Π. Ρήγας:«Ήλθε η στιγμή να συζητήσουμε με πιο εποικοδομητικό τρόπο» | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Π. Ρήγας:«Ήλθε η στιγμή να συζητήσουμε με πιο εποικοδομητικό τρόπο»

14:50 | 16/12/17

Την ανάγκη διαλόγου μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, παρά τις σημαντικές και δομικές διαφορές τους, υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας στον χαιρετισμό του στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ

Παρά τις δυσκολίες πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για διάλογο στο πλαίσιο του πολιτικού μας πολιτισμού, είπε ο Π. Ρήγας και σημείωσε ότι «γνωρίζουμε τις θέσεις, την κριτική και πολεμική πολλές φορές κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ακολούθως αναφέρθηκε σε μία σειρά αξιολογήσεις «των ξένων εταίρων για την ελληνική οικονομία, από θεσμούς που δεν αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ», λέγοντας ότι «μετά από μία πρωτοφανή κρίση η χώρα έχει ξανασταθεί στα πόδια της βλέποντας το φως στην άκρη του τούνελ».

«Οι αποδόσεις των ομολόγων στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών. Στα διετή ομόλογα είναι στο χαμηλότερο σημείο από το Νοέμβριο του 2010. Το σπρεντ υποχώρησε κατά 407 μονάδες βάσης στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο του 2010. Η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, καταγράφοντας θετικούς ρυθμούς για τρία τρίμηνα το 2017, η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά από το 28% που είχε φθάσει, οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 4,4% το 2017. Τα στοιχεία δεν μας κάνουν να αιθεροβατούμε αλλά να αισιοδοξούμε», πρόσθεσε.

Απευθυνόμενος στην ηγεσία της Ν.Δ. ο κ. Ρήγας είπε: «Οι πολιτικές δυνάμεις σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι σήμερα αντιμέτωπες και με άλλα, βαθύτερα διλήμματα.

Ένα από αυτά, είναι αν αυτή η ιδεοληπτική επιμονή στη νεοφιλελεύθερη πολιτική μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανάγκες, τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Το δίλημμα αυτό δεν είναι πια μόνο ιδεολογικό. Αρκεί να δούμε τι έγινε και τι γίνεται στην Ευρώπη, όχι μόνο στις χώρες του ευπαθούς Νότου, αλλά και στις λεγόμενες πλούσιες χώρες του Βορρά, όπου η φτώχεια γιγαντώθηκε και απλώθηκε σε πολυπληθείς κοινωνικές ομάδες.

Η προσήλωση για δεκαετίες σε νεοφιλελεύθερες επιλογές οδήγησε την κοινωνία στην όξυνση των ανισοτήτων, στην ακόμα μεγαλύτερη περιθωριοποίηση, τον ακόμα μεγαλύτερο αποκλεισμό, αποτελώντας τη βασική αιτία για την άνοδο των ξενοφοβικών και ρατσιστικών κομμάτων στην Ευρώπη.

Η φτωχοποίηση και η ριζοσπαστικοποίηση μεγάλων τμημάτων των μεσαίων στρωμάτων σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες είναι ραγδαίες και η απειλή της ακροδεξιάς κάθε άλλο παρά κενό γράμμα αποτελεί.

Η υπεράσπιση της δημοκρατίας, σε μια περίοδο που υπονομεύεται από δυνάμεις του φασισμού σε όλη την Ευρώπη, σημαίνει εμμονή σε αρχές και εμμονή σε αξίες. Σε αρχές και αξίες με ισχυρό κοινωνικό, δημοκρατικό και φιλειρηνικό προσανατολισμό.

Τα συνέδρια των κομμάτων, ιδιαίτερα τα προγραμματικά, όπως το δικό σας, αποτελούν στιγμές κατά τις οποίες αποκρυσταλλώνονται στρατηγικά σχέδια, αναζητούνται συνθέσεις και αναδεικνύονται διαφωνίες.

Ο διάλογος είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας. Τόσο ανάμεσα στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, όσο και στο εσωτερικό τους, πρέπει να είναι διαρκής και ουσιαστικός. Ήλθε η στιγμή να συζητήσουμε με πιο εποικοδομητικό τρόπο. Η κριτική ακόμη και σκληρή είναι καλοδεχούμενη και χρήσιμη. Καλό θα ήταν όμως να αποφεύγουμε τον πειρασμό των fake news που παράγονται από κάποιους που τους είχε χαρακτηρίσει παλαιότερα ο Κώστας Καραμανλής νταβατζήδες. Ο διάλογος στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού μας είναι ζητούμενο».

πηγή

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών