19:49 | 1/2/18
Σύνδεση με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα της χώρας έχει εδώ και λίγες μέρες μια πρώτη ομάδα νησιών των Κυκλάδων και συγκεκριμένα η Σύρος, η Πάρος και η Μύκονος
Μαζί με την διασύνδεση των πρώτων νησιών επισπεύδεται η σύνδεση και των υπόλοιπων Κυκλάδων και έρχονται πιο κοντά τα μεγάλα έργα που θα ηλεκτροδοτηθούν την Κρήτη. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα,μιλώντας σε δημοσιογράφους η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.Όπως τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μάνος Μανουσάκης, ο ΑΔΜΗΕ θα τονώσει την αγορά με έργα περίπου 500 εκατ. ευρώ στους επόμενους μήνες.
Με την πρώτη φάση ηλεκτροδότησης των Κυκλάδων ολοκληρώνεται ένα σημαντικό έργο, συνολικού κόστους 245 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποσβεστεί σε τρία χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, με το έργο θα επιτευχθεί μείωση των ΥΚΩ, σημαντική βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αλλά και διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού των νησιών, ιδίως σε περιόδους αιχμής, όπως π.χ. η τουριστική περίοδος.
Ο κ. Μανουσάκης ανακοίνωσε, επίσης, την επιτάχυνση της τρίτης φάσης της διασύνδεσης των Κυκλάδων, η ολοκλήρωση της οποίας μετατίθεται κατά δυο έτη, από τα τέλη του 2022 στο τέλος του 2020.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη φάση, που αφορά τη διασύνδεση της Νάξου και την αναβάθμιση της διασύνδεσης Πάρου και Τήνου, στην παρούσα φάση αξιολογούνται οι τεχνικές-οικονομικές προσφορές που έχουν κατατεθεί στα πλαίσια του σχετικού διαγωνισμού και το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019.
Σχετικά με την 4η φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, που αφορά τα τμήματα Λαύριο-Σύρος, Σύρος-Μήλος, Μήλος-Σαντορίνη, Σαντορίνη –Πάρος ή Νάξος, ο κ. Μανουσάκης είπε ότι ο ΑΔΜΗΕ θα εντάξει το έργο στην τελική έκδοση του 10ετούς σχεδιασμού για την περίοδο 2019-2028.
Με βήμα ταχύ και για τη διασύνδεση της Κρήτης
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης, ένα έργο εμβληματικό, όσο και πολύπαθο έργο, έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία.
Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση, δηλαδή το υποβρύχιο καλώδιο που θα συνδέει την Κρήτη με την Πελοπόννησο, το αργότερο σε 15 ημέρες -και πιθανότατα νωρίτερα- να αναμένεται να βγουν τα τεύχη της δημοπράτησης του έργου.
Ο ΑΔΜΗΕ αισιοδοξεί ότι το α’ εξάμηνο του 2020, η Κρήτη θα έχει ηλεκτριστεί με τα φορτία που αντιστοιχούν σε αυτή τη διασύνδεση.
Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, καθοριστικής σημασίας ήταν η έγκριση της ΑΕΠΟ, καθώς και η πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ, που χαρακτηρίζει το έργο προσδιορίζεται ως γενικευμένης σημασίας για τη χώρα, κάτι που θα επιτρέψει να ολοκληρωθούν ταχύτερα οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι ο ΑΔΜΗΕ προχωρά και σε επανασχεδιασμό της όδευσης του έργου, που αφορά περίπου 5 χλμ. περαιτέρω υπογειοποίησης.
Ως προς τη «μεγάλης» διασύνδεσης της Κρήτης, απευθείας με την Αττική, με τη στήριξη του ΥΠΕΝ έχει αποφασιστεί ο συνδυασμός του έργου με τον EuroAsia Interconnector, την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, που έχει ενταχθεί και στα έργα PCI από την Κομισιόν.
Ήδη από τις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου έχουν μπει οι υπογραφές στο σχετικό MoU, ενώ στην παρούσα φάση ετοιμάζεται ηShareholders Agreement, βάσει της οποίας θα προκύψει ο φορέας υλοποίησης του έργου, με συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό 51%.
Θοδωρής Παναγούλης
Σχετικές ετικέτες:ενέργειαηλεκτροδότησηνησιάΟιικονομία
Σχετικά άρθρα