Ν. Βούτσης: Η επιτροπεία προκαλεί προβλήματα συνείδησης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ν. Βούτσης: Η επιτροπεία προκαλεί προβλήματα συνείδησης

13:21 | 17/12/17

Ο πρόεδρος της Βουλής μιλά για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και το επίπεδο της αντιπαράθεσης, τονίζει ότι στην Αριστερά δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στρατηγικές, ενώ συνεχίζει να είναι σε επαφή με το πολιτικό "βαρόμετρο" των ανθρώπων της γειτονιάς του

Της Κατερίνας Τζαβάρα

Η εκλογή του στο τρίτο ανώτερο πολιτειακό αξίωμα, του προέδρου της Βουλής, ήρθε σε μια περίοδο ακραίας κοινωνικής και πολιτικής πόλωσης με την τελευταία να συνεχίζεται. Ο Νίκος Βούτσης δηλώνει πως επιθυμεί να μείνει το αποτύπωμα μιας "αριστερής προεδρίας" και να ασκηθεί πολιτική συναινέσεων μέσω της ιδεολογικής λάμψης, και όχι της επιβολής. Έτσι έρχονται τα αποτελέσματα.

Στη συνέντευξή του στο "Έθνος της Κυριακής" μιλά για την αναζήτηση των προσωπικών και πολιτικών ισορροπιών που θα πραγματώσουν αυτόν τον στόχο. Δίχως να κρύβει πως η Δημοκρατία έχει τραυματιστεί, τον ανησυχούν οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης και τα "νομοθετικά τούβλα" της επιτροπείας των δανειστών.

Δύσκολες ισορροπίες

Η λέξη "ισορροπία" μοιάζει να είναι ζητούμενο, ίσως και πηγή καθημερινού άγχους για τον πρόεδρο. Πολιτικά και προσωπικά. Όχι λόγω ασάφειας. Το αντίθετο. Ο Νίκος Βούτσης δηλώνει σύμφωνος με τον Α. Γκράμσι: ηγεμονία, και όχι επιβολή, σε εποχές που "η Αριστερά όχι μόνο εδώ αλλά και στην Ευρώπη, δεν είχε μέχρι πριν από λίγα χρόνια αναμετρηθεί με το ερώτημα της ανάληψης της διακυβέρνησης". Το καθημερινό του πρόγραμμα, όπως λέει, υπηρετεί τον στόχο της "ισορροπίας, πνευματικής, προσωπικής και οικογενειακής". Μοιράζεται ανάμεσα στα καθήκοντα του προέδρου και στα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, στην πρωινή μεταφορά των παιδιών του στο σχολείο και στην επαφή με το "πολιτικό βαρόμετρο" των ανθρώπων της γειτονιάς του.

Στην πολιτική ατζέντα, ο πρόεδρος καλείται να συνυπάρξει με τον κομματικό: "Από τη μία, παραμένω στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, είμαι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, πηγαίνω σε κάποιες δημόσιες εκδηλώσεις και έχω δώσει 80 συνεντεύξεις μέσα σε δυόμιση χρόνια απαντώντας και σε πολιτικά ερωτήματα. Από την άλλη, όμως, έχω τον βασικό θεσμικό μου ρόλο, ο οποίος απαιτεί συναινέσεις και μια καλώς εννοούμενη πολιτική ουδετερότητα στη θεσμική μου λειτουργία." "Συναινέσεις", "ανοχές", "ευρύτερες συνεργασίες" οι λέξεις που χρησιμοποιεί ο Νίκος Βούτσης, περιγράφοντας τόσο τις τακτικές πολιτικές του επιδιώξεις όσο την ευρύτερη λογική του.

πηγή

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών