπτώσεις τους έχουν ήδη φανεί στα αποτελέσματα εξαμήνου που ανακοίνωσε την Τρίτη η επιχείρηση.  Ο κύκλος εργασιών της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 180,2 εκατ. ευρώ (ποσοστό 6,8%) ενώ τα κέρδη έκαναν βουτιά κατά 74,8% καθώς έφτασαν τα 14,4 εκατ. ευρώ έναντι 57,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης απέδωσε τα αρνητικά αποτελέσματα στις ρυθμιστικού τύπου αλλαγές που έχουν επέλθει στην αγορά ρεύματος και ειδικότερα, πρώτον, στη χρέωση που έχει επιβληθεί στους προμηθευτές ηλεκτρισμού για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και, δεύτερον, στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας τύπου NOME.

Θοδωρής Παναγούλης

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών