Διακομματικό 'ναι' για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Διακομματικό 'ναι' για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ

21:17 | 9/11/17

"Επιτέλους θεσμοθετείται εργοδοτική εισφορά που δεν υπήρχε", τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου - Διαφοροποιήθηκαν μόνον το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή

Με ευρύτατη πλειοψηφία υπερψήφισε η Βουλή την κυβερνητική τροπολογία για την διάσωση του ταμείου επικουρικής ασφάλισης και περίθαλψης των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) η οποία θεσμοθετεί για πρώτη φορά εργοδοτική εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών.

Υπέρ της τροπολογίας, που είχε ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τους γιατρούς του ΕΣΥ, τάχθηκαν όλα τα κόμματα της Βουλής πλην του ΚΚΕ το οποίο δήλωσε παρών και της Χρυσής Αυγής η οποία καταψήφισε. Την τροπολογία παρουσίασε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία σημείωσε ότι με τις διατάξεις θεσμοθετείται για πρώτη φορά εργοδοτική εισφορά. «Οι ίδιοι κανόνες που υπάρχουν για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας θα ισχύουν και για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ και το πιο σημαντικό είναι ότι επιτέλους θεσμοθετείται εργοδοτική εισφορά» τόνισε σημειώνοντας ότι για να  παραμείνει βιώσιμος, ο ΕΔΟΕΑΠ είχε ανάγκη ενός επιπλέον πόρου, καθώς οι δαπάνες του, «ιδίως σε ό,τι αφορά την υγεία, ήταν υψηλότερες από αυτές που μπορούσαν να του διασφαλίσουν ακόμα και οι ίδιοι οι κανόνες των εισφορών.

«Ήταν πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης αυτές οι δομές να παραμείνουν ζωντανές. Θα ήταν εντελώς παράλογο σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, που το δημόσιο σύστημα υγείας κάνει τεράστιες προσπάθειες για να στηθεί στα πόδια του, να μην κάναμε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου αυτές οι μονάδες να μείνουν ζωντανές και αυτές οι παροχές υγείας να συνεχίσουν να υπάρχουν» τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, για να μπορέσουν να ανοίξουν και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους της χώρας οι δομές του ΕΔΟΕΑΠ και να τους παρέχουν φροντίδες υγείας.

«Νομίζω πως είμαστε σε ένα σημείο ουσιαστικής τομής στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων του Τύπου, χωρίς διακρίσεις στα Μέσα, χωρίς διακρίσεις στους εργοδότες, χωρίς διακρίσεις στις επαγγελματικές κατηγορίες, ανεξάρτητα του είδους του Μέσου, ανεξάρτητα της προέλευσης των εργαζομένων» πρόσθεσε η κυρία Αχτσιόγλου και κατέληξε λέγοντας: «όλοι θα διέπονται από τους ίδιους κανόνες, διαφανείς και ισότιμους, βάζοντας ένα τέρμα στους συντεχνιακούς διαχωρισμούς».

Σοφία Κατσαρέλη

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών