17:17 | 15/2/18
Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές ενόψει της Σαρακοστής
Στη δέσμευση 2.180 κιλών πλοκαμιών θράψαλων προέλευσης Περού, προχώρησαν οι ελεγκτές τροφίμων του Τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.Συγκεκριμένα, κατά τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο σε επιχείρηση του Πειραιά, οι ελεγκτές κτηνίατροι εντόπισαν και δέσμευσαν 2.180 κιλά κατεψυγμένα πλοκάμια θράψαλων προέλευσης Περού, λόγω αναγραφής διπλής ονομασίας του είδους του αλιεύματος στις ετικέτες του προϊόντος.
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά εφιστά την προσοχή των καταναλωτών όταν αγοράζουμε κεφαλόποδα δηλαδή χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα κλπ, τα βρίσκουμε στην αγορά, ως νωπά, κατεψυγμένα και αποψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:
Την οσμή: θα πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
Την επιφάνεια του σώματος: θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή.
Τα πλοκάμια – βεντούζες: θα πρέπει να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.
Τη σάρκα: θα πρέπει να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
Τα μάτια: θα πρέπει να είναι γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες.
Συχνότερη αλλοίωση ο ροζ χρωματισμός της επιφάνειας της σάρκας τους.
Για τα κατεψυγμένα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι διατίθενται στην κατανάλωση χωρίς παραμορφώσεις και με απαλό στρώμα πάγου επάνω τους.
Για τα αποψυγμένα πρέπει να αναγράφεται «προϊόν απόψυξης», το είδος του αλιεύματος καθώς και οι ημερομηνίες συσκευασίας και λήξης. Όταν γίνεται απόψυξη το προϊόν πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.
Για τα δίθυρα οστρακοειδή δηλαδή μύδια, στρείδια, κυδώνια, γυαλιστερές, αχιβάδες, χτένια κλπ, εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά.
Το κέλυφος θα πρέπει να είναι κλειστό και να ανοίγει πολύ δύσκολα, ή αν είναι μερικώς ανοιχτό με την ελάχιστη πίεση πάνω του, αυτό να κλείνει μόνο του ερμητικά.
Το περιεχόμενο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
Η σάρκα πρέπει να είναι υγρή, δυνατά προσκολλημένη στο κέλυφος (συστολή του σώματος με τσίμπημα καρφίτσας ή σταγόνων λεμονιού).
Για τα μαλακόστρακα δηλαδή γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια κλπ
Η οσμή να είναι η ευχάριστη οσμή της θάλασσας.
Τα πόδια τους να είναι σκληρά και στερεά κολλημένα στο σώμα.
Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
Οι οφθαλμοί να γεμίζουν την κόγχη των ματιών.
Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
Να παρουσιάζουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
Γενικά να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι, ενώ οι αλλοιωμένες δίνουν την αίσθηση ζέστης, όταν βυθίζουμε τα χέρια μας στο κιβώτιο που τις περιέχει.
Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και η γεύση του να μην είναι πικρή ή όξινη. Για τον ταραμά η αλλοίωση φαίνεται από την μούχλα, την ξήρανση και την τάγγιση.
Τέλος, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ενημερώνει τους καταναλωτές ότι σε περίπτωση που διαπιστώνουν υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα ή με παραπλανητικές ενδείξεις τρόφιμα, να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Περιφέρειας Αττικής.
πηγή
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων