Βουλή: Απορρίφθηκε αίτημα της ΝΔ για νέα διερεύνηση της συμφωνίας με Σ. Αραβία | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Βουλή: Απορρίφθηκε αίτημα της ΝΔ για νέα διερεύνηση της συμφωνίας με Σ. Αραβία

17:48 | 20/12/17

Η πρόταση για ανακίνηση της υπόθεσης απορρίφθηκε από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η ΝΔ και η ΔΗΣΥ αποχώρησαν καταγγέλλοντας απόπειρα συγκάλυψης

Το αίτημα της ΝΔ για νέα διερεύνηση της - ακυρωθείσας πλέον- διακρατικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία απέρριψε η πλειοψηφία της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από την αίθουσα.

Η ΝΔ ζήτησε να κληθούν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς προκειμένου να ενημερώσουν για τη συμφωνία που ακυρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με ευρεία πλειοψηφία στην επιτροπή Εξοπλισμών. Με το αίτημα της ΝΔ συντάχθηκε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΚΚΕ, το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή.

Η πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου κράτησε, όμως, αρνητική στάση στην πρόταση υπενθυμίζοντας ότι το θέμα έχει συζητηθεί ήδη στην Ολομέλεια της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών παρουσία του Πάνου Καμμένου αλλά και στην επιτροπή Εξοπλισμών. Σημείωσε επίσης ότι δεν πρέπει η επιτροπή Θεσμών να μετατραπεί σε Εξεταστική. Κατηγόρησε, ταυτόχρονα, την αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να κρατήσει «ανοικτό» το θέμα επειδή «πουλάει» σε μερίδα ΜΜΕ.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να γίνει παράλληλη διερεύνηση της υπόθεσης στη Βουλή από τη στιγμή που υπάρχει παραγγελία της Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για προκαταρκτική εξέταση.

Το ζήτημα αποφασίστηκε να τεθεί σε ψηφοφορία αλλά ο Μάκης Βορίδης της ΝΔ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξαν ότι αρκούσαν οι υπογραφές των 2/5 των βουλευτών βάσει σχετικής διάταξης του κανονισμού της Βουλής (41) που παρέχει αποφασιστικά δικαιώματα στη μειοψηφία. Η κυρία Χριστοδουλοπούλου απέρριψε, όμως, αυτό τον ισχυρισμό επισημαίνοντας στους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι στο επίσημο αίτημά τους είχαν επικαλεστεί άλλο άρθρο.

Εκείνοι, όμως, αντέδρασαν έντονα σε αυτή την απόφαση και κατήγγειλαν απόπειρα «συγκάλυψης» από το Προεδρείο. «Παραβιάζετε ακραία και βάρβαρα το Σύνταγμα» καταλόγισε στην Πρόεδρο της Επιτροπής ο κ. Βενιζέλος και αποχώρησε από την αίθουσα μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ. Τελικά η ψηφοφορία διεξήχθη και αποφασίστηκε η απόρριψη του αιτήματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται, πάντως, να καταθέσει εκ νέου το αίτημα της για την κλήση των αρμόδιων υπουργών στη Θεσμών

Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών