Τζανακόπουλος για ομόλογα: Το τέλος μιας εποχής | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τζανακόπουλος για ομόλογα: Το τέλος μιας εποχής

22:26 | 16/12/17

Τη σημασία που έχει το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται πλέον στα επίπεδα του 2006 υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος

Για «τέλος της αυστηρής επιτροπείας» έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στη μείωση του επιτοκίου των ελληνικών ομολόγων.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε τη σημασία αυτής της εξέλιξης, εξηγώντας πως «όταν μειώνεται το επιτόκιο οι αγορές θεωρούν ότι μειώνεται ο κίνδυνος για την οικονομία και μπορούν να δανείσουν τη χώρα».

"Σταθεροποίηση της οικονομίας"

«Γι’ αυτό λέμε ότι η πορεία των ομολόγων στο χαμηλότερο επιτόκιο σηματοδοτεί και το κλείσιμο μιας εποχής, σηματοδοτεί τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, για να προσθέσει ότι οι αγορές προεξοφλούν την «επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος». «Αυτό στο οποίο στοχεύουμε είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις αρχές του έτους, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση με τους εταίρους αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος για τη διευθέτηση - ρύθμιση του χρέους» επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του νέου προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο (σ.σ. «πρώτα η ολοκλήρωση του προγράμματος, μετά τα μέτρα για το χρέος», είχε δηλώσει ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών), ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι η εν λόγω τοποθέτηση είναι «απολύτως εναρμονισμένη» με την θέση της κυβέρνησης.

«Εμείς λέμε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και να εκκινήσει η διευθέτηση του χρέους, μέσω των μεσοπρόθεσμων μέτρων που προβλέπονται στη συμφωνία με τους δανειστές» εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις από τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και η υλοποίηση του προγράμματος συνεπάγεται και την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος από την πλευρά των εταίρων.

Σε ό,τι αφορά στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ πως είναι «στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει τέταρτο πρόγραμμα, αν το θελήσει», ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στην απάντηση του πρωθυπουργού και εξήγησε ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης δεν είπε πως θεωρεί αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα, αν η Ελλάδα θεωρεί πως δεν έχει πρόβλημα.

«Σήμερα δεν υπάρχει μονόδρομος, το 2010 δεν υπήρχε επιλογή της χώρας, το 2015 δεν υπήρχε επιλογή μόνο δανειοδότηση από τον επίσημο τομέα ή χρεοκοπία» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως εάν κανείς διαβάσει προσεκτικά τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι, «δεν λέει αυτό που ισχυρίστηκαν ορισμένοι στην Ελλάδα για την πιθανότητα 4ου προγράμματος. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο η πορεία των ομολόγων και τα στοιχεία της οικονομίας δείχνουν έξοδο από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτροπεία».

Σημειωτέον πως και χθες, από τις Βρυξέλλες, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αποκαλύψει στους δημοσιογράφους πως συνομιλώντας με τον Μάριο Ντράγκι, του διεμήνυσε με την φράση «να λείπει το βύσσινο» ότι η Ελλάδα τέταρτο Μνημόνιο ούτε θέλει, ούτε χρειάζεται. Μάλιστα, ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης φέρεται να διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό πως εξέφρασε μία τεχνοκρατική άποψη και όχι την δική του εκτίμηση σχετικά με το αν η Ελλάδα χρειάζεται ή όχι άλλο πρόγραμμα.

Γιώργος Μελιγγώνης

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών