09:31 | 1/2/18
Με το βλέμμα στραμμένο στην συγκέντρωση της Κυριακής για το ονοματολογικό, αλλά και στις πολιτικές διεργασίες που μπορεί αυτό να πυροδοτήσει, τελεί το Μέγαρο Μαξίμου
Το ερώτημα κατά πόσον το συλλαλητήριο της ερχόμενης Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος μπορεί να αποτελέσει καταλύτη πολιτικών εξελίξεων απασχολεί την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι προσώρας αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εκπέμπουν κλίμα ψυχραιμίας, εκτιμώντας ότι “πρόβλημα έχει η ΝΔ και όχι εμείς”.Εξάλλου, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους συνομιλητές του τις τελευταίες ημέρες -και με μεγαλύτερη ένταση εδώ και μία εβδομάδα, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του εκ της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ – ότι η πολιτική βούλησή του να λυθεί η εκκρεμότητα με την γειτονική χώρα δεν επηρεάζεται από τα συλλαλητήρια. Παρόλα αυτά, ήδη από το “μίνι υπουργικό” που διεξήχθη στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Κυριακή, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να ζήτησε από όλα τα κυβερνητικά στελέχη να κρατήσουν χαμηλούς τόνους σε σχέση με όσους πολίτες αποφασίσουν να διαδηλώσουν κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία”. “Δε θα χαρίσουμε τόσο κόσμο στους φασίστες, αλλά και δε θα κρύψουμε ότι οι ακροδεξιοί καταφέρνουν σε τέτοιες περιπτώσεις να καπελώσουν την γνήσια πατριωτική ευαισθησία των Ελλήνων”, τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, υπενθυμίζοντας, εξάλλου, ότι τον ως άνω διαχωρισμό έκανε πρώτος ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στο τηλεοπτικό μήνυμά του. Τότε, το περασμένο Σάββατο, έπειτα από τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναφερθεί στην “γνήσια πατριωτική ευαισθησία” των πολιτών, αποφεύγοντας να την “καταδικάσει”.
Η επόμενη μέρα
Σε κάθε περίπτωση, ο όγκος, ο παλμός αλλά και όσα συμβούν στο συλλαλητήριο θα αξιολογηθούν καταλλήλως στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ήδη από την προπερασμένη Κυριακή και από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης αποδείχθηκε ότι τέτοιου τύπου εκδηλώσεις αποτελούν αστάθμητες μεταβλητές στην πολιτική εξίσωση του ονοματολογικού: για παράδειγμα, μετά την Θεσσαλονίκη η ΝΔ άλλαξε γραμμή, άφησε κατά μέρος το “Βουκουρέστι” και έθεσε ψηλότερα τον πήχη των απαιτήσεών της, προβάλλοντας ως προϋπόθεση επιτυχίας την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ. Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε πως η λύση “πρέπει να αναζητηθεί σε άλλη συγκυρία”. Ταυτοχρόνως, μετά το συλλαλητήριο και την σεναριολογία περί ίδρυσης νέου “δεξιού” κόμματος, περιορίστηκαν και τα περιθώρια ελιγμών του Πάνου Καμμένου, ο οποίος φέρεται να έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου πως δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της κοινοβουλευτικής υπεράσπισης μίας ονομασίας που θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία”.Τούτων δοθέντων, το κατά πόσον θα ακουστούν αντιδημοκρατικά συνθήματα μεθαύριο στο Σύνταγμα ή το εάν θα “βουλιάξει” η πλατεία, προφανώς και θα αναλυθούν... αρμοδίως στην κυβέρνηση. Άλλωστε, το συλλαλητήριο πραγματοποιείται μερικά 24ωρα μετά τη σημερινή επίσκεψη Νίμιτς στα Σκόπια, από την οποία αναμένεται να μπουν και νέες ψηφίδες στο παζλ της επίλυσης του ονοματολογικού. Επίσης, στην κυβέρνηση έχει ηχήσει συναγερμός από τις πληροφορίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να δώσει το “παρών” στο συλλαλητήριο, αλλά και από την εμφανή προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προσδώσει αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά στην συγκέντρωση της Κυριακής. Τέλος, άλλη μία μεταβλητή που απασχολεί την κυβέρνηση είναι κατά πόσον το μεθαυριανό συλλαλητήριο θα πιέσει έτι περαιτέρω την Κεντροαριστερά, καθώς αρκετοί κυβερνητικοί ουδόλως βέβαιοι είναι για το κατά πόσον το Κίνημα Αλλαγής -ή, τουλάχιστον, μέρος αυτού – θα αντέξει ως το τέλος να υπερασπίζεται την ανάγκη επίλυσης της 27ετούς εκκρεμότητας που ταλαιπωρεί τις δύο χώρες.
Γιώργος Μελιγγώνης
Σχετικά άρθρα