14:44 | 30/10/17
Η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στο θέμα της πολιτικής σταθερότητας σχολιάζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, που εκτιμά πως είναι η μόνη λύση για την προσέλκυση επενδύσεων. Αισιόδοξα τα μηνύματα από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ, τονίζει ο κ. Μίχαλος
"Για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις, χρειάζεται ένα κλίμα σταθερότητας. Σήμερα αυτό το κλίμα υπάρχει" δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικου Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) και Αναπληρωτής Πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος σε συνέντευξη στο EURACTIV.comΟ κ. Μίχαλος εκτιμά πως η κυβέρνηση θα είναι συνεπής στο ζήτημα αυτό της πολιτικής σταθερότητας, ενώ όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει πως "ίσως είναι και η μόνη μεταπολιτευτική κυβέρνηση η οποία θα εξαντλήσει την τετραετία".
Από την άλλη σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ είναι η ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια στη Γερμανία μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους στην Ελλάδα. "Τόσο η μετάβαση του κ Σόιμπλε σε άλλο ρόλο όσο και η ενδεχόμενη μη παρουσία της κ. Μέρκελ στην καγκελαρία, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα για την χώρα μας" εκτιμά.
Ο κ. Μίχαλος, επεσήμανε επίσης ότι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ έστειλε πολύ αισιόδοξα μηνύματα, καθώς προβλέπεται ότι οι σχεδιαζόμενες αμερικανικές επενδύσεις θα είναι «παραγωγικές» και θα αυξήσουν απασχόληση και το ΑΕΠ της χώρας.
Η δεύτερη αξιολόγηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και υπάρχουν θετικές ενδείξεις για την τρίτη. Πώς βλέπει η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα την κατάσταση;
Όπως είπατε πολύ σωστά, παρά το γεγονός ότι ήρθε καθυστερημένα το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, εμείς χαιρετίσαμε το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε. Αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης είδαμε ότι επανήλθε ένα στοιχείο σταθερότητας στην ελληνική οικονομία που αποτυπώθηκε και από την πλευρά των χρηματαγορών αλλά και γενικότερα στην οικονομική κατάσταση της χώρας. Έχουμε δει ότι το πρώτο 10μηνο του 2017 οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί για τη χώρα. Παρατηρήσαμε ακόμη και δειλή άνοδο του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής, που είναι εξαιρετικά θετικό. Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι εάν δεν υπάρξει μια παραγωγική αναζωπύρωση της οικονομίας, αυτό που όλοι επιθυμούμε, δηλαδή την επιστροφή στην ανάπτυξη, δεν πρόκειται να γίνει. Δεν μπορεί η χώρα να παραμείνει σε ένα μεταπρατικό καθεστώς που ήταν για ένα πολύ μεγάλο διάστημα τα προηγούμενα χρόνια.Για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις, χρειάζεται ένα κλίμα σταθερότητας. Σήμερα αυτό το κλίμα υπάρχει, ευελπιστώ ότι η τρίτη αξιολόγηση, την οποία θεωρώ δύσκολη για τις πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, πιο εύκολη διότι δεν εμπεριέχει καθόλου δημοσιονομικά μέτρα, θα ολοκληρωθεί σύντομα. Με αυτή την έννοια, θεωρώ θα πρέπει να κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα στοιχεία που έχω μέχρι στιγμής, στα μέσα έως τέλη Δεκεμβρίου θα κλείσει, το οποίο θα είναι πραγματικά ένα εξαιρετικό στοιχείο.
Μακροοικονομικά υπάρχει πρόοδος. Σε ό,τι αφορά το μικροοικονομικό σκέλος, πάντα υπάρχει μια περίοδος χρονική για την μετάβαση των πλεονεκτημάτων που έχει κερδίσει κάποιος στο μακροοικονομικό επίπεδο. Εάν προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διότι αυτό εμπεριέχει η τρίτη αξιολόγηση, θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα έχουμε επανέλθει σε ένα καλό επίπεδο.
Μιλήσατε για την οικονομική σταθερότητα. Πώς μπορεί να επιτευχθεί δεδομένου του ότι η αντιπολίτευση ζητά συνεχώς πρόωρες εκλογές;
Θεωρώ ότι το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης αλλά και τα άλλα πολιτικά κόμματα βλέπουμε από τον καθημερινό λόγο τους δεν επανέρχονται στο θέμα των πρόωρων εκλογών, το οποίο ήταν πρώτο στην ατζέντα πριν ένα χρόνο. Και αυτό διότι, εφόσον δεν υλοποιήθηκε την περίοδο που επιχειρείτο αυτή η πολιτική διάσταση, νομίζω πλέον έχασε και το νόημά της.Αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα η ελληνική οικονομία και ευρύτερα η κοινωνία είναι να διατηρηθεί το κλίμα της σταθερότητας, να ομονοήσουν τα πολιτικά κόμματα σε ένα βαθμό, να συγκλίνουν τουλάχιστον για την πορεία της οικονομίας, και με αυτή τη συναίνεση και συνεργασία που απαιτείται όταν αντιμετωπίζεις μια εθνική κρίση, όχι μια ιδεολογικοπολιτική, έτσι ώστε να βγούμε από αυτό το τούνελ.
Η πολιτική σταθερότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα, και από ό,τι φαίνεται, σε αυτό η κυβέρνηση θα είναι συνεπής, με την έννοια ότι από την αρχή είχε δηλώσει ότι ίσως είναι και η μόνη μεταπολιτευτική κυβέρνηση η οποία θα εξαντλήσει την τετραετία. Οι εκλογές θα είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε το 2019.
Πώς μπορεί να επηρεάσει το ελληνικό πρόγραμμα η διαμόρφωση της νέας γερμανικής κυβέρνησης;
Έχετε παρακολουθήσει αυτή την παραφιλολογία που υπήρχε στο πρόσωπο του κ Σόιμπλε. Φθάσαμε σήμερα να λέμε ότι ο κ Σόιμπλε θα ήταν καλύτερα να είχε παραμείνει στη θέση του ΥΠΟΙΚ σε ό,τι αφορά τα οίκου μας. Νομίζω ούτε οι Γερμανοί γνωρίζουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων προκειμένου να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση. Ο όρος Jamaica μπορεί να παραμείνει ένας όρος που περιγράφει την συγκεκριμένη νήσο και όχι την ευρύτερη συμμαχία, την οποία μπορεί να ευελπιστεί και η κ. Μέρκελ.
Ακόμη δεν γνωρίζουμε εάν η κ. Μέρκελ θα παραμείνει και Καγκελάριος. Και αυτό είναι σημαντικό διότι αυτό ήταν ένα στοιχείο σταθερότητας μεταξύ των δύο χωρών. Τόσο η μετάβαση του κ Σόιμπλε σε άλλο ρόλο όσο και η ενδεχόμενη μη παρουσία της κ. Μέρκελ στην καγκελαρία, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα για την χώρα μας.
Τι γίνεται με το Brexit; Σχεδόν όλοι κλάδοι της βιομηχανίας έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες. Πώς το βλέπετε;
Δύσκολη η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Από την μια πλευρά, στο καταστατικό της νομισματικής ένωσης δεν προβλέπετο ποτέ έξοδος από την ΕΕ. Με μια απόφαση ενός δημοψηφίσματος σε μια μεγάλη οικονομική δύναμη όπως είναι η Μεγάλη Βρετανία, το είδαμε και αυτό. Σήμερα θεωρώ και οι δυο πλευρές βρίσκονται σε αχαρτογράφητα ύδατα. Αυτό που θέλει η ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα και θα δώσει μάχη για αυτό, είναι οι εμπορικές σχέσεις, οι επιμέρους και κατ’ιδίαν με μεμονωμένες χώρες της ΕΕ που θα συνάψει η Βρετανία, να διευκολυνθεί το εμπόριο και γενικότερα η επιχειρηματικότητα, διότι σε άλλη περίπτωση εάν ακούσει κανείς τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών αλλά και τους κοινοτικούς, προδιαγράφουν ένα αρνητικό μέλλον για την βρετανική οικονομία και αυτό δεν θα ωφελήσει κανένανΑυτό που χρειαζόμαστε είναι να υπάρξει μια νηφαλιότητα, να βρεθεί ένα επίπεδο συνεργασίας, διότι δεν μιλάμε για μια μικρή χώρα αλλά για μια παγκόσμια οικονομική ηγέτιδα και θα πρέπει να βρεθεί μια λύση το ταχύτερο δυνατό.
Αναφορικά με τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις συναλλαγές που έχουμε με τις βρετανικές, νομίζω οι σχέσεις που έχουν συναφθεί όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα μπορέσουν να διαταραχθούν εύκολα και είμαι σίγουρος ότι ακόμη και το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο, παρά τις όποιες τελικές αποφάσεις σε επίπεδο ευρωπαϊκής, θα βρεθούν αυτές οι λύσεις που θα εξασφαλίσουν την ήρεμη ροή συναλλαγών.
Πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι αυτόν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής της χώρας όσον αφορά στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων; Υπάρχουν δισταγμοί;
Δισταγμοί δε νομίζω να υπάρχουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, διότι ίσως υπάρχουν κάποιοι Ευρωπαίοι που δεν πιστεύουν ότι θα πάρει σάρκα και οστά αυτό το εγχείρημα. Εγώ προσωπικά το πιστεύω, διότι το ζω από κοντά. Και δεν σας κρύβω ότι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφές με διάφορες οικονομικές δυνάμεις ανά τον κόσμο.
Θα σας έλεγα ότι η τελευταία επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ με γεμίζει με αισιοδοξία διότι πολύ σύντομα θα δεχθούμε στην Ελλάδα μια αντιπροσωπεία από μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες οι περισσότερες προσανατολίζονται σε παραγωγικές επενδύσεις. Είναι καλές οι επενδύσεις που έρχονται από την Κίνα σε επίπεδο υποδομών, είδαμε και ακόμη συζητάμε την επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά της Cosco επί εποχής Κώστα Καραμανλή, αλλά υπάρχουν και ερωτηματικά αναφορικά με το ύψος των θέσεων εργασίας που αυτές οι επενδύσεις δημιουργούν ή που θα δημιουργήσουν στο άμεσο μέλλον
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι παραγωγή, και αυτό που γνωρίζω είναι ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις που είναι σε σκέψεις να υλοποιήσουν επενδύσεις είναι τέτοιες που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στο ΑΕΠ της χώρας και σημαντικότερο από όλα, θα δώσουν θέσεις εργασίας. Σήμερα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης που έχουν μειώσει το δείκτη ανεργίας από το 27.3% στο 21.3% παραμένει ένα αρνητικό ρεκόρ σε επίπεδο ΕΕ και εάν δει κανείς και την ανεργία των νέων παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Πρέπει να σταματήσει το brain drain που έχει υποστεί η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Αναρωτιέμαι μερικές φορές, αυτό το νέο επενδυτικό κύμα που ευελπιστούμε, από ποιον θα δημιουργηθεί όταν έχουμε χάσει 400.000 νέους ως επί το πλείστον πανεπιστημιακού επιπέδου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Χρειαζόμαστε ένα φορολογικό καθεστώς που θα είναι ανταγωνιστικό, κάτι το οποίο ευελπιστώ η κυβέρνηση να έχει αντιληφθεί ότι είναι καθοριστικό, θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και η γραφειοκρατία να μειωθεί στο μίνιμουμ και τέλος, να δούμε και το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών που αφορούν σε κάθε επενδυτή, εγχώριο ή ξένο.
Ποιες οι προτεραιότητες του Ευρωεπιμελητηρίου από εδώ και πέρα;
Με τη νέα ηγεσία, τον Αυστριακό Πρόεδρο, θα επιδιώξουμε να ενδυναμώσουμε τη φωνή των επιμελητηρίων. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, με την ενωμένη φωνή των ευρωεπιμελητηρίων που εκπροσωπούν πάνω από 3.5 εκ επιχειρήσεις στην ΕΕ, θα μπορέσουμε να βρούμε τη χρυσή τομή και τη δίοδο να αντιληφθεί και το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα ότι χωρίς τον ιδιωτικό τομέα ως βασικό πυλώνα για το νέο αναπτυξιακό κύκλο δεν πρόκειται να δούμε τα αποτελέσματα τα οποία αναμένουμε.Πρέπει να αντιληφθούν ότι οι συνθήκες θα πρέπει να ενισχύουν το επιχειρείν ώστε να μπορέσουμε να τονώσουμε και το κοινωνικό προφίλ της ΕΕ και να φύγουμε από μια εποχή μιζέριας.
Πηγή
Σχετικές ετικέτες:Κωνσταντίνος ΜίχαλοςΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων