Ξανά στο προσκήνιο η έξοδος από το Μνημόνιο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ξανά στο προσκήνιο η έξοδος από το Μνημόνιο

09:59 | 4/12/17

Ανακούφιση στο Μαξίμου από την τεχνική συμφωνία - Επιστροφή στην «κανονικότητα» σχεδιάζει η κυβέρνηση

Την επιβεβαίωση πως το κυβερνητικό «αφήγημα» περί εξόδου από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018 παραμένει ενεργό, αλλά και ότι η χώρα άφησε πίσω της τα δύσκολα σηματοδοτεί η επίτευξη
τεχνικής συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Παρά ορισμένες δυσκολίες που εμφανίστηκαν την τελευταία στιγμή, αργά το βράδυ της Παρασκευής, αλλά και το απόγευμα του Σαββάτου, εν τέλει οι συζητήσεις στο Χίλτον μεταξύ της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και του «κουαρτέτου» τελείωσαν έτσι όπως είχαν αρχίσει: με επίδειξη αμοιβαίας διάθεσης για εποικοδομητική συνεργασία και, κυρίως, για συμφωνία. Όπερ και εγένετο.

Εντός τροχιάς

Για το Μέγαρο Μαξίμου, το γεγονός ότι οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια σε μόλις 5 ημέρες σηματοδοτεί αφενός πως οι δανειστές αποδεικνύουν πως θέλουν η Ελλάδα να εξέλθει του Μνημονίου, αφετέρου πως η κυβερνητική αφήγηση παραμένει στο τραπέζι. Το μείζον, λοιπόν, για την κυβέρνηση είναι ότι το βασικό στρατηγικό σχέδιό της, αλλά και το χρονοδιάγραμμά του, παραμένουν εντός τροχιάς, χωρίς αποκλίσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες πολιτικές μεταβλητές. Αυτή την… «προβλεψιμότητα» την έχουν ανάγκη στο πρωθυπουργικό επιτελείο, καθώς το τελευταίο που επιθυμεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι απρόοπτα, τρικλοποδιές και οτιδήποτε θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο.

«Η προσαρμογή ολοκληρώθηκε»

Ταυτοχρόνως, στην κυβέρνηση εκλαμβάνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρούσης συμφωνίας ως μία επίσημη πιστοποίηση πως η Ελλάδα «έκανε τα μαθήματά της» -κατά την προσφιλή, όσο και ταπεινωτική, έκφραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- αλλά και ότι τα νούμερα διορθώθηκαν. Αυτό, άλλωστε, προκύπτει, σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο, από το γεγονός ότι η αξιολόγηση έκλεισε χωρίς ούτε ένα ευρώ δημοσιονομικά μέτρα. «Το πρώτο και κύριο που πρέπει να τονίσουμε γι’ αυτή τη συμφωνία είναι, ότι δεν εμπεριέχει, για πρώτη φορά, κανένα απολύτως νέο δημοσιονομικό μέτρο. Δηλαδή, δεν υπήρξε κανένα δημοσιονομικό κενό για το 2018. Επομένως, η δημοσιονομική προσαρμογή μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει ολοκληρωθεί. Και επομένως, αυτό είναι και το βασικότερο στοιχείο που μας οδηγεί, πλέον, στην έξοδο από το πρόγραμμα μέχρι το καλοκαίρι του 2018», υπογράμμισε χθες, με συνέντευξή του στον «Αθήνα 984» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης

Ταυτοχρόνως, μέσω της πορτογαλικής εφημερίδας «DIÁRIO DE NOTÍCIAS», μήνυμα στην κοινωνία ότι οι αδικίες αρχίζουν να αποκαθίστανται πριν εξέλθει η χώρα του Μνημονίου έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. «Εξάλλου, πρόθεσή μας δεν είναι να ελαχιστοποιήσουμε μόνο τις συνέπειες της κρίσης και να επιτύχουμε μια καλή έξοδο από το μνημόνιο, αλλά ταυτόχρονα να επιτύχουμε την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο την βελτίωση των οικονομικών αριθμών», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: «Θέλουμε, επίσης, να βελτιώσουμε και τους κοινωνικούς δείκτες. Επιδιώκουμε να αισθανθεί ο κόσμος στην καθημερινή του ζωή τον αντίκτυπο της οικονομικής ανάκαμψης, να υπάρξουν περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και μια δίκαιη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Ενίοτε, οι αριθμοί είναι θετικοί αλλά η ζωή των ανθρώπων παραμένει αρνητική».

Τούτων δοθέντων, η κυβέρνηση από σήμερα αναμένεται να αξιοποιήσει την αναμενόμενη επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας στο Eurogroup προκειμένου να σημάνει την επιστροφή στην «κανονικότητα», με την διεξαγωγή, αύριο στην Κέρκυρα, του επόμενου περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και προετοιμάζοντας την επόμενη έξοδο στις αγορές εντός του Ιανουαρίου. Και, μετά τον «χαρτοπόλεμο» της περασμένης εβδομάδας σχετικά με την συμφωνία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας, αλλά και έπειτα από την πολιτική σύγκρουση για τους πλειστηριασμούς, η επιστροφή στην «κανονικότητα» της πολιτικής ζωής παραμένει υπ’ αριθμόν 1 ζητούμενο.

Γιώργος Μελιγγώνης, φωτογραφία: sooc

Σχετικές ετικέτες:
Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών