13:46 | 9/11/17
Νέα μείωση τον Νοέμβριο κατά 1,7 δις ευρώ, στηρίζει την προσπάθεια απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τον ELΑ. Συνολικά σε έξι μήνες, η ακριβής μορφή χρηματοδότηση περιορίστηκε κατά 17,3 δισ ευρώ
Αλλο ένα βήμα απεξάρτησης από τον ΕLA έκαναν οι ελληνικές τράπεζες το Νοέμβριο, αιτούμενες μέσω της Τραπέζης Ελλάδος, τη μείωση του πλαφόν χορήγησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συνολικά από τις αρχές Ιουνίου, η άντληση κεφαλαίων από τον Εκτακτο Μηχανισμό υποχώρησε κατά 17,3 δις ευρώ.Στις 8 Ιουνίου, το πλαφόν χρηματοδότησης από τον ΕLA μειώθηκε στα 44,2 δις ευρώ και μέσα σε έξι μήνες, μειώθηκε στα 26,9 δις ευρώ. Η μεγαλύτερη μείωση στους μήνες αυτούς, ήταν σιτς 26 Οκτωβρίου, κατά 4 δις ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος υποβάλλει αίτημα για μείωση των αναγκών των ελληνικών τραπεζών σε κεφάλαια, δύο φορές το μήνα. Ετσι, στις 21 Σεπτμεβμρίου, το πλαφόν ήταν 33,6 δις ευρώ και αντιστοιχούσε σε μείωση 3 δις ευρώ, στις 4 Οκτωβρίου, υποχώρησε άλλο 1 δις ευρώ, στα 32,6 δις ευρώ και σήμερα, το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης «κατηφόρισε» στα 26,9 δις ευρώ.
Πρόκειται για μία νέα μείωση κατά 1,7 δις ευρώ, συνεπής σε μία πορεία αποκλιμάκωσης που έχει ξεκινήσει επιτυχώς εδώ και μήνες. Ετσι, με βάση το χθεσινί αίτημα 9 8 Νοεμβρίου), το πλαφόν χορήγησης κεφαλαίων από τον πολύ ακριβό μηχανισμό ενίσχυσης ρευστότητας (ELA) , έχει υποχωρήσει στα 26,9 δις ευρώ.
Αυτό γίνεται από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να χρηματοδοτηθούν και από άλλες πηγές, καθώς και από τις ξένες αγορές και να χρησιμοποιήσουν ακόμη και έντοκα γραμμάτια, που για την ΕΚΤ δεν είναι αποδεκτά.
Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 1,7 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Αυτό τονίζει και η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία σε ανακοίνωσή της, διευκρινίζει ότι «στις 8 Νοεμβρίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 26,9 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος».
(Φωτογραφία: AP / Michael Probst)
Λίλυ Σπυροπούλου
Σχετικές ετικέτες:ελληνικές τράπεζεςΟικονομίαELA
Σχετικά άρθρα