Δύο ελληνικά μουσεία υποψήφια για «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Δύο ελληνικά μουσεία υποψήφια για «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς»

21:01 | 4/12/17

Η τιμή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Δυο ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών και το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, διεκδικούν το βραβείο για το Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς (2018).

Ο θεσμός του European Museum of the Year Award (EMYA) θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει, σε ετήσια βάση, την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των μουσείων.

Θυμίζουμε ότι το 2016, στο πλαίσιο των εν λόγω βραβείων, το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας είχε κερδίσει ειδική διάκριση.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών εγκαινιάστηκε στις 7 Ιουνίου 2016. Στον 1.000 τμ εκθεσιακό χώρο του, στεγάζονται πολλά αντιπροσωπευτικά αντικείμενα των χιλιετιών της συνεχούς ανθρώπινης δραστηριότητας στη Βοιωτία. Από τις 18 ενότητες της έκθεσής του, οι 11 ακολουθούν χρονολογική σειρά από την παλαιολιθική περίοδο έως την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους και παρουσιάζονται διαχρονικά, ο πολιτισμός, η καθημερινή ζωή, η πολιτική και κοινωνική εξέλιξη στη Βοιωτία.

Σε εξειδικευμένες ενότητες παρουσιάζεται η ιστορία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και των πρώτων αρχαιολογικών ερευνών στην περιοχή, οι μύθοι που σχετίζονται με τη Βοιωτία και η πνευματική ακτινοβολία της Βοιωτίας από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, με ιδιαίτερη αναφορά στις τραγωδίες του θηβαϊκού μυθολογικού κύκλου.

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

Το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας βρίσκεται πάνω στον λόφο «Μεζούρλο» στις νότιες παρυφές της πόλης, σε έκταση 54 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε σταδιακά από τον Δήμο Λάρισας στο υπουργείο Πολιτισμού. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου του 2015. Η βασική αφήγηση της έκθεσης είναι ο θεσσαλικός χώρος διαχρονικά, η θεσμική οργάνωση των κοινωνιών και η πορεία που προηγήθηκε προς την οργάνωση αυτή. Η προσέγγιση αυτής της διαδρομής στον χρόνο και τον χώρο γίνεται μέσα από το τρίπτυχο: κράτος, θεσμοί, εξουσίες. Σε ορισμένες ενότητες αναδεικνύονται χαρακτηριστικά για την εποχή θέματα ως διακριτές υποενότητες. Οι επιλογές αυτές καθορίστηκαν από το ίδιο το αρχαιολογικό υλικό.

πηγή

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών